Romania Curată

Mogulul Dan Adamescu a fost condamnat definitiv la 4 ani și 4 luni de închisoare. Ce pedepse au primit judecătorii mituiți

Fostul patron al companiei de asigurări Astra și proprietarul ziarului România Liberă, Dan Adamescu, a fost condamnat definitiv la patru ani şi patru luni de închisoare pentru că i-ar fi mituit pe judecătorii care se ocupau de insolvența firmelor sale. Magistrații în cauză au primit pedepse între 3 și 12 ani de închisoare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a menținut practic decizia primei instanțe în cazul lui Adamescu: 4 ani și patru luni de închisoare. În schimb, judecătorul Mircea Moldovan de la Tribunalul București a primit doar 12 ani și două luni, după ce în primă instanță pedeapsa fusese de 22 de ani.

Judecătorul Elena Rovenţa a primit o pedeapsă de patru ani şi şase luni, fiind redusă de la cinci ani şi zece luni de închisoare. În cazul magistratului Sorin Viziru, a fost dispusă o pedeapsă de patru ani şi patru luni, în prima instanţă acesta fiind condamnat la cinci ani. Şi în ceea ce îl priveşte pe judecătorul Ion Stanciu pedeapsa a fost redusă de la trei ani şi opt luni la trei ani şi patru luni.

În acelaşi dosar a mai fost condamnat şi practicianul în insolvenţă Ilie Preda, la patru ani şi patru luni, pedeapsa fiindu-i redusă de la şase ani şi zece luni de închisoare.

Procurorii l-au trimis în judecată pe Adamescu pentru că în 2013 ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu și Elena Rovența pentru ca aceștia să pronunțe soluții favorabile omului de afaceri. Magistratul Moldovan ar fi primit bani și bunuri în valoare de aproape 30.000 de lei.

Judecătorii trebuiau să accepte deschiderea procedurii de insolvență a SC Baumeister SA, firma lui Adamescu, și să numească o anumită societate de insolvență drept administrator judiciar.

Mircea Modovan a mai primit mită și de la Iosif Armaș, fost deputat PSD, un pachet cu produse alimentare (carne de vită/miel) în schimbul ajutorului în dosarul de insolvență a firmei SC Argirom International SA.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *