Daniel Befu

Noi proteste în Vestul țării (VIDEO & FOTO). Tensiunile dintre agricultori și angajații firmelor de prospecțiuni cresc în intensitate

Aproximativ 200 de localnici au protestat duminică seara în localitatea Cenad împotriva abuzurilor firmei de prospecțiuni Geolink și a firmei NIS Petrol (subsidiară Gazprom). Vineri au avut loc proteste și în Șofronea, unde unul dintre cei mai mari fermieri din Vestul țării acuză presiuni și amenințări venite din partea companiei Prospecțiuni SA, deținută de Ovidiu Tender.

***

geofon vertical 2Protestele din satele și orășele de pe granița de Vest a țării iau amploare, iar oamenii devin mai organizați. S-au înființat asociații și se organizează marșuri împotriva prospecțiunilor și explorărilor pe terenurile agricole. Marii fermieri, fie că e vorba de arendași sau de asociații agricole, sunt îngrozite că dacă se va descoperi vreun zăcământ de gaze de șist sub ogoarele lor, atunci apa le va fi iremediabil contaminată, iar consecințele pe termen lung asupra recoltelor lor vor fi devastatoare. Proprietarii din zonă sunt amenințați cu procese și despăgubiri uriașe dacă nu permit firmelor de prospecțiuni să intre pe terenurile lor, iar localnicii acuză autoritățile că nu se implică pentru a stopa abuzurile. Unii dintre ei, ajutați de activiști, au îndepărtat de pe terenurile lor geofoanele și cablurile instalate de companiile de prospecțiuni fără acordul lor (foto).

Citește și:

Petrom sau Gazprom? Cine a otrăvit apa în Banat? Și cât de tensionată a devenit lupta între localnici și firmele de prospecțiuni în Vestul țării

Proteste de amploare în Vestul țării. Majoritatea locuitorilor din Dudeștii Vechi au ieșit în stradă (VEZI FOTO și VIDEO)

***

„Cine stă azi la pervaz, o să bea apă cu gaz!”

protest cenad 2Duminică peste 200 de localnici din Cenad și din localitățile învecinate s-au strâns într-un marș organizat de Asociația Pro Mediu Timiș, care a durat două ore. Flancați de polițiști, oamenii au protestat în fața Căminului Cultural și au mărșăluit pe drumul județean care străbate localitatea, acuzând abuzurile firmei de prospecțiuni Geolink şi ale firmei NIS Petrol (subsidiară a Gazprom), care au montat geofoni pe parcelele unor proprietari. Proprietarii susțin că nu şi-au dat acordul și că au depus plângeri la Poliția Sânnicolau Mare după ce s-au trezit cu picheți (țăruși) înfipți pe terenurile lor (cu trei săptămâni în urmă), dar acestea zac dosite în sertare, în timp ce SC Geolink SRL trimite scrisori de amenințare cu sume imense (de peste 25.000 euro/zi) proprietarilor de teren, care nu vor să semneze acordul prin care sa îşi dea acceptul ca firma să intre pe terenul lor. Acordul de principiu emis de primăriile vizate de prospecțiuni specifică clar cum că aceste prospecțiuni seismice se pot face doar cu acordul proprietarilor, se arată într-un comunicat semnat din partea localnicilor de Ivan Vasilchin și Bianka Amandi Budai. Motto-ul marșului de protest de duminică a fost: „Cine stă azi la pervaz, o să bea apă cu gaz!”.

”Că vreți, că nu vreți, noi tot o să intrăm pe terenul vostru!”

Vineri, 26 septembrie și la Șofronea s-a strâns un val de protestari al căror lider este fermierul Dimitrie Muscă, după ce oamenii au intrat în conflict cu firma de prospecțiuni care caută hidrocarburi în zonă. România Curată a discutat cu Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai cunoscuți agricultori din Vestul Țării, deținător a două combinate agroindustriale, care și-a trăit ultimul sezon agricol sub semnul zodiacal al gazului de șist: ”E vorba de vreo 56.000 de hectare de pământ care riscă să fie afectate iremediabil. E cea mai bună zonă agricolă din tot vestul, de la noi: Sântana, Pecica, Curtici… Acum e o înțesare a celor de la Prospecțiuni SA pe toate suprafețele astea, fiecare comună, în fiecare localitate, merg și amenință cu pliante pe oameni, merg din casă în casă, bat la ușile lor și îi amenință: “Dacă nu ne veți da dreptul să călcăm pe pământul vostru, vă vom da în judecată și veți plăti nu știu câți bani pentru că nu ne dați aprobare”. Îi mint pe oameni: „Noi nu vrem să găsim gaze de șist, Doamne ferește, noi căutăm petrol”. Săptămâna ce a trecut au fost foarte agresivi, pentru că am avut o întâlnire în fața unei primării printr-una din comunele de acolo și au venit peste noi în forță, spunând că ne opunem ca România să extragă bogățiile naturale și că ei tot vor intra, ori că vrem noi, ori că nu vrem noi. Au uși deschise peste tot. În fața noastră, unul din oamenii de la Prospecțiuni l-a sunat pe șeful Poliției județului Arad. În plus, eu nu știu de unde le au, dar au toate datele, au toate documentele, fiecare om cât pâmânt are, unde îl are amplasat ș.a.m.d.”, spune Dimitrie Muscă.

“Ei vor să scoată de aici hidrocarburi, dar terenul de aici este cu cel mai mare potențial agricol din zona noastră. Vă dau un exemplu. Într-un singur an am mai făcut 6.500 kg grâu la hectar. În rest, în ultimii 8 ani n-am făcut sub 7 tone /ha și peste 12 tone porumb/ha, ca să înțelegeți ce potențial avem. Dintr-un hectar de pământ, dacă recoltezi 10 tone de porumb/ha, poți să scoți 6-8.000 de lei și dacă-l faci în carne, în carcasă, sau până în cârnați, ajungi să ai până-n 30.000 lei/ha. Gândiți-vă ce impozite poate să pună statul. Dar dacă o să ne spună analizele că arsenicul din apă a crescut cu mult peste limitele admise, noi, oamenii, o să fentăm problema, că mai bem apă minerală, dar vaca, de unde bea apă? Nu-i dăm apă minerală, ci apă extrasă din pământ. Ori conținutul de arsenic va fi prins și în lapte, și-n carne, și-n furaje, și-n tot ce se produce și care are la bază apa din sol. Ponta știe despre mine și problema noastră, a celor din Câmpia de Vest, dar ați văzut că ne sfidează și că a declarat că indiferent că vor sau nu vor ONG-urile, trebuie să extragem gaze de șist și să dăm Republicii Moldova, că nu le mai dau rușii gaz. Și își permite să spună că distrugem acest potențial agricol extraordinar, fiindcă aici s-a ajuns în ani de zile, în vieți de vieți, cum zicem noi. Și mai grav, nu-l vedeți niciodată pe premier că vorbește de surse alternative cum sunt instalațiile de biogaz. Tragedia e că de la apa infestată din cauza gazelor de șist nu se moare de azi pe mâine și atunci românul nu simte și nu ia atitudine”, argumentează fermierul.

”O să ai probleme cu cei se sus”

Cei cu care se luptă momentan Asociația Câmpia de Vest, nelăsându-i să le încalce proprietățile, sunt, conform lui Dimitrie Muscă, angajații firmei Prospecțiuni SA, fosta firmă de stat cumpărată de multimilionarul Ovidiu Tender,  apropiat al lui Ion Iliescu și Victor Ponta (care a pledat ca avocat pentru eliberarea lui Tender din arest, la mijlocul anilor 2000). Tender a venit personal la Dimitrie Muscă, ca să-l sensibilizeze, știind influența pe care o are asupra locuitorilor din comunele din zonă: „Tender a fost și la mine în birou. M-a rugat cineva dacă-l primesc pe Tender. I-am zis: «Da domne, îl primesc. Am vorbit dar i-am zis: “Bine e să vă luați și să vă duceți, că oricum, eu le dau oamenilor 1.500 de kilograme de cereale. Oamenii sunt foarte mulțumiți și n-o să accepte». Și atunci mi-a arătat televizorul  care era aprins, de la mine din birou și mi-a zis: «Atunci o să ai probleme cu cei de sus, cu ăia de acolo. Asta se întâmpla în iarnă»”.

Compania lui Ovidiu Tender face prospecțiuni și în 16 comune din Timiș: Dudeștii Noi, Becicherecu Mic, Cărpiniş, Checea, Săcălaz, Cenei, Uivar, Giulvaz, Sanmihaiu Român, Parta, Giroc, Şag, Sanandrei, Padureni, Peciu Nou, Jebel.

În februarie peste 1.000 de oameni au ieșit în stradă și au protestat, după ce reprezentanții Panfora Oil & Gas (parte a grupului MOL) au anunţat că demarează prospecțiuni pe 56.000 de hectare de teren agricol din zonă. Prezent la întâlnire, Dimitrie Muscă a declarat că cei de la compania petrolieră au venit la el în birou și, în urma unor discuții, ar fi spus că Panfora caută, de fapt, gaze de șist, și nu gaze convenționale. Ulterior, prefectul Aradului a ieșit public cu o declarație prin care a negat că vreuna din firmele de prospecțiuni ar căuta gaze de șist, ci se limitează doar la petrol.

Contextul protestelor din Timiș-Arad

În ultimele luni, granița de vest a României a fost invadată de firmele de prospecțiuni, cu geofoane, zeci de kilometri de cabluri, mașini de teren și mastodonți care stârnesc mici seisme și apoi ascultă vibrațiile pământului, ale căror ecouri de răspuns ajută la estimarea volumelor de hidrocarburi ascunse în subsol. Oamenii sunt îngroziți că, de fapt, companiile care fac prospecțiuni și explorări în zonă caută de fapt gaze de șist, nu petrol, așa cum susțin oficial. Spaima lor a fost declanșată de un caz simbol pentru România. Pânza freatică a celei mai vestice localități a României, Beba Veche (județul Timiș), a fost infestată cu chimicale otrăvitoare de la sondele din zonă. Astfel s-a ajuns la niveluri de aresnic în apă care sar cu mult peste limita maximă admisă, ceea ce nu doar că dă un gust de nebăut apei din zonă, dar e și extrem de toxică. Oamenii au ajuns să primească apă cu rația, adusă cu cisternele, de cei de la ISU. Ce nu e limpede și autoritățile indolente, precum Garda de Mediu și Ministerul Mediului nu au curajul să verifice, e dacă vinovați de accidentul ecologic de la Beba Veche sunt sârbii, despre care se zvonește că ar avea o sondă în apropierea graniței cu România (în zona Beba Veche), sau vinovată este și azi infestarea de acum doi ani a pânzei freatice făcută de compania Petrom.

O companie cu puternice conexiuni la nivel politic, cum ar fi:

– Grossmann Engineering Group, firma de construcții a cumnatului premierului Victor Ponta a beneficiat de contracte cu Petrom, iar firma SIECO, la care acționar și administrator a fost Victor Ponta, a avut contracte cu Petrom,

– Soția fostului premierul Mihai Răzvan Ungureanu, de profesie medic, a primit sute de mii de euro de la firma mamă a Petrom, OMV.

– Mihai Văcăroiu, fiul premierului Nicolae Văcăroiu, a deținut o vreme  monopol pe distribuția de gumă de mestecat, țigări, dulciuri și alte produse consumabile în benzinăriile Petrom.

– Cuscrul președintelui României, Traian Băsescu, Bebe Ionescu, a fost membru în CA-ul Petrom.

– Chiar Victor Ponta a recunoscut, de mai multe ori, că are o relație directă cu șefii OMV, cu care s-a întâlnit de mai multe ori și în România, și la sediul companiei, la Viena.

***

Citește și:

Petrom sau Gazprom? Cine a otrăvit apa în Banat? Și cât de tensionată a devenit lupta între localnici și firmele de prospecțiuni în Vestul țării

Proteste de amploare în Vestul țării. Majoritatea locuitorilor din Dudeștii Vechi au ieșit în stradă (VEZI FOTO și VIDEO)

***

Acțiuni de declabare:

geofoane 1

geofoane 3 geofoane 4

Protest la Cenad (galerie foto)

cenad protest 1

cenad protest 2 cenad protest 3 cenad protest 4 cenad protest 5 cenad protest 6 cenad protest 7 cenad protest 8 cenad protest 9 cenad protest 10 cenad protest 11 cenad protest 12

cenad protest 14 cenad protest 15 cenad protest 16 cenad protest 17 cenad protest 18 cenad protest 19 cenad protest 20


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Noi proteste în Vestul țării (VIDEO & FOTO). Tensiunile dintre agricultori și angajații firmelor de prospecțiuni cresc în intensitate

 1. DanT

  In campia de vest nu mai sunt de mult bogatii de hidrocarburi. Si Pompele care erau dupa 90 pe campiile noastre au fost inchise, si au ramas doar teviile, imprejmuite de un gard.
  Pe vremea cand mai erau hidrocarburi, romanii nostrii pompau la greu apa in sol ca sa ajunga mai usor la resurse, si ca ungurii sa nu o faca prea usor.
  Verificati si voi „cantitatile uriase” care mai sunt scoase la momentul acesta din sol!!
  Se stie clar unde sunt, de fapt erau pernele de titei.
  Titeiul se aduna in cel mai jos punct. Gazele sr aduna in cel mai inalt punct. GAZE CAUTA BAIETII. Hidrocarburi… nema

  Reply
  • gina

   istetule, sunt ori nu sunt hidrocarburi, acei oameni sunt terorizati, hartuiti, abuzati, etc, asta este ideea, ca vine un rahat politic si face ce vrea si din tara asta si pe pamantul lor..ori al tau, al oricui!

   Reply
 2. Kistruiata

  Doamne Ajuta sa va dea putere sa protestati si sa nimiciti caracatita asta, daca iesiti in strada nu au cum sa va dea la o parte, sunt instante de judecata si lumea deja are constiinta castigarii in fata acestor abuzuri, sa nu va opriti!!

  Reply
 3. Lorin Fortuna

  M-am ocupat de depoluari,prin metode neconventionale, a apei baubile (dar nu intotdeauna si potabile) ,furnzate de sursele de exploatare,de adincime,a apei,prin fantini publice amenajate in acest scop,realizate si amplasate,in Timisoara,de catre Primaria orasului,dar si a unor izvoare de mare capacitate,amplasate la Uzina de apa de la Urseni,din Timisoara.. Am obtinut rezultate remarcabile,mentionate la sectiunea:Servicii, rubrica: Depoluarea apei ,a Website-ului:Misiunea Astrala „Romania-Inteleapta”,accesabil la adresa web: http://www.lorin-fortuna.ro ,inclusiv prin buletine de analiza,realizate de catre firma specializata si cunoscuta in judetul Timis:INCD-ECOIND. M-a contactat si o persoana din Sannicolau Mare,pentru o depoluare a apei fratice la Beba Veche,poluata,din spusele sale,prin utilizarea fracturarii hidraulice,careia i-am dat numarul de telefon in vederea organizarii unei deplasari acolo,la firma unui utilizator de panouri solare interesat in acest scop, pentru a studia situatia,in vederea efectuarii unui experiment de depoluare a apei freatice poluate,dar persoana,in cauza,n-a mai revenit pentru demararea actiunii. Am cautat pe reteaua Internet moduri de contact (E-mail;telefon) cu persoane potential interesate,din judetul Timis,in scopul mentionat,dar n-am gasit decat imagini si declaratii,publice,de la actiunile de protest organizate la Cenad si la Dudestii Noi. Daca exista o persoana,sau un grup de persoane,interesate si doritoare a se implica intr-o cercetare serioasa,care sa contribuie la demararea unei actiuni de depoluare a retelei de apa freatica poluata,din zona teritoriala,in cauza,o/ii invit sa consulte,in prealabil, realizarile de depoluare a apei freatice,efectuate la Timisoara,si daca apreciaza realizarile respective,sa ma ma contacteze,personal,in scopul mentionat anterior.
  Lorin Fortuna/Timisoara/telefon: 0256-44.65.95/E-mail:lorinfortuna@gmail.com/Website:www.lorin-fortuna.ro/
  01.10,2014/.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *