Romania Curată

Nicușor Dan, despre legea finanțării partidelor: Vechile partide au avut grijă sa pună cât mai multe obstacole pentru noii veniți în politică

Partidele politice vor cheltui peste 500 de milioane de euro în cele două campanii electorale din 2016, iar noua lege a finanțării partidelor prevede că banii vor veni de la stat. Estimarea sumei ce va fi cheltuită în 2016 a fost făcută de Institutul pentru Politici Publice. Legea avantajează partidele mari, care înregistrau datorii uriașe după fiecare campanie electorală.

Uniunea Salvați Bucureștiul, condusă de Nicușor Dan, și-a expus punctul de vedere față de Normele metodologice la Legea finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, adoptate ieri de Guvern.

Legea finanțării partidelor și campaniilor 113/2015 a adus atât schimbări pozitive cât și schimbări nedemocratice care îngreunează accesul noilor veniți în politică. Principalele schimbări pozitive sunt limitarea publicității stradale și restituirea de către stat a cheltuielilor de campanie pentru partidele care realizează cel putin 3% într-un județ.

Pe de altă parte, Legea face practic imposibile campaniile de finanțare de masă, în care un număr mare de oameni donează sume mici unui partid. Campanii care sunt regula în democrațiile consolidate sunt imposibile în România. Donațiile prin SMS sunt interzise, iar donațiile online sunt imposibile în practică. Legea prevede, iar Normele instituie o procedură birocratică complexă pentru verificarea identității donatorului, indiferent de suma donată. Pentru a dona 5 lei online, donatorul trebuie să completeze un formular și o declarație pe propria răspundere și să le scaneze împreună cu cartea de identitate, o procedură lungă pe care puțini o vor face.

De asemenea, Legea finanțării împiedică practic partidele să colecteze fonduri în campania electorală. Pentru București, partidele pot contribui cu doar 3% din cheltuielile campaniei, în vreme ce candidați trebuie să contribuie cu 97%. În loc de o campanie de strângere de fonduri, un partid din București trebuie să desfășoare 280 de campanii de strângere de fonduri, câte una pentru fiecare candidat, cu contabilitate separată pentru fiecare candidat.

Cele doua aspecte au fost aduse în vedere Autorității Electorale Permanente la dezbaterea publică din august 2015. Autoritatea Electorală Permanentă nu a ținut cont de observații, iar Guvernul a aprobat ieri Normele metodologice în forma propusă de aceasta.

„Este inadmisibil să nu poți colecta fonduri prin SMS sau printr-o formă simplă de donații online. De ce se poate în Statele Unite, în Europa Occidentală și în România nu se poate? E inadmisibil ca în campania electorală, când oamenii sunt preocupați de alegeri și sunt dispuși să doneze pentru un partid nou, să nu putem primi donații în numele partidului. Ca de obicei, vechile partide au avut grijă să pună cât mai multe obstacole pentru noii veniți în politică, în speranța de a-și păstra monopolul”, a declarat Nicușor Dan, președintele Uniunii Salvați Bucureștiul.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Nicușor Dan, despre legea finanțării partidelor: Vechile partide au avut grijă sa pună cât mai multe obstacole pentru noii veniți în politică

 1. Calin Dejeu

  Mie cel mai sinistru mi se pare mecanismul ilicit prin care sume enorme, bani publici, ajung la finantarea partidelor printr-o institutie consolidata ca un stat in stat, in acest scop, Apele Romane. Toate partidele mari, prin rotatie, au consolidat si permanentizat acest sistem. Este foarte grav pentru ca nu este doar un atac la democratie si la banul public, este un sistem care ne mutileaza ingrozitor si ireversibil cadrul natural. Nu vi s-a parut suspect ca aceasta institutie, desi are peste 9000 de angajati, fonduri enorme si ministerul la degetul mic, niciodata nu face nimic in sensul in care ar trebui sa actioneze, pentru protectia si imbunatatirea starii corpurilor de apa? Singura preocupare reala a acestei institutii este sa obtina bani din exploatarea salbatica si distrugerea raurilor (de la balastiere, hidrocentrale, poluatori etc.), din bugetul ministerului si din Fondul de mediu, pentru ca apoi, sub pretextul unor lucrari anacronice, invazive si absolut ineficiente ”impotriva inundatiilor”, sa dea aceste sume unor firme. Firmele mutileaza raurile prin regularizari comunistoide (alterari hidromorfologice care incalca total legislatia), al caror cost nu-l verifica nimeni, si cotizeaza la partidul care le-a adus contractul. De ce prefera partidele aceasta cale? Pentru ca aceste lucrari nu au niciun rost, mai degraba sporesc riscul in caz de inundatii, sunt exact opusul a ce prevad conceptele contemporane de management al apelor si nimeni nu va comenta daca sunt de calitate extrem de proasta. Daca firma de partid obtine contract pentru un drum, de exemplu, reactia la lucrari cu finantare care ”se scurge in alta parte” este cu totul alta.

  Reply
  • Alec

   Aceasta clasa politica numai trebuie lasata la putere ,deoarece si-au dovedit INCOMPETENTA TIMP DE 26 DE ANI.Daca mai continuam cu aceasta clasa politica inseamna ca ne meritam saracia si tara va merge spre dezastru.Cred ca trebuie sa ne implicam cu totii spre a schimba din temelii aceasta clasa politica care a adus doar saracie ,in schimb clasa politica sa imbogatit din banii pe care ia furat din buzunarul nostru.TREBUIE SA NE TREZIM MACAR ACUM DUPA 26 DE ANI DE MINCIUNA SI MANIPULARE.

   Reply
 2. parker

  Multi sunt de parere ca nu se mai poate continua cu actualele partide ci cu independenti sau partide noi, dar nu se face prea mult zgomot ca actualal lege electorala sa nu fie aplicata. Nu foarte multi intuiesc pericolul acestei legi electorale si dovada sunt % mari obtinute in sondaje de fosti politicieni sau administratori cu dosare penale care ar putea obtine si peste 30% din voturi.In campania electorala nu cred ca au mare greutate afisele cat 1/2 din bloc ci aparitiile televizate. Nici deplasarile in teritorii nu influenteaza prea mult(dovada MRU) asa ca banii putini trebuie dirijati unde trebuie.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *