Romania Curată

Noi percheziții la Spitalul „Marie Curie”, în dosarul Burnei

UPDATE: Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au admis contestaţia medicului Gheorghe Burnei de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar. Decizia este definitivă.

***

O nouă serie de percheziții la Spitalul „Marie Curie” din București a avut loc marți. Polițiștii de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei şi Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) au ridicat din arhiva unităţii sanitare documente despre pacienţi ai medicului Gheorghe Burnei, după ce în ultimele zile anchetatorii au primit zeci de plângeri de la părinţi ai unor copii operaţi de chirurgul ortoped, potrivit unor surse judiciare citate de News.ro.

Sursele citate au mai spus că au fost primite sesizări care îl vizează pe medicul Gheorghe Burnei atât la linia verde a DGA, cât şi pe adresa de email a Parchetului Tribunalului Bucureşti. Unele persoane au sunat la numărul de urgenţă 112 şi au spus că vor să facă plângere pe numele medicului Gheorghe Burnei.

„Sunt câteva zeci de persoane care au sunat la linia verde a DGA de prevenire a faptelor de corupţie sau la numărul de urgenţă 112, iar unii au trimis mesaje pe adresa Parchetului. Lumea a început să vorbească. Toate aceste sesizări urmează a fi verificate cu atenţie în perioada următoare”, au spus sursele citate.

Sesizările au început să curgă după punerea sub acuzare a medicului Gheorghe Burnei pentru 15 fapte de luare de mită. Procurorii îl suspectează și că a făcut experimente pe copii, folosind dispozitive medicale confecţionate artizanal, oase de vită fierte şi filtre de tanc.

Anchetatorii au audiat până în prezent 20 de părinţi ai căror copii au fost operaţi de chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, dar şi colegi ai medicului, potrivit aceloraşi surse. Corpul de control al Ministerului Sănătăţii a început, în 14 decembrie, verificările la Spitalul „Marie Curie”. Colegiul Medicilor Bucureşti susține că s-a autosesizat în cazul lui Gheorghe Burnei, dar va începe investigaţia numai după finalizarea anchetei penale.

Burnei a fost reţinut pe 10 decembrie de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, care au cerut instanţei arestarea preventivă a acestuia pentru 15 fapte de luare de mită. Tribunalul Bucureşti a respins arestarea preventivă a lui Burnei şi a dispus plasarea în arest la domiciliu, decizie care nu este definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, fiind judecată marţi. O parte din averea medicului Gheorghe Burnei a fost pusă sub sechestru.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă procurorii arată că, în perioada 26 octombrie – 24 noiembrie, medicul Gheorghe Burnei a pretins şi a primit de 15 ori mită de la părinţii unor copii internaţi la Spitalul „Marie Curie”, pe care i-a operat sau doar i-a consultat. Mita pe care ar fi luat-o Gheorghe Burnei varia între 50 de lei şi 1.350 de euro.

Anchetatorii susţin că Gheorghe Burnei îi obliga pe părinţii copiilor operaţi de el să cumpere proteze de la firma Argonmed, care în schimb îi plătea vacanţele cu familia în străinătate şi deplasările la congrese. Burnei folosea atât proteze omologate, cât şi dispozitive medicale pe care le folosea în experimente pe copii, ce erau confecţionate artizanal de cunoştinţe ale medicului de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică si Tehnica Masurării, potrivit procurorilor.

Burnei mai este acuzat că preleva de la copiii pe care îi opera ţesut osos şi ligamente, fără a cere acordul părinţilor, şi le ţinea în congelatorul unui frigider din unitatea sanitară, în care erau păstrate alimente şi băuturi alcoolice. Ţesuturile, deşi au fost păstrate în condiţii improprii şi nu au fost verificate bacteriologic şi viral, au fost transplantate altor copii, iar cele găsite la percheziţii urmau să fie folosite la alte intervenţii chirurgicale.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *