Romania Curată

Ministrul Mediului va da ordin să fie uciși 140 de urși

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, vineri, că nu va renunța la semnarea ordinului de ministru privind cota de intervenție pentru carnivorele mari „indiferent de câte mitiguri or să mai fie”, relatează Agerpres.

„Numărul carnivorelor mari, urși respectiv, în România, depășește 7.000 de capete, ceea ce în alte țări europene (…) nu a fost admis și atunci am avut curajul să îmi asum un ordin de ministru pe care l-am negociat foarte bine cu ONG-urile, cu toate autoritățile locale care au probleme foarte mari cu aceste carnivore mari”, a afirmat Gavrilescu într-o întâlnire de lucru care a avut loc la Ploiești.

Ministrul a arătat că ordinul în cauză prevede cote de intervenție pentru carnivorele mari și nu cote de vânătoare.

„Mi-am asumat să emitem un ordin de ministru prin care să dăm cote de intervenție pentru urși (…) și lupi, astfel încât populația să nu mai fie pusă în pericol. Indiferent de ce s-ar întâmpla săptămâna viitoare, când anumite persoane s-ar putea să iasă în stradă să spună că trebuie să protejăm urșii… da, protejăm urșii prin măsurile pe care le luăm conform acestui ordin de ministru, dar nu punem în pericol viața cetățeanului. Indiferent de ce se spune, eu vă spun că nu este cotă de vânătoare, ci este cotă de intervenție pentru punerea în siguranță a vieții cetățeanului, așa că, indiferent de ce se va întâmpla, indiferent de câte mitiguri or să mai fie în fața ministerului sau unde, eu nu voi renunța la semnarea acestui ordin de ministru”, a spus ministrul Mediului.

Ulterior, Gavrilescu a explicat, într-o conferință de presă, că această cotă de intervenție este dată la nivel național.

„Ordinul de ministru se dă la nivel național, nu se dă pe județ în parte. Există o cotă pe care am prins-o până la sfârșitul anului ținând cont de studiul care s-a făcut anterior. În ordinul de ministru avem prinși un număr de 145 de carnivore mari, deci reflectat bineînțeles la diferența de luni care au mai rămas până la sfârșitul anului. Nu este ordin pentru cotă de vânătoare, ci este cotă de intervenție pentru punerea în siguranță a vieții cetățeanului”, a adăugat ministrul Mediului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Ministrul Mediului va da ordin să fie uciși 140 de urși

 1. Ovidiu

  A. De ce nu stramuta ursii care coboara in localitati in alte locuri mai salbatice si se acorda satisfactie criminalilor cu pusca ?
  Astfel, s-ar rezolva 2 probleme:
  1) S-ar proteja gospodariile
  2) S-ar popula zonele libere de locuinte (parcurile nationale, de exemplu)

  B. Nu era vorba odata ca se despagubesc persoanele care au suferit de pe urma pagubelor facute de animalele salbatice?
  Daca se despagubesc – de ce e nevoie de ucidere „controlata”?

  Reply
 2. Sofia Covaci

  De ce-au coborat ursii in zonele rezidentiale?! Din cate stiu asociatiile de vanatori aveau obligatii in sensul de a asigura hrana pentru animalele din padure, cel putin asa era candva. S-au facut ceva studii sau asa i-a casunat domniei sale?!

  Reply
 3. P.

  Urșii coboară de foame. Nu face nimeni o evaluare științifică a populației de urs (o evaluare de formă este făcută de silvicultori).
  Pentru a vedea cât de aberantă este cifra de 7000, luați lanțul carpatic, eliminați suprafețele de pășune, stațiunile, localitățile, drumurile etc. și împărțiți la 6000. Sau împărțiți 6000 la numărul ocoalelor silvice respective. Vă dă densitate de Alaska.
  Cât despre afirmația că este cotă de INTERVENȚIE, nu cotă de VÂNĂTOARE, nu se poate spune decât că este o stupizenie silvică, ca multe alte expresii din perioada de dinaintea pătrunderii ecologiei în România (pădurea nu se TAIE, ci se TRATEAZĂ, se TAIE ca să se CONSERVE etc.). Un corpus întreg de specialiști nu a fost nici măcar în stare să-și definească necomic conceptele aduse de tancurile T34 în 1945, când începuserăm să plătim și cu lemn rușilor, dar nu ca JAF DE RĂZBOI, ci ca PAGUBE DE RĂZBOI.

  Reply
 4. lmihai

  Aceasta individa rupta de realitate va ordona masacrul acestor sarmane vietati evitand adevarul si anume- DISTRUGEREA MASIVA A PADURILOR, HABITATUL ACESTOR ANIMALE, CARE SE DESFASOARA, CHIAR IN ACESTE MOMENTE, LA NIVELUL INTREGII TARI….si ce s-au „gandit ei” sa mai profite de pe urma raului pe care tot ei il produc!
  In 30 de ani acesti nemernici au distrus o natie pe termen nelimitat!

  Reply
 5. Dumitru

  Sincer, trebuie fixate niste limite, altfel ursii vor deveni versiunea 2.0 a cainilor vagabonzi. Vara asta mi-au cam macinat nervii. Unde m-am dus in munti cu fi-miu (Bucegi si pe langa Vidraru) toata lumea il scotea pe Bau-Bau : nu iesiti din hotel ca este o ursoaica cu 2 pui (sau 3, la alegere). Eu totusi am mers, ca de-aia venisem la munte, nu ca sa stau sa ma umflu cu mancare la hotel si cu fum langa sosea. Pentru mine alegerea e simpla : sau pot sa merg in continuare pe munte in Romania, cat de cat in siguranta, sau merg in alta tara, fara ursi. Si nu merg in locuri super-salbatice, deci argumentul cu prezervarea faunei nu mi se pare foarte corect. Cand o sa merg in zone mai dificile, acolo sunt dispus sa gerez riscul. BTW : n-am vazut picior de urs. BTW2 : sa nu ma frecati cu „fi-miu”. E transcrierea fonetica a ceea ce multa lume spune.

  Reply
  • Alex

   poate nu stiai dar unde te-ai dus este normal sa intalnesti ursi,sunt acasa la ei atat cat le-a mai ramas dupa ce s-au taiat padurile

   Reply
 6. Valeri Ioan

  Ca sa-l citam pe raposatul Vadim ” uitativa la bulbucata asta !” este a treia tuta care este plasata la acest minister parca blestemat! prima de la garda de mediu, a doua de la cosmeticale si asta din Ploesti!! nu tu o politica coerenta de legi , nu tu prioritati bazate pe studii tehnice nu interese politice ! toti golanii corupti au ajuns ba la ANAR ba la Grada de mediu, ba in Minister!Acum este experta in Depozite de deseuri ca si Rovana Plumb, in actionare la incendii etc. plecati! nu aveti bun simt!

  Reply
 7. Med.

  Din vest, tur-operatorii de turism ursicid se văd mai bine. Ca și vânătoarea ilegală de urși. Pentru care au fost arestate zero indivizi. La fel și fanteziile cu miile de urși – specialiștii din vest râd de noi. Cred că tehnicienii silvici (care-au mai rămas și nu și-au cumpărat diplomă de inginer silvic) care-au făcut evaluarea l-au pus la socoteală de foarte multe ori pe Bear Grills când acesta a fost în România.

  Din raportul EuroNatur:
  „Romania‘s forests and species-rich cultural landscapes are home to a stable brown bear population, estimated at several thousand individuals. However, precise data are scarce and it is not possible at present to provide reliable estimates. Regardless of the scarcity of reliable data however excessive cull quotas for bears have been set in recent years. On top of that there is a great deal of illegal hunting of bears. In the long-term, hunting poses the greatest threat for the survival of the Carpathian population. Other issues of concern are the fragmentation of their habitats by transport routes as well as logging in the Carpathian old-growth forests. An estimated two thirds of the EU’s last remaining primary forests are located in Romania. But
  week after week thousands of trees are felled there, both legally and illegally. Vast areas of these more than 6,000 year old forest communities have already been cut down over the last ten years

  While it is not clear how long the hunting ban will hold under the pressure exerted by hunting associations and hunting tour operators, it gives the animals a much-needed break. Now is the time to set up a scientifically sound population survey of bears in Romania and also to combat illegal bear hunting.”

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *