Romania Curată

ASTĂZI/MOBILIZARE: #VladRamane. Proteste anunțate la București, Cluj, Timișoara și Alba Iulia

Scandalul înlăturării lui Vlad Alexandrescu din funcția de ministru al Culturii a fost subiectul mini-vacanței de Paști și 1 Mai. După numeroase luări de poziție și petiții publice, astăzi (marți, 3 mai), de la ora 19.00, sunt anunțate proteste la București (în fața Guvernului), Cluj (Piața Unirii) și Timișoara (Direcția Județeană de Cultură). De asemenea, de la ora 18.30, va avea loc un protest în Piața Custozza din Alba Iulia.

***

Anunțul de mobilizare pentru protestul de la București (aici)

În lumina ultimelor declarații de la finalul săptămânii trecute înțelegem că lupta pentru ministerul culturii se ascute: premierul face joc de glezne – ba cere d-lui ministru Alexandrescu să își depună demisia, ba îi cere să amâne, iar ministrul încă în funcție a înaintat o nominalizare care să garanteze continuarea reformei: Corina Șuteu.

Premierul amână nominalizarea publică a Corinei Șuteu; probabil nu este pe placul președintelui. Nu e greu să ne imaginăm că președintele ar agrea persoane din garda sa, consilieri și apropiați care s-au tot perindat prin structurile administrației, fără să miște nicidecum lucrurile.

Ministrul Vlad Alexandrescu spune că nu va ceda la funcția de ministru decât în favoarea Corinei Șuteu, în caz contrar anunțând că nu își va depune demisia oficial.

E cazul să îi arătăm mai departe susținerea noastră d-lui ministru!

Vrem să continue reforma pe care domnia sa a început-o! Nu vrem să se întoarcă aceleași personaje care au pasat problemele culturii românești fără să rezolve nimic. Nu vrem personaje plăcute președintelui, vrem oameni care să deranjeze grupurile de interese, fie ele imobiliare, … sau politice.

Ne vedem marți din nou, în față la Guvern.

Și din nou, apoi, seară de seară, de câte ori va fi nevoie.

***

Anunțul de mobilizare pentru protestul de la Cluj (aici, și aici Timișoara)

Se pare că politicienii şi guvernanţii ţin la Cluj şi la deja tradiţionalul lui activism civic. Altfel de ce s-ar apuca Dacian Cioloş să solicite demisia celui mai credibil (şi sprijinit, real, de societatea civilă) dintre miniştrii Guvernului său?

Opera Română, o ştim cu toţii, a fost un pretext. Realitatea e că Vlad Alexandrescu şi oamenii ca el deranjează. Deranjează proiecte industriale cu cianură solicitând protejarea, în acord cu legea şi valoarea lui, a unui sit istoric remarcabil. Deranjează ieşind de-a dreptul în stradă pentru a împiedica demolarea unor clădiri istorice din Bucureşti, sau cerând Primăriei Clujului să înceteze mutilarea „pentru siguranţa cetăţenilor” a faţadelor. Deranjează oferind o şansă culturii independente/ alternative şi îndrăznind să sugereze punerea-în-competiţie a unor fotolii directoriale din Cultură deţinute, de decenii, de aceiaşi „grei” ai culturii, încremeniţi-în-proiect.

Deranjează, zilele astea, prin condiţionarea propriei demisii de numirea la Cultură a unui alt om credibil, Corina Şuteu. Pentru că nu, Vlad Alexandrescu ÎNCĂ NU A PLECAT, şi chiar dacă o va face trebuie să ne asigurăm că va fi cu folos.

Veniţi, aşadar, ca-n vremurile bune, în Piaţă, cu câte-un afişuleţ/ o pancartă făcut(ă) de mână sau chiar cu mâinile goale, dar cu sufletul plin :). Odată ajunşi acolo, om vedea câţi suntem şi ce-om face – dacă stăm, dacă ne plimbăm, dacă tăcem sau strigăm. Să-i arătăm acestui om că nu e singur.

Să le arătăm celor ca el că îi învestim cu încrederea noastră. Iar celor ca Cioloş şi, mult mai important, politrucilor care-l manevrează din urmă, că n-am adormit. Nici pe departe.

vlad ramane


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “ASTĂZI/MOBILIZARE: #VladRamane. Proteste anunțate la București, Cluj, Timișoara și Alba Iulia

 1. Dovlecel

  Ce fel de guvern este acela în care se pot întâmpla cele relatate de ministrul culturii? Ce încredere pot avea într-un astfel de guvern? Eu unul n-am! Mai ales că este pus peste capul meu, fără alegeri, doar ca un guvern al președintelui. Minciuna cu „nuuuuuu este guvernul meu, esteeeeee al poporului” nu se înghite după ce un an a tot plâns după un guvern al său. Ce încredere pot avea într-un astfel de președinte? Nu pot avea!
  Nu cred că este suficientă doar susținerea actualului ministru al culturii. Acest guvern așa zis de tehnocrați nu este un guvern al meu.

  Reply
 2. Marius

  Cred ca Dacian Ciolos va face o treaba buna, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa penalizam greselile ministrilor din acest guvern.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *