Romania Curată

Ministerul Sănătăţii, opac în cazul Colectiv, a fost învins în instanţă de APADOR-CH. „Ascunderea neputinței ne-a costat vieţi omeneşti”

APADOR-CH a câștigat procesul intentat Ministerului Sănătății, care a refuzat să răspundă la întrebările formulate conform Legii 544/2001, pe tema măsurilor luate după accidentul din Clubul Colectiv. În noiembrie 2015, APADOR-CH a cerut tuturor autorităților implicate în operațiunile de salvare a victimelor din incendiu să răspundă la un set de 20 de întrebări menite să informeze societatea dacă autoritățile au fost sau nu capabile să gestioneze eficient situația Colectiv. Dacă celelalte autorități cărora le-am trimis solicitările de informații au răspuns la întrebările care le priveau, Ministerul Sănătății a fost singura instituție care a ignorat obligația legală de a informa, preferând să expedieze un răspuns laconic la numai două întrebări din cele 20. Conform Legii 544/2001, refuzul autorității de a răspunde la cererile de informații publice poate fi atacat în justiție.

Instanța a obligat acum ministerul să furnizeze informațiile de interes public cerute de asociație. Decizia justiției, la solicitarea APADOR-CH, a precedat publicarea raportului Corpului de control al guvernului făcut în cazul Colectiv. Din acesta reiese că și inspectorii Guvernului au ajuns la aceeași concluzie ca APADOR-CH  – că la Colectiv s-a acționat haotic și neprofesionist, concluzie pe care autoritățile au tot încercat s-o ascundă atât în comunicarea publică din timpul evenimentelor de după Colectiv, cât și prin refuzul de a răspunde unor întrebări pertinente ale societății.

“Întrebările noastre, ca și concluziile din raportul Corpului de control al Guvernului, sunt menite să sublinieze nevoia de restructurare și de îmbunătățire a instituțiilor pe care ne bazăm în cazul unor dezastre majore. Ascunderea neputinței instituționale în spatele unor poziții publice de tipul „Avem de toate” ne-a costat vieți omenești în cazul Colectiv și ne va costa alte vieți pe viitor, dacă persistăm în aceeași atitudine opacă”, scriu reprezentanţii APADOR-CH într-un comunicat de presă.

Printre întrebările la care Ministerul Sănătății a refuzat să ne răspundă sunt și acestea:

13. A) Indicaţi fiecare autoritate/entitate dintr-o altă ţară, europeană sau nu, căreia i-aţi solicitat sprijinul/asistenţa/ajutorul

 1. B) Pentru fiecare dintre aceste solicitări, indicaţi la ce dată şi în ce modalitate aţi efectuat-o, precum şi ce aţi solicitat în mod concret (personal medical suplimentar, medicamente, aparatură suplimentară, transfer răniţi în străinătate etc.)
 2. La ce dată şi cine a solicitat Comisiei Europene sprijin/asistenţă/ajutor? Ce s-a solicitat în mod concret (personal medical suplimentar, medicamente, aparatură, transfer răniţi în străinătate etc.)
 3. Dacă solicitarea adresată Comisiei Europene nu a fost făcută chiar în seara producerii incendiului cu zeci de morţi şi peste 160 de răniţi, cum explicaţi întârzierea.
 4. Cine a făcut repartizarea răniţilor pe spitale şi care au fost criteriile în funcţie de care răniţii au fost repartizaţi.
 5. De ce nu a fost folosită secția specială pentru arși de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.”

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Ministerul Sănătăţii, opac în cazul Colectiv, a fost învins în instanţă de APADOR-CH. „Ascunderea neputinței ne-a costat vieţi omeneşti”

 1. Florina

  FELICITARI!

  Am trecut de curand ,pe langa spatiul in care inca existati .Mi-l amintesc aglomerat si neincapator,
  inca de acum 18ani.
  Ma bucur ca va continuati existenta,orientarea .
  Min. Sanatatii ca si alte locuri nu-si fac datoria.Se ocupa de acoperiri de transferuri financiare care adancesc
  virusul coruptiei,favorizeaza incompetenta si haosul, prin care patrunzi cu greutate.
  Romania Curata ,FDSC trebuie sa continue educatia si sa-si diversifice mijloacele de prezentare publica.
  Cu stima,pentru munca dv.,va doresc viata lunga si eficienta ,ca in cazul de fata.
  A venit primavara ! Sa ne bucuram de pasii facuti eficient.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *