Romania Curată

Ministrul Justiţiei motivează de ce vrea să le ia avantajele scriitorilor din puşcării. „Nu intenționează să își formeze o conduită corectă, în vederea reintegrării în societate”

Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a publicat fundamentarea proiectului de ordonanţă de urgenţă prin care solicită că deţinuţii care scriu cărţi în penitenciar să nu benefiecieze de avantaje, astfel încât să fie eliberaţi cu 30 de zile mai repede pentru fiecare carte scrisă. Reamintim că membrii CSM nu au fost de acord cu propunerea ministrului, invocând că măsura propusă este discriminatorie față de deținuții cu pregătire intelectuală în raport cu cei care muncesc cât timp sunt în penitenciare și beneficiază de reducerea pedepsei. Ordonanţa de Urgenţă ar urma să fie discutată în şedinţa de Guvern de pe 3 februarie.

Ministrul Justiţiei a anunţat pe 12 ianuarie că va solicita guvernului să emită o ordonanţă de urgenţă care să anuleze a dispoziția care permite ca deținuții care scriu cărți științifice să primească o reducere de pedeapsă de 30 de zile. De asemenea, ministrul a prezentat cifre noi privind numărul cărților scrise de deținuți.

Vineri, pe site-ul Ministerului de Justiţie a fost publicat proiectul de ordonanță de urgență a guvernului pentru abrogarea art.96 alin.(1) lit. f) din Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

În motivare se arată că singurul obiectiv al celor care scriu cărţi în penitenciare este obţinerea liberării condiţionate: „În acest context, apreciem că unicul scop al persoanelor condamnate aflate în executarea unei pedepse privative de libertate în penitenciar, care elaborează lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, este reprezentat exclusiv de câștigul zilelor de muncă ce sunt considerate ca executate, având, în acest fel, acces mai rapid mecanismul prin care pot solicita instanței de judecată liberarea condiționată”.

Totodată, în document se subliniază că prin scrierea cărţilor, persoanele condamnate nu intenționează să își formeze o conduită corectă față de ordinea de drept, iar astfel, nu se realizează scopul şi funcţiile pedepsei.

În contextul actual, se constată că prin activitatea de elaborare a unor lucrări științifice o persoană privată de libertate nu intenționează să își formeze o conduită corectă față de ordinea de drept, față de regulile de conviețuire socială și față de muncă, în vederea reintegrării ei în societate, nerealizându-se, de fapt, scopul și funcțiile pedepsei.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Ministrul Justiţiei motivează de ce vrea să le ia avantajele scriitorilor din puşcării. „Nu intenționează să își formeze o conduită corectă, în vederea reintegrării în societate”

 1. Petru Gheorghiu

  Bravo d-na. Ministru ! Faceti urgent modificarea, orice om corect / cinstit va fi de acord cu dvs.Rezervele CSM ridica mari semne de intrebare privind onestitatea acestor personaje. Mult succes!

  Reply
 2. Monica

  1. De ce nu l-a revocat ministrul justitiei pe Nitu ?
  Ministrul justitiei trebuia sa ceara de mult revocarea lui Nitu.
  Povestea cu coloana oficiala este cea mai mica infractiune comisa de acesta.
  Nitu a fost plantat acolo de psd, ca sa-i scape pe infractorii din psd si sa faca dosare aberante fostului Presedinte.
  Nitu trebuie arestat imediat pentru abuz in serviciu, favorizarea infractorilor din usl si hartuirea fostului Presedinte.
  Nitu a inchis mii de dosare ale fraudarii masive a referendului, in ciuda probelor beton prezentate de procurori, a blocat multe dosare ale infractorilor din psd si a deschis dosare impotriva fostului Presedinte, din cele mai aberante si stupide motive.
  In niciun caz, Nitu nu trebuie sa ajunga sef la Ploiesti, ca sa inchida dosarele derbedeului plagiator, familiei si prietenilor acestuia.
  2. De ce este tergiversata blocarea eliberarii anticipata a puscariosor pentru ca au scris chipurile lucrari stiintifice ?
  3. De ce nu sunt reincarcerati puscariasii eliberati aberant pe motiv ca ar fi scris lucrari stiintifice ?
  4. De ce nu se scandalizeaza nimeni pentru aminarea repetata a procesului lui Dragnea ? Dupa ce toti inculpatii au cerut aminari pentru ca s-au imbolnavit ei, dupa ce s-au imbolnavit toti martorii si toti avocatii incuplatilor, acum au tupeul sa amine luni de zile pentru ca s-au imbolnavit si judcatorii.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *