Daniel Befu

Ministerul Mediului reacționează după prezentarea de către România Curată a filmelor cu tăieri de păduri din zonele protejate Semenic și Retezat. Ce a promis ministrul

Gabriel Păun, reprezentantul asociației Agent Green, s-a întâlnit recent cu reprezentanții Ministerului Mediului. Agent Green a fost invitat la această întâlnire după ce două filme postate online și pe România Curată au trecut de un milion de vizualizări. Primul dintre acestea prezenta modul în care lemnul tăiat în Retezat ajungea fără acte la fabrica Holzindustrie Schweighofer de la Sebeș, iar în cel de-al doilea urmărea traseul lemnului din pădurile de fag de la Coșava Mică (Semenic), transformat în cherestea și urcat pe vapor la Constanța. De asemenea, România Curată a prezentat modul în care 700 de hectare de pădure virgină de la Coșava Mică au fost scoase de pe lista pădurilor propuse pentru listarea în UNESCO (aici).

La întâlnire au participat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, secretarul de stat Anne Jugănaru, directorul de cabinet al ministrului și responsabilii de comunicare Mihai Drăgan si Teodora Metiu. Reprezentantul Agent Green a cerut protejarea imediată a Coșavei Mici și oprirea tuturor contractelor Romsilva cu Parcurile Naturale și Naționale, urmată de înființarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANAP).

Răspunsul ministrului a fost că agrează înființarea ANAP dar fără grabă, ca să iasă ca lumea. Secretarul de stat Anne Juganaru a declarat că și-ar dori, de asemenea ANAP, dar să importe angajații Romsilva la custozii parcurilor și odată cu ei o felie proporțională de buget de la Romsilva pentru salarii, structura centrală a ANAP fiind singura care ar avea nevoie de fonduri de la bugetul de stat. De asemenea, secretarul de stat Anne Juganaru a declarat că agreează  protejarea Coșavei în regim de urgență. Agent Green a propus alipirea Coșavei Mici la Parcul Național Semenic și la Rezervatia Strictă Izvoarele Nerei, pentru a intra și în UNESCO.

Pentru ca bunăvoința subită a autorităților să nu se stingă și pentru ca promisiunile lor să-și găsească corespondent în realitate, Gabriel Păun și asociația pe care o coordonează, Agent Green, pregătește în prezent hărți, fundamentarea științifică și toate formalitățile necesare pentru protejarea Coșavei Mici.

“Prima întâlnire cu noua conducere a Ministerului Mediului a fost benefică pentru viitorul ariilor naturale protejate din România. Am discutat și am stabilit pașii următori pentru înlocuirea Romsilva de la cârma parcurilor și despre salvarea pădurii virgine Coșava Mică din munții Semenic și includerea ei în patrimoniul mondial UNESCO”, a declarat Gabriel Păun pentru România Curată.

”Referitor la Romsilva care este specializată în păduri destinate exploatării, ne-am înteles că România este într-o situație unică în Europa și că trebuie să schimbăm ceva imediat. Se dorește înființarea și operaționalizarea Agenției Naționale pentru Arii Protejate, formată din experți în conservare și nu în specialiști în exploatare, ca și pâna acum. Procesul de înlocuire a Romsilva de la cârma Parcurilor Naționale trebuie să fie unul transparent, rapid și eficient din punctul nostru de vedere. În privința pădurii virgine Coșava Mică, care măsoară 700 de hectare, lucrurile sunt îngreunate de Romsilva care nu vrea să renunțe nici măcar la un metru pătrat . Această pădure este valoroasă pentru ei, pentru că de acolo pot scoate 700 metri cubi de lemn din fiecare hectar și ciopârțirea a început deja. Pentru conservare pădurea are cu totul și cu totul altă valoare și este esențial ca orice activitate să înceteze imediat acolo. Vorbim, totuși, de o pădure care înca n-a cunoscut drujba. Sunt făgete naturale așa cum le-a format mama natură dupa ultima glaciațiune. Am agreat la minister să pregătim în regim de urgență documentarea zonei pentru a o include într-un nou sit Natura 2000 și în Parcul Național Semenic. Coșava Mică se învecinează și cu pădurea virgină Izvoarele Nerei, care este deja în cursa pentru UNESCO. Dacă acestea se vor alipi, atunci și Coșava va prinde cursa pentru UNESCO”, a mai spus Gabriel Păun.

Nici Romsilva n-a rămas indiferentă la articolele și filmele publicate de România Curată, dar în loc să vină cu soluții și-a arătat… indignarea printr-un comunicat de presă intitulat ”drept la replică”. Doar că în loc să ne solicite nouă dreptul la replică (locul unde au fost publicate filmele și articolele), l-a trimis unei agenții de presă.

În dreptul la replică cu pricina, comunicatorii Romsilva declară că pădurile sunt în siguranță în mâinile lor responsabile. Puteți citi întregul ”drept la replică” aici.

***

Aici puteți vedea filmul cu lemnul din Retezat și aici filmul cu lemnul din Semenic.

***

BONUS: Cum au fost îndepărtați specialiștii incomozi din Consiliile Științifice:


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

16 thoughts on “Ministerul Mediului reacționează după prezentarea de către România Curată a filmelor cu tăieri de păduri din zonele protejate Semenic și Retezat. Ce a promis ministrul

 1. Romeo

  NESIMTITI ! Fara graba ? da fara graba pentru ca au interese. In SUA doar un copac sa tai dintr-un parc national si esti dupa gratii pe mult timp.

  Reply
 2. Tempor

  Ca mai toate institutiile statului, prin dreptul la replica, dau dovada ca nu exista nici un plan centralizat intre institutii prin care sa se traseze directii DURABILE (nicidecum intensive) de dezvoltare si exploatare a resurselor naturale ale tarii pentru toti cetatenii ei (nu numai pentru interese restranse si intensive) si, cu atat mai putin, sa asigure un viitor copiilor.
  Aproape ca suntem obligati sa intemeiem familii cu copii in urmatorul secol.

  Reply
 3. liliana

  Trebuiesc suprave4gheati in continuare pt ca sa-si respecte promisiunile si sa nu fie doar o abureala cum fac toti ca sa scape de scandal pe moment si apoi se reorganizeaza impotriva noastra si devin mai puternici. Sa nu-i lasam. Mult succes celor implicati si noi ceilalti le multumim pt devotamentul lor.

  Reply
 4. sevar

  Stați blând! Nu vă entuziasmați, știți ce valoare au promisiunile politicanților!? Numai râsul cel de pe urmă este sănătos. Urmăriți-i cu mare atenție și trageți-i de urechi când se lasă pe tânjală sau o iau pe arătură! Vedeți să n-o întoarcă pe a lor și să râdă ei la urmă! Încă o agenție, încă niște posturi de dat răsplată, încă niște bănuți de împărțit prin ”licitații” ”prietenilor”, etc., etc. În treburile astea istoria se tot repetă!

  Reply
 5. Mariana

  E foarte bine ce s-a facut.
  Dar de ce acest domn Gabiel Paun actioneaza de unul singur ?
  In baza ministerului NU PUTEM SA NE LASAM !!!! Trebuie si noi , populatia sa facem ceva. Eu am mai spus-o : trebuie sa facem un protest vizibil ptr ca ministerull sa vada ca Agent Green are un spate puternic. La fel ca si aurul din pamint, din subteran, si lemnul din paduri este al nostru al tuturor.
  Si as mai vrea sa fac o observatie …gramaticala : nu se foloseste conjunctia SI daca nu este cacofonie ( si in special in vorbire)
  Asadar corect era ” ca pina acum ” , incorect s-a exprimat : ” ca SI pina acum .
  Si mai sunt exemple de incorecta folosire a conjunctiei SI ( biata de ea)

  Reply
 6. ioan Cartis

  idee buna asta cu un protest public,,,,,domnii astia din ministere trebuie presati sa inteleaga ca cetatenii I-au pus acolo si trebuie sa asculte de cine lea dat un loc de munca. Keep the pressure Agent Green.

  Reply
 7. GEC Nera

  ANAP se va infiinta, fără grabă, ca să se taie ca lumea….adică tot ce se poate tăia. Sperăm că Green Agent nu a fost păcălită de răspunsul unui ministru începător, uşor de păcălit la rândul lui de către sfera de interese de pe domeniul ROMSILVA care se extinde in Parlament , Guvern, SRI……şi ONG-uri. Auzim de reînfiinţarea ANAP de 8 ani de când ea s-a desfiinţat , după o efemeră existenţă, prin contribuţia decisivă a aceleaşi sfere de loby.

  Felicitam Green Agent pentru actiune şi sperăm că va actiona pe o directie cu rezultate mai concrete.

  Exemplul iazurilor poluante de la Moldova Nouă ar putea obliga autoritatile din România să facă ceva şi pentru protecţia naturii.

  Reply
 8. Dana

  De vorbe,promisiuni suntem satui,vrem sa se interzica austriecilor,chinezilor si a altor firme axate pe taierile care fac sa dispara paduri seculare.Aurul verde al Romaniei trebuie pastrat,sa fie inlocuite cu puieti toate locurile defrisate. Sa fie instituita politia padurilor ,pentru a nu mai avea nimeni acces sa faca ce vrea cu padurile.

  Reply
  • m.ctin

   sunt de acord,sa se instituie politia padurilor!
   cine si cum i va plati,nu stim,dar trebuie sa se gaseaasca fonduri si pentru asa ceva.
   in Italia sunt si se numesc Guardia Forestiera,si toti le stiu de frica,au aceleasi puteri ca si garda finaciara sau politia.

   Reply
 9. Pauna Gheorghe

  Fara graba ! Ca nu au avut timp pana acum sa opreasca hotia – pe care se pare ca, de fapt, o pastoresc !
  Fara graba ! Ca sa se mai fure inca ! Cu legea in mana !

  Reply
 10. Radu Constantin Cioboata

  Asa cum fiecare roman are dreptul de a respira in Romania un aer cat mai curat, tot asa vreau si eu si nepotii mei. Pentru asta trebuie sa luptam, sa ne unim pentru a pastra padurile care sunt ale fiecarui roman. Am dreptul si eu la un copac al meu care sa-mi dea oxigenul necesar pentru a mi se oxigena sangele care-mi asigura viata. Opriti furtul padurilor !

  Reply
 11. Pintilie Radu Cristian

  Site-ul Amosnews este detinut de :

  SC. AMOS NEWS S.R.L care are activitatea suspendata din 29 Iulie 2009.

  http://www.firme.info/amos-news-srl-cui13785100/

  Tot ce a decalarat ROMSILVA este o interpretare gresita a legii in cauza OUG57/2007.

  (1) Zonarea internă a ariilor naturale protejate de interes naţional se face prin planul de management, prin definirea şi delimitarea, după caz, a: zonelor cu protecţie strictă, zonelor de protecţie integrală, zonelor-tampon, zonelor de dezvoltare durabilă a activităţilor umane.

  (2) Zonele cu protecţie strictă sunt zonele din ariile naturale protejate, de mare importanţă ştiinţifică, ce cuprind zone sălbatice în care nu au existat intervenţii antropice sau nivelul acestora a fost foarte redus.

  (3) În zonele prevăzute la alin. (2) se interzice desfăşurarea oricăror activităţi umane, cu excepţia activităţilor de cercetare, educaţie şi ecoturism, cu limitările descrise în planurile de management.

  (4) Zonele de protecţie integrală cuprind cele mai valoroase bunuri ale patrimoniului natural din interiorul ariilor naturale protejate.

  (5) În zonele prevăzute la alin. (4) sunt interzise:

  a) orice forme de exploatare sau utilizare a resurselor naturale, precum şi orice forme de folosire a terenurilor, incompatibile cu scopul de protecţie şi/sau de conservare;

  b) activităţile de construcţii-investiţii, cu excepţia celor destinate administrării ariei naturale protejate şi/sau activităţilor de cercetare ştiinţifică ori a celor destinate asigurării siguranţei naţionale sau prevenirii unor calamităţi naturale.

  Zonele-tampon, în parcurile naţionale denumite zone de conservare durabilă şi în parcurile naturale denumite zone de management durabil, nu se includ în zonele cu protecţie integrală, strictă sau de dezvoltare durabilă a activităţilor umane şi care fac trecerea între zonele cu protecţie integrală şi cele de dezvoltare durabilă.

  Prin urmare Gard de Mediu ar trebui sa se autosesize si sa aplice:

  Art. 9.
  Pentru urgentarea măsurilor de protecţie şi conservare ce se impun, regimul de arie naturală protejată din categoriile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a)-c) se poate institui, cu caracter provizoriu, în baza documentaţiei prevăzute la art. 11 alin. (1) şi (3) şi cu avizul autorităţilor publice centrale interesate, prin ordin al conducerii autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, până la declarare, conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.

  Art. 11.
  (1) Documentaţia necesară în vederea instituirii regimului de arie naturală protejată de interes naţional trebuie să cuprindă:

  a) studiul de fundamentare ştiinţifică;

  b) documentaţia cadastrală cu limitele ariei naturale protejate, cu evidenţierea categoriilor de folosinţă a terenurilor;

  c) avizul Academiei Române.

  Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate este Custodele Legal al zonelor afectate de Romsilva. Iar persoanele care au permis aces lucru sunt palpabile pentru penal!

  Cum ANAP a fost desfiintat si trecut in subordinea directa a Ministerului Mediului, daca promisiunile facute de Dn. Ministru se adeveresc, ei sunt singuri care pot interveni conform legii.

  Romsilva nu are nici un drept de administrare/custodie in zona :)

  Le urez mult noroc :)

  Reply
 12. Pintilie Radu Cristian

  Mai aduc si urmatoarele articole intrucat Romsilva trebuia sa aiba un aviz de mediu si o evaluare de mediu/evaluari de impact asupra mediului.

  Aceste documente sunt publice si in lipsa lor Romsilva risca foarte mult, intrucat atinge Interesul National, Securitatea Nationala etc..

  Cum spuneam mai sus, Mult Noroc :)

  Art. 28.
  (1) Sunt interzise activităţile din perimetrele ariilor naturale protejate sau din vecinătatea acestora care pot să genereze un impact negativ semnificativ asupra speciilor sălbatice şi habitatelor naturale pentru care au fost desemnate, în lipsa actelor de reglementare specifice.

  (2) Planurile şi/sau proiectele publice ori private pentru care trebuie stabilită necesitatea efectuării evaluării de mediu/evaluării impactului asupra mediului sunt cele care sunt realizate în cadrul unei arii naturale protejate, indirect legate de aceasta sau necesare pentru managementul ariei naturale protejate, şi care, fie individual, fie împreună cu alte planuri/proiecte, pot avea efecte negative semnificative asupra ariei naturale protejate, avându-se în vedere obiectivele de conservare.

  (3) Acordul de mediu sau avizul de mediu pentru proiectele şi/sau planurile prevăzute la alin. (2) se emit numai dacă proiectul/planul nu afectează în mod negativ integritatea ariei naturale protejate respective.

  Reply
 13. Pintilie Radu Cristian

  Buna ziua Domnule Director,

  Subsemnatul Pintilie Radu Cristian, Domiciliat in ******** care se legitimeaza cu CI Seria ******** va rog sa clarificati situatia descrisa mai jos si sa-mi comunicati rezolutia finala din punctul de Vedere al Garzii Nationale de Mediu.

  Citind articolul de pe site-ul http://www.romaniacurata.ro cu titlul „Ministerul Mediului reacționează după prezentarea de către România Curată a filmelor cu tăieri de păduri din zonele protejate Semenic și Retezat.”

  Link-ul este mai jos:

  http://www.romaniacurata.ro/ministerul-mediului-reactioneaza-dupa-prezentarea-de-catre-romania-curata-a-filmelor-cu-taieri-de-paduri-din-zonele-protejate-semenic-si-retezat-ce-a-promis-ministrul/#comment-124737

  Am relizat ca sunt comise incalcari grave al OUG57/2007 intrucat Art. 28. specifica ca este interzisa orice activitate care poate genera un impact negativ asupra zonelor protejate.

  Din Art. 28 Alineatul 3 este specificat ca trebuie sa aiba un aviz de mediu si sau evaluare de mediu, evaluare de impact asupra mediului.

  Romsilva a raspuns de asemeanea pe site-ul:

  http://www.amosnews.ro cu titlul:

  RNP ROMSILVA – drept la replica: Regia este un administrator responsabil al fondului forestier
  link-ul pentru articol:
  http://www.amosnews.ro/rnp-romsilva-drept-la-replica-regia-este-un-administrator-responsabil-al-fondului-forestier-2015-02#sthash.7hUjbxL5.dpuf

  Romsilva face referire la administrarea fondului forestier, dar ei declarandu-se administratorul/custodele Parcurilor Naturale din Romania, dupa cum citez: „Regia Națională a Pădurilor – Romsilva (RNP-Romsilva) este singura instituție din România care și-a asumat conștient, cu mai mult de un deceniu în urmă, responsabilitatea preluării în administrare a parcurilor naționale și naturale”

  Prin prezenta scrisoare va rog sa aplicati Art. 9 din OUG 57/2007 intrucat speciile din flora si fauna locala sunt afectate prin distrugerea arealului si a habitatelor naturale.

  Multumesc,
  Pintilie Radu Cristian

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *