Romania Curată

New Deal pentru NATO? Cum vede Bruce Ackerman (Yale) o oportunitate într-unul dintre cele mai întunecate momente ale istoriei Europei

Europenii ar trebui să ia în serios propunerea lui Trump cu privire la necesitatea ca țările membre să își majoreze contribuțiile la NATO. Este singura cale prin care se poate evita o catastrofă, consideră profesorul de drept și științe politice la Yale, Bruce Ackerman, într-un articol publicat pe pagina web a Centrului MacMillan.

Cu doar doi ani în urmă, soția mea și cu mine am petrecut un an la institutul de cercetări din Berlin și am petrecut momente fericite cumpărând cadouri de la Târgul de Crăciun de lângă Biserica Memorială Kaiser Wilhelm, din inima orașului. Așa că recenta tragedie are o semnificație specială pentru noi. Dar, ca prieteni vechi ai Germaniei, ar fi bine să nu lăsați această tragedie să vă distragă atenția de la pericole mult mai serioase.

Aceste amenințări pot veni de la Washington, nu de la Mosul. Dar voi arăta că e nu e necesar ca politica externă aventuroasă a lui Trump să dăuneze foarte grav angajamentului transatlantic în favoarea democrației. Acest lucru se va întâmpla doardacă liderii europeni vor fi inactivi și îi vor permite noului președinte să domine scena diplomatică. Dacă guvernele de pe Continent își vor crea oportunități și vor practica un leadership creativ, vor putea să influențeze politica lui Trump astfel încât protecția drepturilor fundamentale ale omului să fie întărită, nu slăbită.

 

foto: https://www.law.yale.edu

Bruce Ackerman (foto: https://www.law.yale.edu)

Pentru a evidenția pericolul, să începem cu un scenariu de neconceput cu doar un an în urmă. Să presupunem că, la puțin timp după inaugurarea mandatului lui Trump, acesta anunță o alianță cuprinzătoare cu Putin. Principalul scop declarat este eradicarea extremismului islamic, dar înțelegerea include și calmarea tensiunilor militare din Europa de Est.

Dar după un an sau doi, Putin renunță la angajamentele privind detensionarea relațiilor și pune la cale ocuparea statelor baltice după modelul din Ucraina, folosind minoritățile ruse din Estonia sau Letonia pentru a produce revolte care să fie apoi susținute de trupe rusești intrate ilegal. Trump s-ar vedea astfel confruntat cu un moment al adevărului: va susține o intervenție militară decisivă a NATO sau îl va lăsa pe Putin să-și ducă planurile mai departe?

Este punctul în care inițiativa prezidențială joacă un rol-cheie. În campania electorală, Trump a insistat de mai multe ori că europenii trebuie să-și crească cotele de contribuție la bugetul NATO și să nu se mai bazeze doar pe securitatea oferită gratuit de SUA. După ce a devenit președinte, echipa diplomatică a lui Trump a reiterat această cerință într-o serie de întâlniri cu omologi europeni, care au respins creșteri de bugete motivând că s-ar pierde astfel banii ce pot fi folosiți pentru a finanța crizele fiscale grave ce afectează Uniunea Europeană. Având în vedere temperamentul lui Trump, pot să mi-l imaginez spunând că „egoiștii de europeni n-au decât să se ducă naibii” și permițându-I lui Putin să anexeze țările baltice.

Momentul pentru a preveni un astfel de scenariu este chiar acum. Elita europeană trebuie să emită semnalul disponibilității de a negocia cu bună-credință un nou acord cu privire la împărțirea costurilor NATO. O astfel de acțiune i-ar oferi noului președinte o altrnativă la o înțelegere cu Putin. Dincolo de costurile financiare, un nou acord cu privire la NATO („New Deal for NATO”, în original, expresie ce trimite la programul lui Roosevelt din anii ’30) le-ar putea aduce o mulțime de avantaje europenilor.

Este în interesul națiunii germane menținerea frontierei de este a UE cât mai departe posibil. Dacă NATO se dezintegrează, Germania va fi nevoită să își majoreze dramatic investițiile în apărare ca răspuns la avansul lui Putin în Europa de Est. Aceste cheltuieli ar fi, de departe, mult mai mari comparativ cu pretențiile lui Trump.

În același timp, o reasumare din partea lui Trump a calității SUA de suport al NATO va reduce dramatic șansele unei agresiuni din partea Rusiei. Putin conduce o țară cu o populație de doar 140 de milioane, în scădere, și a cărei prosperitate depinde de prețul petrolului. Armata sa pare formidabilă doar dacă Trump colaborează cu Rusia. Dar odată ce SUA și-ar reafirma angajamentele în NATO, doar un aventurier nebun și-ar asuma o preluare a statelor baltice pe modelul acțiunii din Ucraina – or Putin nu e nebun.

Oricum, cancelarul Merkel va avea o misiune dificilă într-o astfel de negociere cu Trump, pentru că potențialii parteneri de guvernare ai partidului său s-ar putea opune unei creșteri a cheltuielilor militare, temându-se că lansarea țării pe un drum militarist ar putea duce la o reeditare a catastrofei naziste. Eu iau asta foarte în serios, dar aici este o eroare, pentru că o nouă înțelegere privitoare la NATO nu ar duce la formarea unei puternice armate germane care să apere țara de dușmani din afară ci, dimpotrivă, la integrarea trupelor germane într-o forță coordonată la nivel european, care să apere forntiera de est împreună cu aliații de peste ocean.

trumpScepticii ignoră, de asemenea, că marele pericol ca NATO să se dezintegreze în câțiva ani face necesară o construcție militară masivă. Germania ar avea, în consecință, de organizat o puternică armată germană, sub conducere germană – adică exact coșmarul folosit de criticii efortului cancelarului Merkel de a începe negocierile cu SUA privind împărțirea echitabilă a cheltuielilor din cadrul NATO.

Să presupunem că Merkel va reuși să-l convingă pe Trump să pună NATO pe prima poziție în lista sa de priorități. Președintele american se va vedea în curând sub o intensă presiune politică de a da un nou sens articolului al doilea din Tratat, care își obligă membrii să își întărească instituțiile democratice. Până la urmă, Europa de Este este la 8.000 de km depărtare de SUA. În timp ce sloganul lui Trump a fost „America First”, susținătorii săi vor întreba: De ce ar trebui să moară soldați americani pentru Gdansk, mai ales când Polonia se prăbușește în autoritarism?

Există o singură cale prin care Trump ar putea răspunde, dacă speră să își mențină sprijinul intern: să-l cheme pe Kaczynski (ca și pe Orban și Erdogan) la masa negocierii și să le ceară să întreprindă măsuri concrete pentru a îndeplini prevederile din articolul doi al Tratatului NATO, întărirea instituțiilor democratice. Dacă refuză, el va trebui să insiste ca țările lor să fie excluse din alianță.

angela merkelPerspectiva excluderii din NATO este cea mai eficientă sancțiune aflată la dispoziția marilor puteri europene. Ceea ce înseamnă că o inițiativă la momentul oportun a cancelarului Merkel nu doar că va împiedica dezintegrarea NATO și remilitarizarea Germaniei, dar va folosi și la susținerea democrației într-unul dintre cele mai întunecate momente ale istoriei Europei. Ar fi tragic ca Germania să-și rateze această oportunitate istorică din cauza tragediei de la Târgul de Crăciun.

Bruce Ackerman este Sterling Professor de drept și științe politice la Yale și membru al board-ului Consiliului de Studii Europene al Centrului MacMillan.

Acest articol este o adaptare după traducerea în engleză (disponibilă pe pagina web a Universității Yale, aici) a unui articol apărut inițial în SudDeutsche Zeitung, pe baza unei comunicări prezentate la o întâlnire a Comisiei de la Veneția. Articolul original poate fi citit aici, iar comunicarea aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *