Romania Curată

Ministrul Justiției se aliază societății civile și vrea reducerea pragului electoral pentru a ajuta partidele mici

Una dintre solicitările societății civile și anume scăderea pragului electoral în alegerile pentru Parlament, consiliile județene și locale, astfel încât să poate intra și partidele mici, este și în atenția ministrului Justiției, Raluca Pană. În cadrul unei dezbateri de la sfârșitul săptămânii trecute, Raluca Pană a declarat că legislația electorală ar trebui schimbată.

Nu este serioasă adoptarea unei legislaţii privind partidele mici, dacă în realitate acestea nu au acces în viaţa politică. Sunt de acord, şi ca ministru şi ca cetăţean, că aşa cum stau lucrurile acum este matematic imposibil pentru orice fel de partid mic sau coaliţie, s-a vorbit aici de coaliţii, să acceadă în viaţa politică, cel puţin în alegerile locale, a spus Raluca Prună, ministrul Justiţiei, citată de Digi24.

Modificarea legislației ar putea fi făcută prin ordonanță de urgență, asumată de Guvernul Cioloș sau printr-o lege în Parlament. Potrivit BN24.ro, liderii marilor partide și-au manifestat deja opoziția față de o asemenea inițiativă. ”Parcă domnul Cioloș a spus că guvernul nu se implică în jocul politic”, a declarat Liviu Dragnea, liderul PSD. O părere similară are și Vasile Blaga din partea PNL: ”Nu suntem de acord cu scăderea pragului electoral, din punctul meu de vedere. Orice temă de genul acesta este atât de importantă încât trebuie discutată în partid, în primul rând, și pe urmă în Comisia de cod electoral”, a declarat Blaga.

În prezent, pragul electoral pentru alegerile locale și generale este de 5%. În mai 2015, a fost votată o lege care permite înființarea unui partid cu numai trei membri. De atunci, au apărut mai multe formațiuni mici, printre cele mai reprezentative fiind Uniunea Salvați Bucureștiul a lui Nicușor Dan și M10, partidul Monicăi Macovei.

Reducerea pragului electoral s-a aflat și în programul inițial de guvernare a lui Dacian Cioloș, ajuns premier, după cum se știe, în urma presiunii străzii din toamna trecută, după tragedia de la Colectiv. Nu mai puțin de 70 de asociații și grupuri civice au solicitat atunci mai multe lucruri printre care reducerea pragului electoral pentru a permite o regenerare reală a clasei politice din România (detalii aici). Nici această revendicare nu s-a mai regăsit însă printre prioritățile Guvernului. Repunerea pe tapet a acestui subiect de către ministrul Justiției poate fi însă un semn bun.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Ministrul Justiției se aliază societății civile și vrea reducerea pragului electoral pentru a ajuta partidele mici

 1. Ionas

  Ce vrea dna ministru ?

  Sa distruga cartelul partidelor politice parlamentare : PSD, PNL ( adica USL) si UDMR ( PMP si altele nu se pun la socoteala) ?
  Astea macar se inteleg si impart tara in zone de influenta teritoriala si economica ca intr-o veritabila republica siciliana.
  Ca si cum ai alege intre Camorra, Ndraghetta si Cosa Nostra. Te rogi doar sa nu existe victim daca nu se inteleg

  Reply
 2. Virgil Ștefan Nițulescu

  De unde pînă unde s-a hotătît ”societatea civilă” să se reducă pragul electoral? Înseamnă că avem mai multe societăți civile în România, pentru că cea din care fac eu parte nu este deloc de acord cu reducerea pragului electoral, tocmai ca să nu intre partide mai mici în Parlament! Dacă nu înțelege cineva care este rațiunea pentru care partidele mici nu trebuie să intre în Parlament, pot să dau explicații, prin viu grai…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *