Adrian Popescu

Misiune îndeplinită: Ghinea stă să fure partidul lui Nicușor Dan

Miercuri seara, mai multe canale foarte selective cu difuzarea știrilor, ca „Știri pe surse” ofereau publicului, în absolută „exclusivitate” o scrisoare „confidențială” a lui Cristian Ghinea către membrii partidului, în care Ghinea contestă decizia conducerii partidului de a nu-l invita pe Dacian Cioloș în partid (deci a nu deveni un partid de lider dintr-unul colegial), scriind că „Sunt un om disciplinat, dar am intrat într-un partid democratic, unde deciziile cruciale legate de soarta partidului trebuie luate în cadru larg, după dezbatere și consultare. Răspunsul brusc și neechivoc față de planul marelui USR ar fi trebuit cântărit și dezbătut înainte în partid”.

Ca atare, disciplinatul Ghinea trece peste capul lui Dan, demult cîntărit ca lider slab și a cărui eliminare era considerată iminentă în presă. Fostul nostru coleg, Moise Guran deplînge și el că USR renunță la Cioloș în loc să renunțe la Goțiu și la Dan, vezi aici. Acum un an Moise se retrăgea de la România curată tot din cauza promovării lui Dan de către Alina Mungiu, pe care o dezaproba.

„USB-ul are șansa unei verze doctrinare care a devenit platforma România Curată și care l-a promovat intens. Eu m-am și retras acum un an de la România Curată tocmai pentru că devenise dominată de oameni de stânga, dar și pentru că a decis să îl sprijine pe față pe Nicușor Dan”, scria Moise acum un an.

Bătălia pentru control e deja în toi și Ghinea face ordine în partidul lui Dan, fapt descris pe larg în scrisoare: „Și vorbind de control. Cred că la conversațiile de sâmbătă (cu președinții de filială) și de luni (cu parlamentarii) ar trebui să vorbim despre rolul noului Secretariat General. Unii dintre voi m-ați invitat în filiale şi voi veni cu drag să ne întâlnim cu oamenii. Ieri însă am avut parte de o surpriză. Îmi scrie Oana Bâzgan: <<Sper să nu te mai inviţi tu în filiale din teritoriu fără să mă anunţi pe mine, dat fiind faptul că cel puţin pentru moment sunt responsabilă de teritoriu>>, mi-a scris Oana, printre alte lucruri neplăcute”.

Ghinea este, încă din 2011, de pe cînd era foarte puțin cunoscut, autorul unui prim articol de prospecțiune a partidului anti-sistem, promovat generos pe Hotnews și întrebînd „cîți v-ați băga”, ca atare colectînd și testînd potențiali interesați ca membri sau sponsori. El a cochetat în fazele inițiale și cu partidul lui Mihai Neamțu (Noua Republică), Sebastian Burduja (LSRS, azi PACT), M10 (Monica Macovei), o parte din sponsorii inițiali și animatori de Internet tranzitînd și ei pe la toate aceste proiecte.

Chiar așa de lipsit de alternative e Dacian Cioloș că trebuie să rupă un partid de opt la sută, după ce  nu a ieșit cu PNL? Sau Cioloș nu știe de manevrele pentru capacitarea partidului anti-sistem și de cine e în spatele lor? Și anul trecut Ghinea a promis că aduce pe Cioloș și întregul guvern de tehnocrați la USR ca să-și negocieze intrarea. Primul dintre ei, Manuel Costescu din comisia SRI, deja se retrage din Parlament. Nu e clară poziția Clotildei Armand, altă susținătoare a proiectului partidului care e și antisistem, și cu  sistemul, implicată în controverse despre prelungirea contractului cu statul a firmei ei, Egis, sub mandatul lui Cioloș.

Să sperăm că mai rămîne ceva din partidul în care societatea civilă și-a pus speranțele după ce își îndeplinesc misiunile unii și alții. PSD speră dimpotrivă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Misiune îndeplinită: Ghinea stă să fure partidul lui Nicușor Dan

 1. EasyDay

  1. Cioloș e funcționar (de rang înalt, e drept), nu politician. A fost paravanul tehnocrat al PD-ului (Băsescu, Flutur etc.). În veac, nu va fi locomotivă. Nici coagulant (s-a văzut la alegeri).
  2. Ghinea e hârșit prin ministere. E oportunist. De lupii tineri cu stagii în sistem, ar trebui să fugiți ca de dracu: mușcă aiurea, din reflex, la mirosul puterii.
  3. Moise Guran, ca cetățean liberal, rusofob etc. poate intra în PNL (dacă tot e liberal, nu?). Și oricum, face treaba a vreo 50 de politicieni, prin analizele lui, nu mai are nevoie de partid. A devenit o instituție, pe care imparțialitatea și obiectivitatea o consolidează.
  4. Dacă tot repetați că USR-ul e de dreapta, într-o țară săracă cum e România, puteți să-i fixați ca ideal atingerea pragului de 20% (dacă se votează într-o zi de Paște, când România rurală e la biserică). Dar idealurile sunt făcute pentru a nu fi atinse …
  5. Alina Mungiu nu a greșit cu nimic sprijinindu-l pe Nicușor Dan. Pentru simplul motiv că Dan era la acel moment singurul lider emers pe cale naturală. Că n-a avut și că n-are echipă (ND) este o cu totul altă poveste.
  6. Dacă ai un partid care se numește Uniunea Salvați România (iar nu Uniunea Salvați-l pe Cioloș, nici Uniunea Salvați Liberalismul), în aceste condiții de restriște, ce-i așa de greu să te definești doctrinar?
  7. Dacă 20 % dintre parlamentari și-ar face treaba așa cum și-o face M. Goțiu, ar fi mult mai bine. E singurul om din USR care se bate din stradă până la tribuna Parlamentului.
  8. USR-ul are mari oportunități, deci a fost infiltrat. A rămas de fapt singura țintă, în aceste zile în care se desăvârșește distrugerea partidelor istorice. Din acest punct de vedere, băieții au lucrat eficient, trebuie s-o recunoaștem!

  Reply
 2. flesh

  …Și iar îmi amintesc de Moise Guran care spunea cu uimire (la televiziunea națională): Ați înnebunit, români? De ce nu lăsați să intre firmele de prospecțiuni pe pământurile voastre?
  Din nefericire, iubirea lui Moise Guran față de conaționalii săi nu e sinceră, e pe interes. Zic asta și după ce am avut instalată aplicația lui pe telefon pentru vreo două săptămâni. Printre știri erau inserate manipulări preluate din alte părți. Așa cum nu mă uit la România TV și Antena 3, ca să nu fiu expus minciunilor, așa am dezinstalat și aplicația lui Moise Guran.
  Am apreciat prezența lui cu un banner în Piața Universității în weekendul de după Marțea Neagră din decembrie 2013, dar nu cred că a fost alături de noi câțiva metri mai încolo, câteva minute mai târziu, când am dat piept cu baraje repetate de jandarmi care nu voiau să ne lase să mergem în Piața Victoriei.

  Reply
 3. marius

  cand te joci cu securistii te arzi rau.
  A reusit Nicusor sa ajunga de la „Nu corporatia face legislatia” la „SRI si poporul corporatist fericire ne-au adus”, acum sa culeaga roadele dupa ce nu l-a mai votat aproape nimeni dintre cei care am protestat trei ani impotriva corporatiilor si a guvernelor marioneta supuse multinationalelor.
  sa ramana sanatos nicusor dan cu securistii si corporatistii ca si-o merita din plin!

  Reply
  • flesh

   Nu cred că e adevărat ce spui. Cum ai făcut legătura între Nicușor Dan și securitate? Dar între Nicușor Dan și corporații?
   Probabil că USR are și oameni infiltrați, ai securității, ai corporațiilor, sau pur și simplu oportuniști, dar de aici până la deturnarea partidului e cale lungă. Informațiile astea „pe surse” sunt deseori manipulatoare. Eu am în continuare încredere în Nicușor Dan și în Mihai Goțiu.

   Reply
 4. Mihai

  S-a ales praful de tot, de toti si de toate…
  Bun moment pt certuri intre cei care credeam ca mai pot face ceva.
  Fiecare natie isi are conducatorii care si-i merita spunea MAISTRE acum 200 de ani si parca s-a gandit la noi.
  Adio RM (dar raman cu tine…)

  Reply
 5. mady

  Hai sa fim seriosi ! Partidul s-ar intari cu ajutorul locometivei Ciolos. Nicusor Dan nu are atata forta ca el. Daca e sa fim sinceri, sinceri , partidul USR , ca si PNL, au castigat foarte mult de pe urma lui Ciolos in alegeri. E de bun simt macar sa recunoasca asta. Totdeauna dreapta s-a poticnit in orgolii sau in neacceptari in ceea ce priveste impartirea asa-zisa puteri (insuficienta si destul de fragila de altfel) . Cu cat mai multe persoane demne de incredere si placute votantilor de dreapta, cu atat mai bine. Atata timp cat Ciolos e dorit de electorat ,ar trebuisa fie primit cu bratele deschise. A te izola si limita musai numai la cateva persoane e o greseala imensa. Sunt foarte multi oameni care cu placere l-ar vota pe Ciolos. De ce sa renunti la un om care s-a dovedit corect, competent si care a adunat multe voturi? Numai asa de drag ca x sau y sa ramana in linia intai? Sunt destule functii in partid pentru toata lumea. Daca au fler si intuitie politica , neaparat ar trebui sa colaboreze cu incredere si fara nicio retinere cu Ciolos. Lasati orgoliile , situatia e grava . Oricum cei buni si cei foarte buni nu vor trece neobservati. Criteriile de selectie sunt propriile fapte.

  Reply
  • Rex

   PNL-ul a câștigat de pe urma lui Cioloș pierderea alegerilor. A te concentra pe câteva persoane e o greșeală imensă, mai ales dacă acele persoane sunt din afara partidului. A te concentra pe baza partidului și a o construi poate fi o cale sănătoasă pentru viitor. Mai bine o creștere sănătoasă (inconturnabil lentă) decât o ardere de etape.
   Criteriile de selecție sunt propriile fapte, dar mai depinde și de context. Astfel, Cioloș ar fi un excelent reprezentant al României la Bruxelles. Nicușor Dan (cu toate neajunsurile) a reușit o străpungere a sistemului. Ceea ce nu-i puțin lucru.
   Ce vreți: funcționariat gen Cioloș sau politică (mai) curată ? Funcționari mai găsiți, partide care răsar din convingeri, mai rar. Politica nu se reduce la tehnocrație.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *