Adrian Popescu

MINISTRUL LASZLO BORBELY A ACORDAT FIRMEI CARE I-A RENOVAT APARTAMENTUL CONTRACTE IN VALOARE DE 50 DE MILIOANE DE EURO

Firma Lescaci Com SRL din Negresti Oas, cea care a renovat apartamentul cuscrei ministrului Mediului, Laszlo Borbely, este abonata la banii publici. Potrivit informatiilor stranse de pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), Lescaci Com SRL, unde patron este Ioan Ciocan, ginerele deputatului PSD Gheorghe Ciocan, a primit in ultimii doi ani 19 contracte de la Administratia Nationala „Apele Romane”, institutie aflata in subordinea ministrului Borbely. Valoarea totala a contractelor se ridica la aproape 200 milioane lei (50 milioane euro).

Contractele au fost date fie direct de Administratia Nationala „Apele Romane”, fie de catre structurile regionale.
Ioan Ciocan are 41 de ani, este actionar unic al societatii Lescaci Com SRL, ce are ca obiect de activitate „Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale”. In 2009, compania a raportat o cifra de afaceri de 56.894.518 lei, avand 170 de angajati.

Iata lista contractelor din anii 2010-2011

• Administratia Bazinala de Apa Prut Barlad, executarea unor poldere pe raul Bahlui aval si amonte de localitatea Podu Iloaiei pentru reducerea riscului la inundatii, valoare 41.668.224 lei.
• Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral, executie lucrari de aparare impotriva inundatiilor in bazinul hidrografic Casimcea, jud.Constanta, valoare 19.938.428 lei.
• Administratia Nationala Apele Romane – Administratia Bazinala de Apa Siret, Executia lucrarilor de constructii necesare pentru realizarea obiectivului de investitii: reducerea gradului de risc la inundatii pe raul Bistrita, sector Borca-Poiana Teiului, judetul Neamt, valoare 29.052.346 lei.
• Directia Apelor Dobrogea Litoral, lucrari de aparare impotriva inundatiilor in Bazinul Hidrografic Casimcea, jud. Constanta, valoare 19.938.428 lei.
• Administratia Nationala „Apele Romane” – Administratia Bazinala de Apa Siret, executie lucrari de inlaturare a efectelor calamitatilor naturale produse de inundatii in perioadamai – iulie 2010 in judetul Bacau, valoare 5.472.783 lei.
• Administratia Nationala Apele Romane – Administratia Bazinala de Apa Siret, lucrari de indiguire mal drept rau Siret pe tronsonul Serbesti, Siretu, Schineni, Saucesti, Holt, valoare 17.833.038 lei.
• Administratia Bazinala de Apa Olt, Recalibrare si decolmatare parau Belinu Mare, consolidare mal, praguri de fund, judetul Covasna, valoare 3.734.293 lei.
• Directia Apelor Buzau Ialomita, Protectie de mal pe raul Basca Chiojdului in zonele cu eroziuni active, sectorul Chiojdu-Catina, judetul Buzau, valoare 10.229.109 lei.
• Administratia Nationala Apele Romane – Directia Apelor Prut, suprainaltare dig maldrept raul Prut in Zona Sculeni KM 70+200-77+600, Judetul Iasi, valoare 4.601.343 lei.
• Administratia Nationala Apele Romane – Directia Apelor Prut, consolidare de mal rau Prut aval de acumularea Stanca, judetul Botosani, valoare 11.432.503 lei.
• Administratia Nationala Apele Romane – Directia Apelor Prut, lucrari de suprainaltare dig mal stang rau Jijia amonte confluenta cu raul Prut, judetul Iasi, valoare 10.531.532 lei.
• Directia Apelor Buzau Ialomita, Protectia malului stang al bratului Borcea, in zona intravilanului comunei Bordusani, judetul Ialomita, valoare 12.724.188 lei.
• Administratia Nationala Apele Romane – Directia Apelor Jiu Craiova, consolidare si regularizare parau Vodita si afluenti in zona complexului monahal Vodita, judetul Mehedinti, valoare 1.300.467 lei.
• Sase contracte primite de la Directia Apelor Somes Tisa, cu valori de maxim 2 milioane lei.

Acuzatii grave la adresa ministrului Mediului. Borbely: „Nu am nicio implicare, justitia sa-si faca datoria”

Procurorii DNA – Serviciului Teritorial Oradea au dispus inceperea urmaririi penale fata de Ioan Ciocan, asociat unic si administrator al SC Lescaci Com SRL Negresti Oas, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta si Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de cumparare de influenta.

“In cursul anului 2011, invinuitul Ioan Ciocan, in calitate de reprezentant legal al firmei mai sus mentionate, prin intermediul invinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor, a cumparat influenta numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului si Padurilor, prin efectuarea in folosul acestuia de lucrari de amenajare a unui apartament, lucrari in valoare de aproximativ 20.000 euro, pe cheltuiala societatii sale. Lucrarile au fost realizate in scopul obtinerii, prin intermediul influentei de care se bucura ministrul Mediului si Padurilor, de contracte cu Administratia Nationala “Apele Romane” (institutie aflata in coordonarea acestui minister), cat si pentru a obtine cu prioritate plata unor lucrari contractate anterior cu aceeasi institutie publica si aflate deja in executie”, sustine un comunicat DNA.

UPDATE: „Nu am nici un fel de implicare in aceasta poveste, ceea ce apare in comunicatul DNA este nefondat. Justitia este libera sa isi faca datoria”, a declarat astazi, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, la scurt timp dupa ce a avut o discutie de aproximativ o ora cu presedintele UDMR Kelemen Hunor si vicepremierul Marko Bela. Premierul Emil Boc nu a participat la această întâlnire. Borbely a mers la Palatul Victoria direct de la aeroport după ce s-a întors, astăzi, din Polonia, unde a participat la o reuniune a Consiliului Informal de Mediu.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “MINISTRUL LASZLO BORBELY A ACORDAT FIRMEI CARE I-A RENOVAT APARTAMENTUL CONTRACTE IN VALOARE DE 50 DE MILIOANE DE EURO

 1. varga

  Borbely are acum ocazia sa arate ca este maghiar si nu roman. Daca este roman, iese si zice ca e dosar politic, e nevinovat, bla, bla, bla. Daca e maghiar, atunci se retrage frumusel din minister, cel putin pe durata anchetei. Cred ca va fi o solutie de mijloc. o sa pice de fraier consilierul ala, iar el va fi basam curata.

  Reply
 2. sandu kit

  ceva nu e in ordine. pai a dat 50 de milioane si s-a ales cu 20.000 de euro. Cam putin pentru domnu ministru. gata, la facut si pe asta Baselu.

  Reply
 3. baronul ardelean

  Vai, vai, cum? si ungurii sunt corupti. Hai domne ca nu este adevarat. Ei sunt cinstiti, numai romanii sunt nemernici. Mergeti in Harghita si Covasna si o sa va dati seama de ce aceste judete arata asa rau. PT ca UDMR le tine izolate de restul tarii, sa nu vina romanii si sa cumpere pamant si case pe acolo. sa se sperie de drumurile proaste.

  Reply
 4. Nick Sava

  Sincer, mi se pare stupid. Ginerele unui pesedist „cumpara” bunavointa unui ministru UDMR zugravind apartamentul soacrei acestuia? Prin intermediul unui consilier caruia nu i se da absolut nimic (pina la proba contrarie)?
  Mai interesant era daca se verifica daca nu sunt si alte firme care fac lucrari la Ape, sau aceasta firma are monopol absolut. Si, daca sunt mai multe, toate au zugravit cite un apartament multelor soacre ale lui Borbely. :-) Si cum au fost, de fapt, lucrarile facute de firma din Oas. Bune, la timp, ieftine… Oare totul in Romania se face pe ochi rumosi? De cele mai multe ori persoana cumparata (cu 20 de mii?!) nu este chiar ministrul. La Departamentul Ape nu e un sef? El nu face nimic, asteapta telefoanele lui Borbely ca sa ia decizii?
  In general, nu imi plac teoriile conspirationiste, dar cind sunt idioate, chiar imi repugna!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *