Romania Curată

Ministrul Justiției dă înapoi: va cere aviz Comisiei de la Veneţia pentru numirile şefilor de parchete

După ce miercuri a avut o întâlnire cu ambasadorul Germaniei la Bucureşti, ministrul Justiţiei a transmis un comunicat de presă în care precizează că „procedura de numire în funcțiile de conducere la Ministerul Public va fi supusă unui aviz al Comisiei de la Veneția”.

„Discuțiile au vizat proiectul legii de modificare și completare a Legilor justiției, respectiv Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Cu această ocazie, ministrul justiției a arătat faptul că procedura de numire în funcțiile de conducere la Ministerul Public va fi supusă unui aviz al Comisiei de la Veneția.Cu referire la Inspecția Judiciară, a subliniat din nou necesitatea consolidării independenței acesteia, inclusiv prin organi”area acestei instituții în mod autonom, atât față de Consiliul Superior al Magistraturii, cât și față de Ministerul Justiției”, se arată în comunicat.

Totodată, precizează MJ, partea română a subliniat strânsa legătură cu Comisia Europeană, urmând să aibă loc o întrevedere la nivel înalt cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, după finalizarea, de către Ministerul Justiției, a proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legilor Justiției.

„Totodată, partea română a subliniat strânsa legătură cu Comisia Europeană, urmând să aibă loc o întrevedere la nivel înalt cu Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, domnul Frans TIMMERMANS, după finalizarea, de către Ministerul Justiției, a proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legilor justiției. Ambasadorul german Meier-Klodt a reiterat interesul comun ca România să îndeplinească, cât de curând posibil, recomandările remanente din raportul MCV al Comisiei Europene din ianuarie 2017.

În acest context, ambasadorul a subliniat importanţa majoră a garantării independenţei justiţiei, cea care a contribuit, în mare măsură, la clădirea încrederii partenerilor străini în consolidarea statului de drept în România. Întrevederea de astăzi s-a desfășurat în spirit constructiv și a constituit un bun prilej pentru eafirmarea bunelor relații de cooperare între cele două state”, se mai arată în comunicatul MJ.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Ministrul Justiției dă înapoi: va cere aviz Comisiei de la Veneţia pentru numirile şefilor de parchete

  1. Dumitru Drinceanu

    Punct ochit, punct lovit. Era momentul clarificarii in contextul aliantelor pe care nu le putem ignora, reducand raporturile exclusiv la drepturi si avantaje. Era de asteptat ca reactia va veni, iar pisica a fost destul de inchisa la culoare. Prea s-a tras in stanga si dreapta de aceste legi si proceduri. Nici nu era firesc ca parchetele sa fie subordonate politicului.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *