Curtea Constitutionala a dat unda verde pentru organizarea referendumului in vederea demiterii presedintelui Traian Basescu, desi inca nu sunt foarte clare acele incalcari grave de care este acuzat. Judecatorii constitutionali au stabilit luni seara ca suspendarea presedintelui de catre Parlament a fost legala, iar instalarea lui Crin Antonescu ca presedinte interimar este corecta. De asemenea, legala a fost declarata si schimbarea celor doi presedinti ai Camerelor Parlamentului, Vasile Blaga si Roberta Anastase.
Soarta politica a lui Traian Basescu depinde astfel de votul pe care cetatenii il vor da pe data de 29 iulie. Alegatorii sunt cei care vor decide daca acesta va ramane seful statului si isi poate continua mandatul sau nu.
Legea referendumului, constituţională dacă participă jumătate plus unu din cei înscrişi în liste
Singura chestiune care ramasese in suspensie era legata de numarul de alegatori care trebuie sa se prezinte la vot pentru ca referendumul sa fie validat. Misterul s-a lamurit deoarece Curtea Constituţională a decis, marţi, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Asadar, in urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Cum se va desfasura referendumul
Potrivit ultimelor hotarari ale Guvernului, referendumul se va desfasura pe 29 iulie, iar la el participa toti cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani.
Nu este necesar sa va prezentati la sectia de votare din raza domiciliului, deoarece se poate vota oriunde pe teritoriul national. Aceasta prevedere favorizeaza “turismul electoral”, de altfel foarte prezent in istoria noastra din ultimii 22 de ani.
Costul total al referendumului este de 95 milioane lei (21 milioane euro).
Conform unor sondaje de opinie, Traian Basescu ar putea sa fie votat de doar 24% dintre cetateni, insa aici nu intra romanii din strainatate, unde el are inca o puternica sustinere. De aceea, probabil ca Guvernul Ponta si mai ales ministrul de Externe, Andrei Marga, nu se vor grabi cu instalarea de sectii de votare accesibile in strainatate (ambasade, consulate etc.).
Consecinte si urmari ale caderii lui Basescu
Indiferent daca Traian Basescu va fi votat sau nu de romani, consecintele asupra tarii sunt greu de evaluat, mai ales in domeniul economic. Probabil, venirea la putere a USL va schimba filosofia iesirii din criza. Daca Basescu era adeptul austeritatii (dupa modelul Angela Merkel), USL va merge pe directia altor guverne social-democrate europene, care incurajeaza consumul, dar si cresterea indatorarii.
Pana pe 29 iulie, interimatul este asigurat de presedintele Senatului, Crin Antonescu, care va avea majoritatea prerogativelor unui sef de stat.
Votul la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, programat pentru 29 iulie, va incepe la ora 08.00 si va fi oprit la ora 20.00, campania electorală urmând să se încheie la 28 iulie, ora 7.00,
Daca Traian Basescu castiga la referendum, atunci el va fi din nou instalat la Palatul Cotroceni, daca nu, atunci urmeaza un nou interimat, de 90 de zile, dupa care vor fi organizate alegeri prezidentiale anticipate, care este posibil sa coincida cu cele parlamentare.
Buletinul de vot va avea o singură întrebare: “Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?“. Cele două răspunsuri, “DA” sau “NU“, sunt prezente în partea dreaptă a buletinului de vot, unul sub celălalt, în două chenare mari. Vezi aici modelul buletinului de vot.
Concret, cei care îl susţin pe preşedintele Traian Băsescu vor trebui să voteze “NU“, iar cei care vor ca acesta să fie schimbat din funcţie – “DA“.
În ceea ce priveşte ştampila de vot, aceasta va avea însemnele “VOTAT 2012 RDPR” (Referendumul pentru demiterea Preşedintelui României). Vezi aici modelul stampilei de vot.
Asadar, indiferent daca esti pro sau contra, tu, alegatorule, decizi, nimeni nu poate trece peste capul tau! Singurul lucru pe care trebuie sa il faci este sa mergi la vot si sa iti exprimi optiunea raspunzand DA sau NU intrebarii de pe buletinul de vot.
Cititi aici comunicatele CCR in legatura cu demiterea presedintelui .
Cred ca este o diferenta destul de mare intre “inadmisibil” si “constitutional/legal”. Asta e de fapt si miza schimbarii avocatului poporului. ca sa fie constitutional trebuie sa ai dreptate dpdv legal si sa ai dreptul sa faci plangerea la CCR.
Toate bune,numai ca aflam faptul ca hotararile CC trbuiesc aplicate unui “nou proiect de lege”pentru care Parlamentul se aduna in sesiune extraordinara-care nici aia nu pote fi convocata ca nu a fost publicata Hotararea CCR si motivatia in Monitorul Oficial(cel tinut sub patronajul Guvernului care,la randul lui,publica ce are interes si la ora 2 noaptea,iar ce nu, sta pana la potrivit)-apoi se opereaza modificarea in spiritul CCR, se discuta ,se voteaza si se trimite Presedintelui spre promulgare(cred ca in 40 de zile).
Intre timp referendumul se desfasoara dupa OUG ,aia in care daca voteaza 2 ” pentru” si 1 “contra”si este demis Presedintele(altminteri ales bine sau rau de cca.6 mil.).
“Bravos natiune,halal sa-ti fie”!Acum eu am incredere in corectitudinea Guvernului,din acest motiv ma astept sa fiu etichetat “dusman al poporului” sau ca acesta sa iasa din UE sau/si Nato prin OUG.Tare bun comentariul cu 2 ursi in fata stupului.Astia trebuie lasati sa se canibalizeze caci poate moare unul si celalalt se raneste grav,si ramane stupul cu Regina sau cu…Regele.Pasli!
Sper ca basescu sa nu ne vaneze prin prin toamna cu listele de participanti la vot în mana. Sigur sunt unii care nu vor merge de frica sa nu apara pe lista de vot. Regula asta care îmi deconspira prin simpla prezenta optiunea electorala nu e buna. Optiunea mea este secreta ca altfel pot avea loc abuzuri – amenintari, intimidari, santaje, sabotaje…