Adrian Popescu

New York Times: România, creștere economică pe datorie

Publicația americană New York Times avertizează că actuala creștere economică din România este nesustenabilă, se bazează pe o creștere artificială a consumului, generată de măriri salariale exagerate ale guvernului, și riscă să declanșeze o nouă criză economică.

În ciuda creșterii economice record pentru Europa, scrie New York Times, mulți economiști sunt pesimiști că România ar putea continua în același ritm. Ba chiar unii se tem că următoarea criză din Europa capătă acum contur.

Ca să crească salariile, guvernul român a neglijat investițiile în infrastructură (foto Andrei Pungovschi pentru The New York Times)

Creștere economică bazată pe consum

O mare parte din creșterea pe care a trăit-o România este produsul unui boom al consumului – unul finanțat de creșterile de salarii din sectorul public de către un guvern a cărui generozitate populistă presează limitele de bun simț ale aritmeticii, notează prestigioasa publicație americană.

„Pentru a plăti majorări salariale, guvernul a redus cheltuielile pentru investiții în autostrăzi și alte lucrări publice. Infrastructura dărăpănată a României pune de multă vreme o frână seroasă afacerilor. Temerea este că majorările salariale plus reducerile de taxe au generat o explozie de moment a activității economice, dar care va lăsa țara îndatorată”, conchide New York Times.

Riscuri de deficit bugetar de peste trei procente din PIB

Fitch Ratings, agenția globală de rating, a avertizat recent ca aceste cheltuieli riscante ale României ar putea genera un deficit bugetar mai mare de 3% din producția economica. Acest lucru ar contraveni normelor Uniunii Europene care limitează deficitele bugetare.

„Nu se va termina bine”, a declarat senatorul Florin Cîțu, membru al Partidului Național Liberal de opoziție, și fost economist-șef la banca de investiții ING. „Va exploda în fața noastră.”, a declarat el pentru NYT.

Chiar și liderii de sindicat spun că guvernul aruncă cu banii fără o strategie serioasă.

„Nu există nici o îndoială că salariile trebuiau să crească, dar nu așa”, spune Bogdan Iuliu Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa, care reprezintă aproximativ 600.000 de lucrători români – printre care profesori, ofițeri de poliție și funcționari publici .

 

Citește aici integral articolul din New York Times

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “New York Times: România, creștere economică pe datorie

 1. Dory

  Era o mare taină că România consumă, nu produce!!! Și că exportă materii prime, neregenerabile în mare parte. Acum mai e sigur Tudose că n-o să vorbească cu FMI-ul?

  Reply
 2. Goagl

  Probabil voi credeti ca asta e propaganda anti-PSD de ati ajuns sa o umparati in NYT si pe urma sa o raspanditi pe toate canalele. De fapt e propaganda anti- Ro, mai. Poate bagati de seama si ca deficitul american prognozat pe 2017 e 3.5, bine peste limita de la Maastricht, discutati asta pe Facebook in loc sa tot mestecati aceleasi idiotenii…

  Reply
 3. Mihai

  cresteri salariale exagerate? vs investitii? dc nu vs bugetul fabulos al SRI? ah da, ca este manevra lor de propaganda

  Reply
 4. Dany

  Nu sunt un specialist, dar eu ma astept ca noua criza economica ce este aproape sa fie mult mai severa decat ce am trait noi. Si ma infior…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *