Adrian Popescu

Miniștrii PSD cercetați penal nu demisionează din Guvern (VIDEO)

PSD le-a cerut celor doi miniștri ai cabinetului Mihai Tudose, cercetați de DNA în dosarul Belina, vicepremierul Sevil Shhaideh și ministrul delegat al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, să nu demisioneze.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a prezentat o serie de motive pentru care Sevil Shhaideh și Rovana Plumb au primit susținerea partidului, unul dintre acestea fiind legat de pozițiile cheie pentru România ocupate în Guvern.

“Ele au prezentat, pe scurt, o informare succintă despre cele două acte normative. Fără niciun fel de excepție, toți colegii din BPN și dl Călin Popescu-Tăriceanu le-au cerut ferm să nu demisioneze, enunțând mai multe motive, care i-a determinat pe fiecare să le ceară lucrul ăsta. S-a discutat mult despre pozițiile în care se află cele două colege, și anume Dezvoltare Regională, Fonduri Europene — două poziții cheie în Guvern, obiective asumate foarte serioase și strategice pentru statul român atât în ceea ce privește modelul de absorbție pentru fondurile europene din acest an, cât și programele de dezvoltare care sunt în derulare. Și am cerut că nu uite că este obligația asumată de fiecare membru al Guvernului ca programul de guvernare să fie pus în practică”, a declarat Dragnea la finalul BPN al PSD.

Potrivit acestuia, alte motive s-au referit la subiectul în sine, și anume natura celor două acte normative — hotărâri de guvern — care sunt verificate de DNA.

“Este vorba de un transfer al unui imobil-teren din domeniul public al statului la un domeniu public al unei autorități locale, așa cum sunt sute de exemple în România și vor mai fi. S-au transferat poligoane, terenuri, imobile de la MApN, terenuri, imobile de la alte ministere care zăceau și care au fost preluate de autoritățile locale și în cea mai mare parte dintre cazuri acolo au apărut dezvoltări care în continuare aduc beneficii pentru comunitățile locale respective. Un astfel de precedent este extrem de periculos din mai multe motive. Și acum sunt solicitări susținute public și de către parlamentari de la toate partidele, susținute public și de către autoritățile locale respective și de alte instituții din comunitățile respective, sunt solicitări pentru a fi transferate imobile către autoritățile locale pentru a le putea introduce într-un plan, într-un program de dezvoltare. Deci, mulți colegi au spus că nu poate fi acceptată și este periculoasă această abordare — că se pune problema unui prejudiciu adus statului când un astfel de transfer pleacă din public în public. Asta ar însemna că toate transferurile care au avut loc până acum reprezintă un prejudiciu adus statului român”, a detaliat Liviu Dragnea.

El a adăugat că membrii BPN au mai adus și alte argumente, extinzând abordarea.

“În fiecare an, din veniturile bugetului de stat, sunt sume defalcate care se transferă către autoritățile locale pentru a finanța Programul de Dezvoltare. Asta ar însemna că și ăsta poate fi considerat un prejudiciu. Sunt hotărâri de guvern prin care se alocă bani unor programe de dezvoltare locală, prin care se alocă bani pentru a acoperi sau a repara efectele unor calamități naturale. Deci, când se pleacă de la public la public, credem că este foarte periculos să se discute de prejudiciu, din punctul nostru de vedere este imposibil să se discute despre asta. Al doilea efect — ce funcționar mai are curaj să se uite pe o astfel de propunere în condițiile în care și acum, de exemplu, este o situație inversă când Guvernul cere la județul Iași un teren pentru a realiza acolo spitalul regional?”, a spus liderul PSD.

Președintele social-democraților a menționat că Sevil Shhaideh și Rovana Plumb au susținut în BPN că nu s-a pus problema niciunei presiuni, pentru că astfel de acte normative nu se fac la presiuni, iar, din punct de vedere al oportunității, acest atribut nu poate fi luat de la Guvern.

Kovesi: DNA investighează corupția la nivel înalt, nu încercă să distrugă Guvernul și PSD

Dosarul “Belina”, în care sunt vizați doi miniștri din Guvern – vicepremierul Sevil Shhaideh și ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, – a fost deschis în mai 2017, nu în anul 2014, așa cum s-a vehiculat în spațiul public, a afirmat, luni, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Lacul Belina, domeniul de pescuit al ștabilor de Teleorman

“Dosarul nu este din 2014, acest dosar a fost deschis în luna mai 2017. Suntem în septembrie, deci în decurs de patru-cinci luni de zile noi am făcut primele acte și primele verificări. (…) Noi ne putem sesiza din presă în momentul când avem indicii clare că s-a comis o faptă penală. Simplul fapt că scrie în presă că s-a dat o hotărâre de guvern nu înseamnă neapărat că acolo s-a comis o faptă penală. (…) În momentul în care au apărut primele informații că s-au comis fapte de competența DNA în legătură cu adoptarea unei hotărâri de guvern, atunci ne-am sesizat din oficiu, și acest lucru a apărut în luna mai 2017. Deci nici vorbă să știm din 2014, să fie un dosar care a stat din 2014 până acum”, a declarat Kovesi la Europa FM.

Întrebată cum comentează acuzațiile lansate în spațiul public, conform cărora prin acest dosar se încearcă “distrugerea” Guvernului și a PSD, șefa DNA a răspuns: “Nu există așa ceva”.

”Noi ne-am îndeplinit atribuțiile prevăzute în lege, ce trebuie să facă DNA? Să investigheze corupția la nivel înalt. Noi am investigat o faptă de corupție, am formulat niște acuzații, este o etapă intermediară, verificăm aceste acuzații. Noi suntem un filtru care verifică, înainte de a ajunge la instanță, dacă sunt probe sau nu sunt probe. Dacă sunt probe, trimitem dosarele la instanță, dacă nu sunt probe, clasăm dosarele. Pentru asta suntem plătiți, asta fac procurorii, fac investigații. Deci noi ne-am făcut treaba, am făcut investigații pentru o presupusă faptă de corupție”, a spus aceasta.

Ea a respins și acuzațiile referitoare la selectarea dosarelor care sunt investigate de DNA.

“Nu ne alegem noi dosarele, legea spune pe cine putem și pe cine nu putem intercepta sau pe cine putem verifica, pe cine nu putem verifica”, a precizat șefa DNA.

Potrivit procurorilor anticorupție, dosarul în cauză vizează trecerea ilegală a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean (CJ) Teleorman, care ulterior le-a închiriat unei societăți comerciale.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Miniștrii PSD cercetați penal nu demisionează din Guvern (VIDEO)

  1. Dumitru Drinceanu

    PSD nu i si abandoneaza membrii, mai tare ca intr-o fratie, fie ea masonica ori de alta sorginte. A facut-o cu Bivolaru, la mobilizarea lui Nastase si o va mai face. Ca este evidenta coruptia, nu are importanta. Dimpotriva, fortele se rlt saegrupeaza si ataca formele acuzatiilor: ca nu DNA ar avea competenta verificarii unui act cu caracter normativ, bla, bla, bla. Cata vreme mijloacele de apropriere a unui bun din sectorul de stat si consecintele au osatura ilegala, ba chiar de inalta coruptie, nu s-ar pune nicaieri problema asocierii unui partid cu fapte si corupti, indiferent ce hram au ei in administratie sau patid. Era de asteptata asemenea reactie si vor urma altele si mai revoltatoare. Sistemul vechi isi apara frontierele cu orice pret si intr-o lupta care pe care. Politicianismul consacrat deja, corupt si ominpotent, isi vrea toate parghiile si institutiile adunate sub iz democratic – si mai are putin sa le castige – si totul este posibil intr-o societate care nu intelege ca se retraseaza pozitiile puterilor in stat, cu riscul de a aseza falsa democratie, de tip securisto-mafiot, la rang de deziderat national actual. Destructurarea statului, despre care scriam in Declin si derapaje se dovedeste, ca si pierderea Turciei din esalonul UE-NATO, se produce cu concurs popular si inainte de orice asteptare ca timp de anticipatie.

    Reply
  2. Alexandru Lazarescu

    Dragnea mustaciosul , la fel ca Hitler, ajunsi la putere prin vot democratic desfiinteaza justitia si acapareaza statul de drept ! CCR va stabili ca este neconstitutional sa cercetezi Hotararile de Guvern prin care averea statului trece in administrarea Teldrum ! Nimeni sa nu se atinga de afacerile mafiei !

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *