Adrian Popescu

Nici un minister nu si-a publicat raportul de activitate pe 2012 Jumatate nu au fost in stare sa raporteze inca nici ce au facut in 2011

Alianta pentru o Romanie Curata va prezinta primele rezultate ale monitorizarii angajamentelor luate de USL prin Carta Alba a Bunei Guvernari, document semnat in urma cu un an. Incepem cu o solutie simpla, usor de implementat, dar pe care unele ministere refuza in continuare sa o aplice: publicarea pe propriile site-uri a rapoartelor de activitate pe anul 2011.

Legea impune autoritatilor sa dea publicitatii un raport periodic de activitate, cel putin anual, care se publica în Monitorul Oficial. Acest raport ar trebui postat si pe site-urile institutiilor respective.

Din 15 ministere analizate (nu au fost incluse ministerele nou-infiintate, unele neavand de altfel nici site pe internet), 8 nu au postat aceste rapoarte pe anul 2011.

Printre ministerele care refuza sa faca publice aceste rapoarte pe anul 2011 se afla si Ministerul pentru Societatea Informationala (fost al Comunicatiilor), adica institutia chemata sa se ocupe de politicile publice de transparentizare, prin implementarea unor strategii nationale, menite sa reduca barierele administrative birocratice si sa usureze accesul la informatii pe Internet, asa cum ar trebui sa fie celebrul e-guvernare.ro.

Sunt si ministere „grele”, cu bugete imense, care nu doresc sa spuna cetatenilor ce realizari au avut in anul 2011: Economie, Finante, Transporturi.

Lista ministerelor care nu publica rapoartele de activitate pe 2011

1. Ministerul pentru Societatea Informationala
2. Ministerul Afacerilor Externe
3. Ministerul Culturii
4. Ministerul Educatiei Nationale
5. Ministerul Economiei
6. Ministerul Finantelor Publice
7. Ministerul Muncii
8. Ministerul Transporturilor

Lista ministerelor transparente in privinta activitatii lor

1. Ministerul Fondurilor Europene. Este printre putinele ministere care isi publica rapoartele de activitate la timp. Va prezentam raportul integral pe anul 2011 – http://www.maeur.ro/files/articles/Raport_privind_activitatea_Ministerului_Afacerilor_Europene_septembrie_–_decembrie_2011.pdf
2. Ministerul Afacerilor Interne. Are un raport pe anul 2011, insa el are o denumire mai originala: „Evaluarea activitatilor desfasurate de MAI în anul 2011” – http://www.mai.gov.ro/Documente/Bilant%20MAI/Evaluarea%20M.A.I.%20in%20anul%202011.pdf
3. Ministerul Apararii Nationale. Raport publicat foarte tarziu, in luna octombrie 2012 – http://www.mapn.ro/legislatie/rapoarte_activitate/raport_2011.pdf
4. Ministerul Mediului – http://www.mmediu.ro/beta/wp-content/uploads/2012/05/2012-04-02_rapoarte_de_activitate_raportactivitatemmp2011.pdf
5. Ministerul Agriculturii – http://www.madr.ro/pages/raport/raport-activitate-madr-2011.pdf
6. Ministerul Justitiei – http://www.just.ro/LinkClick.aspx?fileticket=54WK74TAWhg%3d&tabid=92
7. Ministerul Sanatatii – http://www.ms.gov.ro/upload/Raport%20de%20activitate%20pentru%20anul%202011.pdf

Concluzie: desi a trecut o luna din anul 2013, nici un minister nu a postat raportul de activitate pe anul precedent, deci pe 2012. Aceste documente ar fi trebuit deja sa poata fi verificate, insa a devenit un obicei ca rapoartele de activitate sa fie prezentate opiniei publice cu cateva luni intarziere, deci ele probabil vor incepe sa fie postate in cursul lunilor martie, aprilie. Pana sa apara insa rapoartele pe anul trecut, ARC a constatat ca nici macar cele pe anul 2011 nu sunt postate de unele ministere in ciuda promisiunilor de transparenta ale membrilor Executivului.


ARC solicita tuturor ministerelor sa-si faca publice rapoartele restante de activitate – si cele pe 2011 si cele pe 2012 – in cel mai scurt timp.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Nici un minister nu si-a publicat raportul de activitate pe 2012 Jumatate nu au fost in stare sa raporteze inca nici ce au facut in 2011

  1. ana

    norocul nostru cu cei care ii mai trag de maneca asa cum o face ROMANIA CURATA..; sa vedem daca au si simt (bun).

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *