Romania Curată

Mircea Govor, arestat preventiv. Șeful ANAF i-a pus oamenii preferați în funcții după ce liderul PSD Satu Mare a vorbit cu Liviu Dragnea

Mircea Govor, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, a fost arestat pentru 30 de zile, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a admis contestația DNA. Mircea Govor se afla în arest la domiciliu după prima decizie a instanței.

Conform referatului prin care au cerut arestarea lui Mircea Govor, acesta și-ar fi impus oamenii săi în funcții de conducere ale unităților teritoriale ale ANAF cu sprijinul lui Liviu Dragnea și al lui Andrei Dolineaschi, persoane extrem de influente în cadrul PSD.

„În perioada august-octombrie 2013, Govor Mircea Vasile a cerut sprijin numiților Dragnea Liviu și Dolineaschi Andrei (…) în sensul de a controla deciziile persoanelor implicate în reorganizarea ANAF, pentru impunerea persoanelor agreate în funcțiile de interes din cadrul AJFP Satu Mare. În același timp, Govor Mircea Vasile a acționat în același scop și în mod direct sau prin intermediul numitului Dolineaschi Andrei pe lângă Diaconu Gelu și Tunaru Florin, președintele, respectiv vicepreședintele ANAF, dar și pe lângă directorul general al DGFP Cluj, Costin Mihai, aceștia având atribuții de serviciu pe linia nominalizării/delegării/împuternicirii persoanelor cu funcții de conducere în cadrul structurilor teritoriale subordonate”, se arată în actul prin care DNA cerea instanței arestarea lui Govor.

Președintele ANAF ar fi emis mai multe ordine de numiri provizorii în funcții de conducere așa cum a dorit Mircea Govor și apropiații săi, liberalii Ovidiu Silaghi și Adrian Ștef, președinte al Consiliului Județean Satu Mare, s-au arătat nemulțumiți de modul de distribuire a funcțiilor.

„Acest lucru a produs nemulțumirea lui Adrian Ștef și a numitului Silaghi Ovidiu, președintele PNL Satu Mare, deoarece PNL nu deținea niciunul dintre posturile de conducere pe inspecție fiscală, în ciuda faptului că Mircea Govor a recunoscut că „de aia controlul s-a împărțit în două, ca unul să meargă la ei, unul la noi”, adică cele două posturi să fie împărțite între PSD și PNL”, detaliază procurorii.

Procurorii anticorupție au și interceptat o astfel de discuție în contradictoriu între Mirce Govor și Adrian Ștef, discuție ce a avut loc pe 7 august 2013:

Domn (Ștef Adrian) : Da !

GOVOR MIRCEA VASILE : – Măi Adi !

Domn : Da.

GOVOR MIRCEA VASILE : Io am circul de pe lume aici, măi !

Domn :  Na, ce s-o întâmplat ?

GOVOR MIRCEA VASILE : Păi da’ astea nu-s măi, acesta, în primul rând acesta pe care l-ai pus tu la Negrești îi de la PDL și măi, îți spun io…

Domn :  Măi !

GOVOR MIRCEA VASILE : Na bun, acuma Adi, îți spun ceva, toți îmi sar în cap, toată lumea îmi sare în cap de acolo…

Domn :  Mircea, ascultă-mă te rog frumos.

GOVOR MIRCEA VASILE : Da.

Domn : Te rog frumos ascultă-mă.

GOVOR MIRCEA VASILE : Da.

Domn :  Deci, numirile astea, numirile astea care noi le facem….

GOVOR MIRCEA VASILE :  Adi, nu-i așa, că astea locuri cheie, dă-le dracului (…) că acum oamenii ăștia știu…

Domn :  Stai măi un pic atuncia, te rog nu mă suna de față cu oamenii ! Dacă vrei discutăm noi separat chestiunea asta.

GOVOR MIRCEA VASILE : Nu-i bai, io opresc, io sun la București și opresc numirile.

Domn :  Na oprește, oprește cum vrei tu, asta este, n-am ce să fac, dacă tu discuți cu oamenii mei pe care io îi fac și io îi pun, tu îi oprești, io n-am discutat niciodată, nici o propunere de a ta.

GOVOR MIRCEA VASILE : Na bine Adi, îi vorba, știi ce spun ăștia, de ce luați de la PDL măi, ne-o (…) într-una și acum îi luați voi și îi faceți PNL…

Domn :  Mircea, ascultă-mă te rog frumos, dacă vrei să discutăm nu discuta cu mine îi ședință… te rog frumos.

GOVOR MIRCEA VASILE : Da’ unde ești acum ?

Domn :  Îs la birou, da’ n-am discutat niciodată nici o numire de a ta, nici un nume nu l-am discutat.

GOVOR MIRCEA VASILE : Da Adi, Adi, stai un pic, că și asta îi o chestie, da’ io, io efectiv nici io n-am spus până acum nimic, da’ asta, îmi spun oamenii ăștia acesta domnule, o venit de la PDL acum și într-una o fost în circ și în scandal cu el și acum l-a și luat voi ca să continuăm circul și scandalul, dă-le dracului măi !

Domn :  Deci Mircea, nu mai fac nici o propunere, nu mai discut nimic, am închis subiectul când vine Ovidiu (se referă la Ovidiu Silaghi) să și (…) io am închis subiectul, gata ! Nu mă mai interesează !… Nu mă mai interesează !

De asemenea, mai spun procurorii, pe 5 septembrie 2013, Mircea Govor l-a sunat pe Liviu Dragnea, căruia i-a solicitat să accepte o întrevedere pentru a aborda problema numirilor la finanțe („Păi pentru că o avut Ștef o discuție cu Chițoiu și o zis că tre’ să vorbim o treabă cu dumneavoastră și până atunci nu poate zice nimic… și despre asta o fost vorba… am primit sarcină ca să vorbesc cu dumneavoastră’), însă Dragnea i-ar fi răspuns că Daniel Chițoiu, ministrul Finanțelor Publice la acea dată, nu i-a comunicat nimic despre asta.

Conform procurorilor, Mircea Govor și-a exprimat deznădejdea privind numirile despre care spunea că „îs atâta de încurcate de… Dar fără dumneavoastră…”, la care Liviu Dragnea l-a asigurat că va vorbi direct cu Daniel Chițoiu despre această problemă.

A doua zi, acesta i-a reamintit lui Andrei Dolineaschi să nu uite de Antifraudă, dovadă că liderul politic era extrem de interesat să își numească persoane obediente și în această structură nou înființată (Direcția Generală Antifraudă).

„La data de 12.09.2013, Govor Mircea, după ce s-a întâlnit la Ministerul Dezvoltării cu Liviu Dragnea, a purtat o discuție extrem de relevantă cu Andrei Dolineaschi, acesta din urmă arătând că a vorbit cu cei din conducerea ANAF în legătură cu numirile la finanțe, aceștia garantându-i „că se rezolvă”. De asemenea, pentru a evita să abordeze chestiuni compromițătoare prin telefon, numitul Dolineaschi Andrei i-a transmis lui Govor prin intermediul deputatului PSD Satu Mare, numitul Petric Octavian, ce trebuie să facă „ca să deblocheze situația de acolo”, referindu-se la faptul ca Govor să ajungă la o înțelegere cu decidenții din cadrul PNL Satu Mare (Ștef Adrian și Ovidiu Silaghi), pentru a înainta conducerii ANAF o listă comună de propuneri pentru numiri în funcțiile vacante”, se arată în referatul DNA.

Câteva zile mai târziu, pe 17 septembrie 2013, Govor și Dolineaschi ar fi mers la sediul ANAF pentru a purta o discuție cu Gelu Diaconu (întrevedere de care este informat și Liviu Dragnea de către Govor, conform procurorilor), respectiv cu vicepreședintele ANAF, Florin Tunaru, pe parcursul întâlnirii făcându-și apariția și Adrian Ștef. Întrevederea respectivă a avut efectul scontat de Govor, arată anchetatorii.

Procurorii mai spun că și Adrian Ștef, președintele Consiliului Județean Satu Mare și vicepreședinte al PNL Satu Mare la acel moment, a acționat, în cursul lunii august 2013, pentru numirea unor persoane din anturaj/obediente/membri PNL, pe funcții de conducere în cadrul AJFP Satu Mare, respectiv al Serviciilor Fiscale municipale și orășenești de la nivel județean.

Conform referatului, totul era conform unei negocieri purtate cu Mircea Govor, aceștia stabilind concret care persoane să ocupe funcții de conducere în cadrul Fiscului local, pe baza unor criterii exclusiv politice, în contextul în care la acea vreme, coaliția aflată la putere în acel moment era formată din partidele PSD și PNL.

„În continuare, Ștef Adrian își exprimă nemulțumirea în legătură cu faptul că propunerile cu persoanele afiliate politic ce urmează să ocupe funcții de conducere (fie din PSD, fie din PNL) în cadrul nou constituitei Administrații Județene a Finanțelor Publice Satu Mare trebuie trimise de Mircea Govor pe mail lui Andrei Dolineaschi (secretar general PSD), fapt pe care Ștef Adrian îl consideră inoportun, atâta vreme cât ministrul de Finanțe este membru PNL. Astfel, cei doi interlocutori au convenit ca listele cu persoanele agreate de PNL să fie trimise direct lui Vulpescu Dumitru Remus, urmând ca acesta să le redirecționeze către ministrul finanțelor publice, respectiv conducerea ANAF”, explică procurorii DNA.

Mircea Govor a fost reținut de procurorii DNA pe 16 decembrie, iar pe 17 decembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins propunerea de arestare preventivă împotriva lui Mircea Govor și au decis ca acesta să fie cercetat în arest la domiciliu. Procurorii DNA au contestat această decizie.

Vicepreședintele CJ Satu Mare este acuzat de procurorii DNA de mai multe fapte de șantaj și folosirea influenței de către o persoană care deține o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

În acest dosar este urmărit penal și deputatul Andrei Dolineaschi, pentru complicitate la folosirea influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Mircea Govor, arestat preventiv. Șeful ANAF i-a pus oamenii preferați în funcții după ce liderul PSD Satu Mare a vorbit cu Liviu Dragnea

  1. Lupu Ionel

    Nu-mi mai cosum timpul sa citesc tampeniile de mai sus……. Limbajul mafiotilor este acelasi !!!!!!!!! La puscarie cu acesti TICALOSI, caci ne blocheaza evolutia tarii… !!!!!!

    Reply
  2. Paul

    La munca fortata cu toti ticalosii,pana se recupereaza paguba produsa si inca ceva pe deasupra pentru acoperirea cheltuielilor cu prsonalul de supraveghere,de educare de administrare,intretinere si modernizare a spatiilor de detentie.Asa sa la ajute Dumnezeu!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *