Stiaţi că în ţara noastră dispar şomerii? Domnule, dispar într-un ritm atât de mare încât până la alegeri s-ar putea să nu mai avem deloc. Dacă nu ai un loc de muncă dar îţi cauţi unul trebuie să fii tare derutat de evoluţiile pe care statistica oficială le anunţă la radio şi la tv despre tine şi despre alţii ca tine. În ultimele două luni numărul şomerilor, adică a celor care sunt în mod real în căutarea unui loc de muncă a scăzut sub 700 de mii. Îţi vine să crezi că ţara merge bine şi numai tu ai mai rămas mai prost şi mai fără slujbă decât alţii? Este puţin probabil şi să vedeţi imediat de ce…
În ultimele două luni statistica oficială a trecut prin câteva importante schimbări la vârf. Aceste schimbări mai mult sau mai puţin politice de la conducerea INSSE au se pare şi puterea de a schimba şi trecutul, la fel ca într-un film SF în care căpitanul se întoarce în timp şi transformă răul în bine.
Astfel, evoluţia publicată astăzi, aici , de statistica oficală arată că în România rata şomajului a crescut până în luna iunie, iar apoi numărul şomerilor a scăzut permanent, de la 720 de mii şi până la 690 de mii de oameni în august. În ritmul ăsta, până la alegeri guvernul poate duce rata şomajului spre 6,5%, un nivel mai apropiat de cel din 2008, înainte de începutul crizei economice.
Atâta doar că dacă o să cauţi aici, în arhiva comunicatelor de la statistică, o să găseşti acum fix trei luni o cu totul altă evoluţie. Până la schimbarea a doi vicepreşedinţi ai Institutului Naţional de Statistică şomajul a crescut permanent, ajungând până la 744 de mii de oameni şi o rată de 7,7% în mai.Ceea ce încerc să vă spune este că statistica oficială tocmai a făcut un hocus pocus cu aproape 50 de mii de oameni fără slujbe, oameni care în mai erau şomeri iar azi aflăm că nici n-au fost.
S-au făcut corecţii metodologice, probabil, dar parcă sunt prea grosolane. Guvernul poate raporta orice înainte de alegeri, inclusiv dispariţia totală a şomerilor din ţara noastră. În final însă ceea ce contează nu este o cifră statistică ci dacă tu, cetăţean fără slujbă, dar care îşi cauţi una, ţi-ai găsit-o sau nu.
In Canada si USA, somer este doar cel care a lucrat o perioada de minim 6 luni, cu acte in regula (in Canada nici nu se poate altfel), platitindu-si Asigurarea de Angajat (EI). In momentul cind devine somer, are timp de 9 luni sa-si caute de lucru, primind asigurarea (65% din salariu)., dupa care este scos din statistici. Atunci, daca in continuare nu a gasit de lucru, este luat in evidenta ca “asistat social” – cu obligartia sa lucreze 2 ani din 5. Dupa care e… boschetar. La noi nu stiu cum e. La pierderea unui loc de munca, se pare ca “sindicalistul” primeste salariu un an-doi, dupa cum era contractul “colectiv”. Aoi trece ca somer – habar nu am cit timp si cu ce venit. Apoi, eventual, ajunge pe ajutor social – pe tot restul vietii. Absolventi de scoala, fara diplome sau cu, ajung direct someri, desi nu au contribuit cu un leu macar la acea “asigurare”. Iar majoritatea “taranilor” nici macar nu au somaj. Probabil e cu adevarat un challenge sa tii socoteala somerilor! Si, daca ai sefii de la INS de-ai tai, e foarte usor sa jonlezi cu cifre, cu procente – dupa interesul imediat. Cu atit mai mult cu cit e an electoral si esti Guvern de stinga. “Reducerea numarului de someri” suna bine numai in declaratii politice. Pt alegatori sunt vorbe goale – el stie ca e (sau nu) somer, ca primeste ajutor de somaj sau social. S-au creat locuri d emunca? Oh, da! Multe. Mii, de jos pina sus. Doar ca cei numiti in posturi nu erau someri inainte – ci era o alta guvernare iar ei erau pe alte posturi. Stim ca numai la Min Mediului, in loc de 9 consilieri, acum sunt 25.! Probabil asa e peste tot. Probabil, la nivel inalt, in ministere, s-au angajat peste 500 de oameni. Iar sindicatele cer deblocarea posturilor bugetare in toate ramurile si serviciile… Guvernantii trebuie sa se grabeasca, ca se va putea ajunge la eliminarea totala a somerilor exact inainte de posibilitatea de a se angaja “un milion de romani”. Putem intreba: “De unde naiba?”
somer inseamna persoana inregistrata ca primeste ajutor de somaj? sau somer inseamna persoana care isi cauta loc de munca in mod activ? sau somer inseamna persoana care nu are o sursa de venit legala? ca, metodologic vorbind, fiecarei categorii de mai sus ii corespunde un numar.
statistica nu este, nu a fost si nu va fi decat un mod de a numara acele categorii identificate drept demne de numarat. or, asta se hotaraste, intotdeauna, pe baza unui set de valori. asadar, intrebarea mea ar fi nu cat a numarat statistica, ci ce a numarat statistica. asta spune clar ce intentii au conducatorii [excluzand idea ca intentia lor ar fi sa se minta singuri].
Sunt sigur ca a scazut numarul de someri,nu prin infiintarea a noi locuri de munca,ci prin terminarea perioadei de somaj,dupa care…D-zeu cu mila.Legal,exista niste avantaje pentru angajator(angajarea persoanelor de peste 45-50 de ani,a persoanelor cu handicap,etc)dar…”NU MAI AVEM FONDURI”spun cei de la somaj.!!?Pai Guvernul,d-na ministru…ce fac?numai politica?