Romania Curată

Mitingul pentru Basarabia a continuat și duminică: peste 2000 de participanți, confruntări cu jandarmii, corturi amplasate în Piața Universității

Peste 2000 de persoane au participat la ”Marșul pentru Basarabia” ce a avut loc sâmbătă și duminică în București. Protestatarii au solicitat liderilor politici din România să-și asume unirea cu Basarabia ca proiect de țară. Zeci de basarabeni și-au petrecut noaptea în corturi amplasate în Piața Universității și au continuat mitingul și duminică, cerîndu-le și altor români să li se alăture.

miting pentru basarabia

Marșul a fost organizat de Platforma unionistă ”Acțiunea 2012”, pentru al cincilea an consecutiv, iar traseul autorizat de Primăria Capitalei a fost: Hanul lui Manuc-Brătianu-Magheru-Lascăr Catargiu- Piața Victoriei și înapoi la Universitate. Unioniștii ceruseră autorizație și pentru a merge în fața Parlamentului, dar cererea acestora nu a fost aprobată.

„Solicităm premierului și președinților partidelor care se vor înscrie în cursa electorală să-și asume reunirea națională printr-o declarație a Legislativului, în sesiunea viitoare, și asumarea proiectului reunificării ca proiect de țară, cu toți pașii care decurg prin aceasta: interconectare energetică, unificare monetară, spațiu mediatic comun”, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Actiunea 2012.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

În timpul mitingului au avut loc însă și incidente. Unii dintre demonstranți au încercat să forțeze cordonul de jandarmi din zona Guvernului, iar câțiva dintre aceștia au fost ridicați de forțele de ordine și duși la secția de poliție. Patru protestatari au fost amendaţi cu câte 3.000 de lei.

Sursa: Romania TV

„În apropiere de Piaţa Victoriei, un grup de aproximativ 5-10 persoane a încercat să intre pe Calea Victoriei, forţând astfel cordonul de jandarmi. Prin echipele de dialog aflate la faţa locului, s-a discutat cu aceştia, li s-a explicat calea legală, aceştia nu au înţeles, după care s-a acţionat punctual, iar cele cinci persoane au fost extrase din rândul manifestanţilor şi conduse la secţiile de poliţie. Cele cinci persoane au fost conduse la sediul Secţiei 4 Poliţie pentru a li se stabili identitatea şi a se lua măsurile legale asupra acestora, drept pentru care patru persoane dintre aceştia au fost sancţionate conform legii 60 privind organizarea adunărilor publice cu câte 3.000 de lei fiecare. Nu s-au folosit gaze lacrimogene, s-a acţionat legal”, a declarat Mihai Vornicu, ofiţer de relaţii publice în cadrul Jandarmeriei Capitalei, citat de Mediafax.

 

Pe de altă parte, președintele ”Acțiunea 2012”, George Simion, a declarat că va face plângere împotriva jandarmilor care l-au dus la secția de poliție.

.”Am fost ridicat, săltat de jandarmi. Nu am vrut să merg cu ei, am vrut sa rămân la manifestație, în Piața Victoriei, mi-au rupt hainele, m-au bătut. (…) Mult mai logic ni se pare ca premierul Cioloș și ministrul de Interne să sancționeze pe acești jandarmi și, dacă partidele politice sunt atât de mult susținătorii noștri, să ne anunțe ora la care să venim la partidele lor mâine”, a declarat George Simion, citat de Agerpres.

„Ministrul Afacerilor Interne a precizat că nu va ezita să ia măsuri în situaţia în care au fost săvârşite abuzuri în timpul intervenţiei jandarmilor. Jandarmii au primit dispoziţie să nu intervină în derularea manifestaţiei din Piaţa Universităţii, decât pentru a asigura protecţia participanţilor şi fluidizarea traficului din zonă”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Interne, citat de Mediafax.

corturi universitate

Foto: Facebook

Zeci de manifestanți au rămas peste noapte în Piața Universității, păziți de echipaje de jandarmi și fac apel la toţi românii care vor reunificarea României cu Republica Moldova să li se alăture. Totodată, solicită liderilor politici din România să vină pe ,,baricada” de la Universitate şi să îşi asume unirea ca proiect de ţară.  Termenul-limită pentru un răspuns din partea liderilor principalelor formaţiuni politice din România anunţat de unionişti, a fost duminică, ora 14:00.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Mitingul pentru Basarabia a continuat și duminică: peste 2000 de participanți, confruntări cu jandarmii, corturi amplasate în Piața Universității

 1. eva

  IN CE TARA DIN UE MAI EXISTA JANADMERIE SI SPP CU ATRIBUTII SI STATUTE DE ORG. SI FUNCT. CA IN RO??? JANDARMERIA IN RO ESTE O CONTINUARE DE DUPA 1989 A SECURITATII STALINISTE CE ACTIONEAZA LA COMANDA BANDITILOR SI MODELEAZA DEMOCRATIA DAMBOVITEANA CA SA FIE ORIGINALA DUPA INTERESELE MAFIOTILOR CARE AU CAPTURAT RO IN DEC 1989 PRIN LOVITURA DE STAT.CELE DOUA AUTORITATI JANDARMERIA SI SPP TREBUIE SA FUZIONEZE SA SE DEMILITARIZEZE SI SA PRIMEASCA ATRIBUTII CARE NU SUNT IN CONFLICT DE COMPETENTA MATERIALA SI TERITORIALA CU ALTE STRUCTURI ALE STATULUI.

  Reply
 2. Emil Stoica

  Cu toata simpatia pentru manifestanti si pentru cauza (care cred ca este sustinuta de marea majoritate a opiniei publice din Romania), imi poate explica si mie cineva poza: cum de au aparut instantaneu vreo 10-20 coruturi galbene identice? Cred ca a fost ceva premeditat acolo, lucru care nu este neparat rau, dar trebuie asumat de organizatori.

  Reply
 3. eva

  CAZUL CONFIRMA CA RO ESTE DIN LUMEA A TREIA DACA UN subofiţer SPP car a fost şofer şi bodyguard a LULUTEI Kovesi a devenit REPEDE ofiter cu doctorat , director adjunct al Direcţiei Generale Management Operaţional din MAI si apoi şeful Direcţiei Pază şi Protecţie Instituţională din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. ASTA s-a putut intampla pt ca tatăl sau, Anton Cristian, a fost şeful departamentului Financiar al SPP de unde a FURAT cu ZECE maini ca sa-i ajunga sa dea si pt o cariera fatoasa a fiului sau. RO ESTE O TARA CAPTURATA DE HOTI SI BANDITI PUSI SA PAZEASCA CINSTEA SI MORALITATEA LUI SPAGOVEANU.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *