Adrian Popescu

Nepotism si conflict de interese la Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi Rectorul Astarastoae, acuzat ca si-a acordat contracte din fonduri europene

Dupa ce procurorii DNA i-au deschis un dosar penal pentru ca ar fi participat la trucarea unei licitatii de 1,5 milioane euro, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” din Iasi, Vasile Astarastoae, are din nou probleme. Agentia Nationala de Integritate (ANI) il acuza ca si-a acordat, lui si fiicei sale, 10 contracte de prestari servicii in cadrul derularii unui proiect cu fonduri europene, prejudiciul fiind estimat la 204.759 lei.

Miercuri, ANI a sesizat Parchetul in vederea cercetarii lui Vasile Astarastoae (rector al UMF “Gr. T. Popa” Iasi, director al Institutului de Medicina Legala Iasi si presedinte al Colegiului Medicilor din Romania) pentru savarsirea infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice. ANI sustine ca Vasile Astarastoae a semnat, in exercitiul atributiilor de serviciu, un numar de 10 contracte de munca, respectiv de prestari servicii, in valoare totala de 204.759 lei, incheiate intre IML Iasi si UMF “Gr. T. Popa”, cu propria persoana precum si cu fiica sa, Daniela Astarastoae.

Vasile Astarastoae a fost numit pentru perioada 2008 – 2012 in functia de rector si, implicit, ordonator principal de credite al UMF “Gr. T. Popa” Iasi. ANI sustine ca incepand cu data de 1 mai 2010, Vasile Astarastoae a participat, in baza unui numar de 4 contracte de munca (prestari servicii), la implementarea a trei proiecte cu finantare europeana, atat in calitate de reprezentat legal al UMF “Gr. T. Popa” Iasi – institutie publica partenera in proiect – cat si in calitate de salariat.

Incepand cu anul 2001, Vasile Astarastoae exercita si functia de director al Institutului de Medicina Legala Iasi. IML Iasi, reprezentat legal de Vasile Astarastoae in calitate de director, a incheiat 3 contracte civile de prestari servicii cu Daniela Astarastoae, fiica acestuia, si 3 contracte cu propria persoana. Potrivit ANI, beneficiul patrimonial total obtinut de Vasile si Daniela Astarastoae, ca produs al conflictului de interese, a fost de 204.759 lei.

Vasile Astarastoae este cercetat penal de procurorii DNA, el fiind acuzat ca impreuna cu alti doi directori de la UMF Iasi au trucat o licitatie cu fonduri europene, in valoare de 1,5 milioane euro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Nepotism si conflict de interese la Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi Rectorul Astarastoae, acuzat ca si-a acordat contracte din fonduri europene

 1. val

  Imi pun cu durere niste intrebari. Cu durere, deoarece mi-ar fi placut sa am respect pentru IMF Iasi si pentru profesorii universitari, cei autentici.
  De ce are trei functii atat de importante? Chiar nu mai sunt oameni capabili in sistem?
  Oricat ar fi d-l Astarastoae de inzestrat cu calitati, o asa colectie de functii este dubioasa, depaseste nivelul de simpla protectie politica, te duce cu gandul la legaturi si mai periculoase. Ca sa nu mai vorbim de modestia obligatorie pentru un obraz subtire.
  Pana cand nu am o explicatie privind acumularea de functii, inclin sa cred ca este lacom in general si ca a abuzat de banul public.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *