Romania Curată

Nicușor Dan: Legea votului prin corespondență nu rezolvă decât în mică măsură problema votului românilor din străinatate

Adoptarea proiectului de lege privind votul prin corespondența de către Camera Deputaților reprezintă o jumătate de pas înainte în modernizarea sistemului electoral, însă textul legii creează toate premisele reeditării la alegerile din 2016 a acelorași probleme întâlnite la scrutinul prezidențial din 2014.

Proiectul de lege adoptat recent conține cel puțin două deficiente majore. Pe de o parte, legea nu se aplică decât cetățenilor români care pot face dovadă unui domiciliu în străinătate, în condițiile în care se cunoaște deja că foarte mulți români din diaspora nu pot face dovadă unui domiciliu, printre aceștia aflându-se inclusiv studenții care studiază în străinătate. Pe de altă parte, mecanismul instituit de lege nu permite cetățeanului care și-a exercitat votul prin corespondența să verifice dacă votul sau a fost sau nu înregistrat.

Uniunea Salvați Bucureștiul consideră că actualele deficiente ale legii adoptate de parlamentari ar fi putut fi corectate, dacă ar fi existat o dezbatere publică reală cu societatea civilă și dacă partidele parlamentare ar fi fost cu adevărat interesate de votul cetățenilor români din străinătate.

 „Adoptarea legii votului prin corespondența nu rezolvă decât în mică măsură problemă votului românilor din străinătate. Soluția este estimarea numărului de români din zonele cu comunități mari de români și organizarea unui număr suficient de secții de votare în aceste locuri. Nu văd o preocupare a autorităților pentru crearea de secții de votare suficiente în străinătate pentru exercitarea votului clasic”, a declarat Nicușor Dan, președintele Grupului de Inițiativă al Uniunii Salvați Bucureștiul.

Reprezentanții grupului de inițiativă amintit mai sus consideră totodată că votul prin corespondență, la care vor apela doar o parte din cetățenii români din diaspora, cu condiția să existe o campanie de informare corectă din partea autorităților, nu poate suplini votul clasic, și că statul român are obligația să ia toate măsurile pentru crearea unui număr suficient de secții de votare, în zonele în care există comunități mari de români.

În prezent nu există un proiect fezabil de estimare a numărului românilor din străinătate, în zonele locuite de mari comunități de români, iar soluția Autorității Electorale Permanente de preînscriere a cel puțin 100 de persoane cu cel puțin trei luni înainte de scrutin pentru înființarea unei secții electorale nu este una fezabilă în opinia membrilor societății civile din București.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *