Romania Curată

Ministrul pădurilor e cu ochii pe Schweighofer

Ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, a declarat pentru România Curată că activitatea companiei Schweighofer va fi atent supravegheată în perioada următoare, astfel încât să se depisteze eventualele încălcări ale legislației silvice.

De asemenea, ministrul și-a exprimat speranța că societatea Schweighofer Holzindustrie „va depune toate eforturile pentru a clarifica aspectele invocate care au dus la retragerea certificării FSC”.

Adrian  Petcu a reacționat astfel după ce România Curată i-a solicitat demnitarului să iasă cu o poziție publică în care să explice cum vor monitoriza activitatea Schweighofer în contextul în care Forest Stewardship Council și-a luat mâna de pe Holzindustrie Schweighofer în urmă cu 4 zile, când a anunțat că îi retrage certificarea FSC.

Disocierea organizației de certificare de Schweighofer s-a produs după ce concernul nu a putut dovedi, în ciuda perioadei de probă sub supraveghere, că practicile sale sunt ”sustenabile” pentru mediu. Această retragere a certificării FSC reprezintă pe cale de consecință o recunoaștere a ”relelor practici” ale Holzindustrie Schweighofer, aspect care ar trebui să alerteze autoritățile de mediu, dat fiind că austriecii sunt cel mai mare procesator de lemn al României.

Mai jos prezentăm reacția Ministrului Apelor și Pădurilor, ca răspuns la solicitarea României Curate:

”Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP) a luat act de decizia organizației internaționale  Forest Stewardship Council (FSC) de a retrage certificarea pentru lemnul procesat de grupul austriac Schweighofer, având ca motivație principală „o posibilă încălcare a legislației privind standardele de măsurare a materialului lemnos„. Dat fiind faptul că vorbim despre cel mai mare procesator de material lemnos din România, retragerea cetificării FSC presupune, din partea autorității publice centrale din domeniul silviculturii, o atenție mai mare. În acest sens, în perioada următoare, MAP împreună cu Gărzile Forestiere vor supraveghea foarte atent activitatea companiei, astfel încât să ne asigurăm că suspiciunile invocate de experții FSC nu au consecințe de natură legală privind aplicarea legislației silvice specifice. Totodată, MAP speră că societatea Schweighofer Holzindustrie va depune toate eforturile pentru a clarifica aspectele invocate care au dus la retragerea certificării FSC”. 

 

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul “Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată. 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Ministrul pădurilor e cu ochii pe Schweighofer

 1. marius

  De ce nu exista nici macar un dosar penal pe numele firmei Holzindustrie Schweighofer la DNA sau parchetul general?! Pentru ca exista protectie totala pentru mafia multinationalelor!
  Filiala SRI numita ANAF in loc sa distruga micii intreprinzatori poate se mai uita si la multinationale caci prea bate la ochi cardasia SRI – DNA – multinationale!
  Ministerul apelor e zero barat daca DNA, Parchet, SRI – ANAF joaca de partea mafiei!
  P.s. cand spun ca ANAF este o sucursala a SRI ma bazez pe faptul ca majotitatea sunt ofiteri detasati de la SRI si sunt date publice in aceasta privinta, ca sa nu credeti ca vorbesc fara acoperire

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *