Romania Curată

Ne plac banii Europei… România, ţara cu cele mai multe investigaţii OLAF în 2014

România este ţara în care Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a făcut, în 2014, cele mai multe investigaţii privind utilizarea fondurilor europene, fiind urmată, la mare distanţă de Ungaria şi Bulgaria, potrivit raportului de activitate al instituţiei pe anul trecut.

În 2014, OLAF a primit cele mai multe informări din toţi anii săi de activitate, respectiv 1.417.  Din surse publice au venit 458 de informări, iar 959 – din surse private, se arată în raport.

România are cele mai multe raportări din surse private dintre toate statele membre – 73 – şi alte şase din surse publice.

Raportul OLAF pe 2014 AICI.

România este pe primul loc ca număr de investigaţii încheiate în 2014 în ceea ce priveşte folosirea fondurilor europene (36), urmată de Ungaria, cu 13 astfel de investigaţii, şi Bulgaria, cu 11.

 Anul trecut, OLAF a finalizat 156 de investigaţii în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor UE, inclusiv de către ţări din afara Uniunii.

În total, OLAF a deschis anul trecut 234 de anchete, confirmând trendul ascendent din ultimii trei ani. În prezent, OLAF deschide cu 60 la sută mai multe investigaţii în medie pe an decât înainte de reorganizarea sa, în 2012.

Tot anul trecut, au fost finalizate 250 de investigaţii. Durata medie de desfăşurare a unei anchete a scăzut la 21 de luni, fiind cea mai mică din ultimii cinci ani.

Totodată, România a primit cele mai multe recomandări de la OLAF în perioada 2007 – 2014 (89). Dintre acestea, autorităţile judiciare româneşti au luat decizii în 53 de cazuri, acestea fiind de clasare a cauzei (37) şi de punere sub acuzare (16).

României i-au fost blocate fonduri europene de 144 de milioane de euro de către Comisia Europeană, din cauza unor suspiciuni de nereguli în programele operaţionale Competitivitate economică şi Mediu, conform datelor furnizate marti de Executivul European.

„Sumele care au fost blocate de Comisie ca urmare a întreruperilor care au afectat programele operaţionale Competitivitate şi Mediu (2007 – 2013) sunt în jur de 144 milioane de euro. Plăţile au fost întrerupte pentru priorităţile 3, 4 (tehnologia informaţiei şi comunicaţii, precum şi energie) şi pentru o parte din prioritatea 1 (sprijin pentru întreprinderile mici şi mijlocii) a programului operaţional Competitivitate şi pentru priorităţile 5 şi 6 (prevenirea riscurilor naturale şi asistenţă tehnică) ale programului operaţional Mediu”, a precizat CE, la solicitarea HotNews.

În România, biroul OLAF se numeşte DLAF şi a participat la anchetele de fraudă pe fonduri europene alături de DNA.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *