Romania Curată

Miză politică uriașă a alegerilor de astăzi din Republica Moldova: ce vor alege frații noștri de peste Prut: UE sau Moscova?

Republica Moldova organizează duminică, 14 iunie, primul tur al alegerilor locale. Sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege primarii și consilierii locali și raionali în jur de 2,8 milioane de moldoveni. Votul are loc într-un context extrem de tensionat. Premierul de la Chişinău, Chiril Gaburici, a demisionat în urmă cu două zile, sistemul financiar a fost zguduit de dispariţia a aproape un miliard de dolari din conturile a trei bănci, iar un sondaj recent arată că aproape jumătate dintre cetăţenii Republicii Moldova nu mai au încredere în niciun politician. La toate acestea se adaugă şi presiunile venite din Rusia. 1977 de secţii de vot au fost deschise în Republica Moldova, mai puţin în zonele controlate de autorităţile regiunii separatise Transnistria. Urnele s-au deschis la ora 7:00 și se închid la 21:00. În cadrul acestui scrutin sunt eligibile 1.116 posturi de consilieri raionali, peste 10 mii posturi de consilieri locali și 898 de funcții de primar, a spus Iurie Ciocan, președintele Comisiei Electorale Centrale.

Cea mai importantă competiţie electorală este cea pentru Primăria Chişinău, unde edilul în funcţie, Dorin Chirtoacă, încercă să obţină un al treilea mandat. Trebuie să o învingă pe socialista Zinaida Greceanîi, fost premier în ultimele luni de mandat ale fostului președinte comunist Vladimir Voronin, considerată apropiata Moscovei.

„Dacă forţele proeuropene pierd Chişinăul, înseamnă că Republica Moldova se îndreaptă aproape vertiginos spre Est, deoarece Chişinăul nu a fost niciodată câştigat de comunişti sau de reprezentanţii curentului estic. Dacă va câştiga candidata domnului Dodon, doamna Zinaida Greceanîi, atunci pentru prima dată în istoria Republicii Moldova va cădea reduta Chişinău, care este mai orientată spre Vest peste medie, iar Republica Moldova  va avea cu adevărat o problemă”, explică analistul Dan Dungaciu.

În competiția din Capitală sunt înscriși 17 candidați, dar, cel mai probabil, viitorul primar se va decide la turul doi al alegerilor, programat la 28 iunie. Candidatul Partidului Comuniștilor are un nume foarte apropiat de cel al edilului în funcție – Vasili Chirtocă.

Alte puncte fierbinţi pe harta alegerilor sunt Bălţi şi Orhei. La primăria din Bălţi, al doilea cel mai mare oraş din ţară, candidează controversatul afacerist Renato Usatîi, anchetat penal în Republica Moldova şi cunoscut ca un apropiat al Moscovei. La Orhei vrea să devină primar Ilan Shor, un alt politician foarte apropiat de Kremlin şi principalul suspect în cazul disparţiei unui miliard de dolari din conturile a trei bănci.

Alegerile primarilor municipiilor, oraşelor, satelor şi comunelor au loc în baza votului uninominal. În circumscripţiile în care în primul tur niciun candidat la funcţia de primar nu a obţinut mai mult de jumătate dintre voturile valabil exprimate în circumscripţia respectivă, se va organiza al doilea tur de scrutin la 28 iunie 2015.Alegerile consilierilor au loc în baza sistemului electoral proporţional. La alegeri participă 42 formaţiuni politice înregistrate până la data fixării alegerilor. Specific pentru alegerile locale este că militarii în termen nu pot candida şi vota. Pentru validarea alegerilor, rata de participare a alegătorilor din fiecare circumscripţie trebuie să fie de 25% din alegătorii înscrişi în listele de bază şi cele suplimentare.

Resetare politică la Chișinău
Alegerile locale din Republica Moldova vor fi urmate de discuţii pentru formarea unui nou guvern. Actualele partidele de la putere, Partidul Liberal-Democrat şi Partidul Democrat vor chema la negocieri şi Partidul Liberal, cealaltă formaţiune proeuropeană din Parlamentul de la Chişinău. La formarea ultimului guvern, liberalii nu au mai refăcut alianța cu prooccidentalii alături de care au condus țara din 2009 și până anul trecut.

După demisia premierului Chiril Gaburici, totul depinde de alegerile locale. În primul rând, formarea unui nou guvern. Toată lumea aşteaptă alegerile locale, să vadă care este zona de putere sau cum se aliniază opţiunile electorale ale populaţiei din Repulblica Moldova pentru a trece la noi negocieri. Miza acestor alegeri este fotoliul de primar general al capitalei și obținerea majorității în Consiliul Municipal Chișinău, arată expertul Dan Dungaciu într-o analiză pentru ziare.com.

Demisia premierului Chiril Gaburici deschide calea unei resetări politice a situaţiei din Republica Moldova, alegerile locale de duminică fiind cele care vor arăta dacă aceasta va fi în bine sau în rău, spune analistul Dan Dungaciu, care mai subliniază faptul că „sistemul financiar este într-o criză atât de profundă încât problema supravieţuirii ca stat a Republicii Moldova se pune în acest moment”.

Premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, care este suspectat de falsificarea actelor sale de studii, şi-a anunţat vineri demisia, în cadrul unui briefing de presă (AICI).

Moldovacurata.md a monitorizat integritatea candidaților

Peste 100 de candidați la funcția de primar au fost monitorizați de portalul moldovacurata.md, platformă parteneră a romaniacurata.ro. În perioada 18 mai-12 iunie 2015, pe portalul www.moldovacurata.md au fost publicate 36 de mini-investigaţii jurnalistice despre candidaţii la funcţia de primar din oraşe şi municipii, care au şanse mari de a câştiga alegerile în aceste localităţi. În total, la rubrica „Alegerile locale 2015: Cunoaşte-ţi candidatul!” au fost publicate profilurile a peste 100 de candidaţi din municipiile Chişinău, Bălţi, Comrat şi oraşele de reşedinţă ale raioanelor.

Jurnalişti de investigaţie au monitorizat concurenţii electorali şi au redactat profilurile candidaţilor în baza criteriilor de evaluare utilizate anterior de Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC) în scrutinele parlamentare din anii 2009-2010: averi şi venituri necorespunzătoare; scandaluri de corupţie sau legate de lipsa integrităţii; utilizarea poziţiei de serviciu în interes personal sau de partid; traseism politic; modul cum au cheltuit banii publici; administrare defectuoasă; donaţii pentru partid/raportat la venituri; imaginea publică a candidatului ş.a.

Iată câteva din titlurile celor mai accesate şi comentate articole, publicate de MoldovaCurata.md:

„La Cahul candidează o persoană cercetată penal pentru furt şi escrocherie. Acum are interdicţie de a părăsi ţara”;

„Nouă candidați aspiră la funcția de primar al orașului Basarabeasca. Unii nu vorbesc deloc limba română”;

“Excentricul” preşedinte al raionului şi doi candidaţi cu cetăţenie română aspiră la funcţia de primar de Vulcăneşti;

„Partidele pro-europene, fără candidați oficiali la șefia municipiului Comrat”;

„Capitala, dorită de 17 candidați. Cel mai bogat e reprezentantul comuniștilor”;

„Adepţi ai separatismului, candidaţi la fotoliul de primar al orașului Taraclia”;

„Primarul orașului Şoldăneşti, urmărit penal de mai multe ori. Are 10 contracandidați”;”

„Primarul scandalagiu de la Nisporeni candidează din nou. Contracandidați – doi tineri cu studii în România;

„Actualul primar, fostul edil și un lider local, „abonat” la licitațiile primăriei, candidează la Cantemir”;

„Zece pentru oraşul Cimişlia”.

După primul tur de scrutin, echipa MoldovaCurata.md şi alţi jurnalişti de investigaţie anunță că vor reactualiza profilurile candidaţilor care au trecut în turul doi. Ulterior, vor fi investigate afacerile şi interesele preşedinţilor de raioane, care urmează să fie aleşi de Consiliile raionale nou-formate.

Pe www.moldovacurata.md puteți citi și despre cei nouă candidați ai orașului Edineț și despre inflația de candidați juriști de la Fălești

http://www.moldovacurata.md/news/view/orasul-edinet-9-candidati-dintre-care-3-sunt-pedagogi

http://www.moldovacurata.md/news/view/la-falesti-se-vrea-dreptate-trei-din-cei-noua-candidati-la-functia-de-primar-sunt-juristi-de-profesie

Alegeri sub semnul Unirii

Platforma Unionistă ACȚIUNEA 2012, o coaliție de organizații non-guvernamentale și grupuri de inițiativă care susțin unirea Republicii Moldova cu România și militează pentru realizarea obiectivului generațiilor trecute, prezente și viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiași stat, al cărui președinte George Simion a fost expulzat abuziv de pe teritoriul Republicii Moldova, a propus candidaților un Pact pentru unire, Pact pentru Europa. Apelul a fost lansat către toți candidații la alegerile locale din 14 iunie 2015 din Republica Moldova. Prevederile acestui document pot fi citite aici: http://pact.md/prevederi/

George Simion i-a îndemnat pe alegătorii moldoveni să voteze în primul rând cu cei peste 200 de candidați care au semnat Pactul pentru Unire, Pactul pentru Europa. Cei 200 de candidați sunt aici http://pact.md/candidati/. Mesajul principal al Platformei Unioniste Acțiunea 2012 a fost acela că este important e ca Unirea să primeze la acest prim tur.

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *