Moise Guran

Mr. and Mrs. Chitoiu… Cine ar trebui sa demisioneze?

Ceea ce dovedesc interceptările DNA în legătură cu faptele de arme ale soției vicepremierului Daniel Chițoiu poartă numele de potlogării. Impresia cu care rămâi citind scripturile acestor interceptări este că doamna Chițoiu, director la Avizări în cadrul Autorității de Supraveghere Finaciară vorbește destul de urât și e predispusă la niște mici mârlănii.

Cazul, probabil încă destul de neclar și celor care au decis publicarea interceptărilor, se referă la avizarea ocupării funcției de director general la o companie de asigurări, care se numește Carpatica și a avut o groază de probleme cu proprii clienți. Din stenograme reiese doar faptul că doamna Chițoiu, soție de ministru de Finanțe și vicepremier, s-a pretat la câteva găinării pentru a permite firmei respective să-și pună ce om vrea pe funcția de director general. Cum o companie de asigurări este un colector major de bani de la cetățeni, legea prevede că aceasta nu poate fi condusă decât de o persoană cu integritate. Ca să nu dea țepe oamenilor, luându-le banii de exemplu pe RCA și găsind apoi diferite pretexte ca să nu plătească.

Poveste cu madam Chițoiu a avut loc în iunie anul trecut, implică mai mulți oameni bine plătiți din această mega-structura numită ASF și sugerează o anumită clemență ulterioară față de compania Carpatica Asig, căreia i-ar fi trebuit suspendată activitatea pentru că nu și-a majorat capitalul.

Ceea ce încerc să vă spun este că probabil nu suntem în fața unei mari afaceri de corupție ci în fața unui film cu proști pe care l-am mai văzut de multe ori. Și asta pentru că doamna Chițoiu a lucrat și în defuncta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor, desființată de Ponta și de soțul doamnei Chițoiu pentru că era ineficientă și primea bani de la asigurători. Noua ASF s-a remarcat prin salarii mai mari, o organigramă și mai generoasă și, uite, în final, același tip de matrapazlâcuri care permit în final asigurătorilor să formeze o mafie, bine protejată la vârf de eventuale plângeri ale cetățenilor abuzați.

Nu sunt sigur că DNA va reuși să dovedească și coruperea soției numărului doi din guvern, dar mă tem că nepotismul metodic nu mai are nevoie de alte demonstrații. Și mă întreb acum cine ar trebui să demisioneze? Doamna director de la ASF, sau domnul că e soțul doamnei sale și prin această calitate conferă influență la cel mai înalt nivel unei persoane predispuse la tot felul de înțelegeri ilegale?



Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Mr. and Mrs. Chitoiu… Cine ar trebui sa demisioneze?

  1. Adrian

    Să fie demiși amândoi. În ordinea mediilor avute în școala generală. Apropo, ce medii au avut în școala generală?

    Reply
  2. Pinno

    @Dl. Guran
    1. Sefii sint incompetenti (fosti politruci, cu multi bani!). Poate n-ar conta. Nu ma intereseaza ca un medic, director de spital, sa fie exceptional. Ci cel care ma trateaza.
    2. Prin aceea gainarie si cei “cu sapa” sint angajati fara a detine experienta necesara.
    3. Toata institutia nu isi va realiza scopul: supravegherea integrata (cerinta a UE, dar desigur Ponta o intoarce cum vrea el!).
    4. Asta nu cumva atenteaza la siguranta nationala? (caderea pietelor este un RISC SISTEMIC)
    5. Probabil nici acest post nu va vedea lumina “monitorului”, dar sper ca sa-l cititi macar dvs. si sa explicati mai pe larg.

    Reply
  3. Ionel

    Eu ma intreb cat de eficiente sunt fondurile private de pensii in conditiile in care platesc la aceasta agentie comisioane grase.

    Reply
  4. Paul Butoi

    Treaba cu fondurile de pensii este foarte simpla .
    Administratorul fondului isi ia comisionul de administrare ( in procentul stabilit) in fiecare an (luna).
    ASF (CSA ) isi ia comisionul de reglementare / supraveghere ( in procentul stabilit ) in fiecare an .
    Titularul pensiei isi ia banii la sfarsitul perioadei de cotizare ( peste 40 de ani ) .
    Nimeni / nimic nu garanteaza ca titularul va lua macar suma depusa indexata cu ratele anuale ale inflatiei .
    Este o afacere 100 % sigura pentru administratorul de fond si benefica pentru supraveghetorul pietei ( ASF ) – in orice conditii , indiferent de randamentul obtinut de titularul pensiei , EI isi iau banii .

    Reply
  5. stefan.sohaciu

    De ce trebui oare sa ne mai miram ca se practica nepotismul ?
    Cand tovarasul Iliescu si-a ,, recrutat ,, cadrele noi “” in Frontul Salvarii Natioanale nu i-a ,, selectionat pe Silviu Brucan, Al. Barladeanu, Petre Roman, Nicolae Militaru si altii din acelasi aluat ?
    Celelalte partide nu au avut si au si acum comunsiti resapati in liberali, conservatori, pedelisti. Ei ce stiu sa faca decat cei de mai sus ?
    Circula in vremea comunsitilor butada : ,, ,,Fie omul cat de prost, mintea vine dupa post !’ Acum insa s-a adaugat o alta :,, ,,Toata lumea corespunde, nimeni nu raspunde ‘. Totusi acarul Paun are urmasi.
    asa ca : Intr-un regim democratic original ca al nostru totul este posibil. Socrul senator, ginerele prim ministru,fiica primului si sotia celui de-al doilea euro parlamentar, trai nineaco cu banii ale(r)gatorilor. Vivat republica !!!???

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *