Daniel Befu

VIDEO & FOTO: ”Jaf în Parcul Național Semenic”. Doborârea copacilor de sute de ani din Semenic, transformarea lor în cherestea și îmbarcarea pe vapor la Constanța

Asociația Agent Green a postat în această dimineață pe Facebook o nouă investigație filmată despre modul în care sunt puse la pământ pădurile din România, intitulat ”Jaf în Parcul Național Semenic”. Filmul urmărește modul în care arbori de sute de ani din pădurile de fag ale Parcului Național Semenic sunt transportați la o fabrică din Bănia, județul Caraș-Severin. Zeci de tiruri încărcate cu cherestea pleacă lunar din Bănia la portul Constanța, unde umplu până la refuz navele care pleacă spre Siria. Rumegușul rămas ajunge la fabrica Kronospan din Sebeș, Alba. Filmul urmărește tot acest traseu, de la tăierea copacilor de sute de ani până la îmbarcarea cherestelei pe vapor.

Agent Green a mai realizat și filmul care a trecut de un milion de vizionări în care se arată cum arbori din Retezat ajung fără actele legale în fabrica Schweighofer Holtzindustrie din Sebeș (vezi aici).

***

Citește și: Liber la drujbă în Coşava Mică. 700 de hectare de pădure virgină, scoase din pix de pe lista UNESCO

***

Gabriel Păun, coordonatorul ONG-ului, a declarat că în ultimii șase ani Romsilva a dus o politică de exploatare agresivă în Parcul Național Semenic: “Între 2009-2014 În acest parc national cel putin 366.422 de metri cubi de lemn au au fost exploatați, de pe urma cărora Romsilva a încasat cel putin 8,14 milioane euro”. “În medie Romsilva, care administrează toate pădurile statului român, inclusiv parcurile naționale și naturale, a alocat pentru administrarea Parcului Național Semenic doar 0,77 milioane de euro pentru acelasi interval, 2009-2014”, conform datelor obținute de Asociația Agent Green de la Ministerul Mediului. Mai mult, în cei 10 ani de administrare Romsilva, Parcul National Semenic încă nu are plan de management aprobat.

Gabriel Păun atrage atenția că Munții Semenic adăpostesc cele mai vaste păduri virgine de fag comun european concentrate într-un singur loc. Peisajul din acești munți este o ultimă mostră autentică despre cum arăta Europa după ultima glaciațiune. ”Surprinzător, Guvernul Romaniei nu face nimic în privința asta și lasă Romsilva să își facă de cap în parc. Motivatia de a face profit din tăieri de pădure din parcuri naționale este una greșită pentru a administra arii natural protejate. Romsilva este eminamente o regie pro profit. La cârma parcurilor naționale avem nevoie de o entitate independentă cu profil pro conservare, ANAP (Agentia Nationala pentru Arii Protejate) este un proiect mai vechi al Ministerului Mediului uitat într-un sertar din anul 2008. Născută prin Hotarare de Guvern în anul 2008 si decedată prin neaplicare, ANAP ar fi putut reprezenta structura independentă formată din specialisti independenți pro conservare de care au nevoie ariile natural protejate din Romania. Este de o urgență maximă ca Guvernul României să operaționalizeze ANAP”, susține Gabriel Păun.

Asociația Agent Green solicită prin intermediul României Curate înfiintarea de către Guvern a unei structuri noi de conservare a ariilor protejate, făcând apel la Victor Ponta să intervină pentru stoparea măcelului pădurilor:

“Cel mai mare mister al mediului nu este că se taie într-un parc național. Misterul mediului este că avem un minister dedicat mediului dar care dă natura virgină pe mâna profitorilor de la Romsilva. O fi mai ieftin pentru bugetul de stat, însă românul este frate cu codrul și nu ar fi deranjat că o parte din bugetul de stat să fie direcționat spre conservarea naturii.

De parcă nu era de ajuns că pădurile țării sunt masacrate, acum și parcurile naționale sunt luate cu asalt. Adică se cam termină pădurile și se găsesc acum soluții creative pentru a se tăia tot mai mult și în parcuri: atacuri de insecte ipidae, presupuse doborâturi de vânt, tăieri de igienă etc. etc. etc. Semenic este un caz emblematic de agresiune împotriva naturii. Aici silvicii văd amenajamente care trebuie respectate, adică să se taie pădurea, inclusiv arborii bătrâni care, vezi Doamne, trebuie tăiați că se chinuie. Lemnul mort trebuie scos că atrage dăunători, etc. Ei nu se gândesc că lemnul acela mort este un adăpost pentru sute de specii de insecte, care la rândul lor pot fi sursă de hrană pentru alte sute de specii de păsări, amfibieni și mamifere. Ei văd profit, profit, profit. Ce mai contează că cea mai mare întindere de fag din Europa ajunge lemn de foc în Italia și Germania sau cherestea în țări arabe?!

Este timpul ca acolo unde este puterea de decizie, adică la primul ministru, să se înceapă curățenia. Domnia sa trebuie să dea verde la Ministerul Mediului să se mute parcurile de la Romsilva la ANAP, unde trebuie prinși cei mai buni specialiști pe conservare din țara noastră. Și nu la anul, când nu mai rămâne mai nimic virgin de protejat ci acum, punct”.

Agent Green

 ***

Ancient Forest - Romania semenic busteni semenic butuc semenic butuci semenic camion Semenic National Park semenic generic semenic rezervatie semenic taf Ancient Forest - Romania


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

22 thoughts on “VIDEO & FOTO: ”Jaf în Parcul Național Semenic”. Doborârea copacilor de sute de ani din Semenic, transformarea lor în cherestea și îmbarcarea pe vapor la Constanța

 1. Tempor

  In fapt, caror interese sunt aservite SRI si DIICOT si diferitele institutii publice conduse in mod direct sau indirect de politicieni!?
  Din cate stiu, a fost la un moment dat o lege prin care se interzicea exportul de busteni! Mai exista acea lege si daca nu cine si de ce a anulat acea lege? A fost anulata cu intentia de a dezvolta industria locala (fabrici cu produse finite) si a crea noi locuri de munca, sau!?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ tempor: nu se exportă chiar bușteni, ci cherestea – evident că plus-valoarea adăugată lemnului e minimă; ideea susținerii micii industrii locale nu a dispărut, dar doar o parte a societății civile o susține, nu și autoritățile

   Reply
   • Tempor

    Sa nu credeti ca dezaprob unele activitati ale DIICOT, din contra, ii felicit in privinta depistarii evaziunii de milioane de euro facuta de „marii” afaceristi din zona celor doua mari Parcuri Nationale (Semenic-Cheile Carasului si Cheile Nerei).

    Exista un master plan, din 2006 sau 2007, la nivel national de dezvoltare a turismului (fiti siguri ca nu elaborat de Udrea) care indica anumite linii concrete de dezvoltare. Dezvoltarea activitatilor mestesugaresti ar fi una din liniile aplicabile in Parcurile Nationale. Pe moment, nu stiu daca legea Parcurilor Nationale permite locuitorilor din parcuri si a zonelor limitrofe a parcurilor sa exploateze lemnul pentru activitati mestesugaresti (de mobilier unicat, la comanda, cu limitare cantitativa spre exemplu). A nu se intelege exploatare la scara industriala.
    Sunt de acord cu normele actuale de mediu caci sunt benefice si necesare iar firmele medii reusesc sa se doteze si sa se incadreze in norme cu resurse proprii sau fonduri atrase.
    Problema apare in momentul in care un mic intreprinzator localnic ar incerca sa deschida un mic atelier de prelucrare a lemnului. Numarul si valoarea autorizatiilor necesare depasesc deseori valoarea sculelor, micilor utilaje necesare pentru productie.
    Un localnic intreprinzator care isi doreste sa deschida o activitate in domeniul lemnului si doreste sa apeleze la fonduri europene intampina dificultati la eligibilitatea cheltuielilor si ulterior la accesul la materia prima, acces plin de hartogaraie si la concurenta cu firmele, care au si personal birocrat cu studii superioare si au si potential financiar mare, care dicteaza in fond preturile.
    In cele mai multe cazuri valoarea cotei lui de participare la un proiect depaseste cu mult bugetul care ar fi fost necesar investitiei pentru scule, utilaje second hand si o cladire, investitie care nu se incadreaza in norme dar care, inaintea inaspririi normelor, genera capital, locuri de munca si salarii decente.
    Partea aceasta, incadrarea in normele actuale a micului intreprinzator, nu este sprijinita de stat ci este lasata in mana bancilor.
    Si cand se aude de banci si elanul lor muncitoresc rentabil de profitori, taie speranta multora de a mai face ceva. Asa ca tot cei cu bani foarte multi au acces facil la fonduri si resursele naturale, resurse care au fost deja intens exploatate.

    Reply
   • Sara

    Cei care urmaresc aceste fenomene de ce nu sesizeaza organele in drept ? Degeaba ne otravesc pe noi cu asemenea informatii si nu se intampla nimic.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Sara: să nu confundăm activiștii sau jurnaliștii cu procurorii, fiecare au alte funcții și roluri în societate; e obligația procurorilor să se auto-sesizeze când asemenea informații sunt publice

     Reply
  • Sara

   SRI-ul este ocupat cu afacerile proprii. Dar ce pazeste excrocul Frunzaverde ? Sa-i ia dracu pe toti excrocii astia si pe cei care-i mai voteaza. N-are importanta partidul din care fac parte. Toti sunt hoti si pradatori.

   Reply
 2. secretele serviciilor

  SRI, DNA ceva?!!! ciuciu, pentru mafia austriaca ce ne devalizeaza padurile e OMERTA din partea statului antioman

  Reply
 3. Sârbu Tanase

  …dacă trăim într-un stat de drept, model OCCIDENTAL, de ce sunt lăsați atât de mulți OCCIDENTALI să distrugă sute de mii de hectare de păduri apărate de instituții internaționale ca UNESCO??? Să fie atât de mult extins banditismul în această ”lume modernă”?!!!!

  Reply
 4. Sârbu Tanase

  …da…eu await să se ia măsuri foarte serioase împotriva firmelor occidentale care exploatează nemilos pădurile nepăzite corespunzător, de către un stat devalizator românesc, în curajat de tot felul de ”experți străini”.

  Reply
 5. Ioan cartis

  opritii,,,,,faceti sa plateasca la suprapret fiecare creanga taiata,,,,,,cind or sa-i arda in buzunar or sa gindeasca de 2 ori inainte sa taie ,,,,tata ( D-zeu sa-l odihneasca) mia zis ca sa dus un om la padure cu o secure fara coada in ea si a ris copacii batrini de el da cind a venit a doua zi cu o secure cu coada facuta dintrun copac mic copacii batrini au zis „acum e sfirsitul nostru” –-Agent Green –-atacati cozile de topor fara „EI” „securea ” e slaba.

  Reply
 6. Coita Florin Lucian

  Atata vreme cat lasam ca oile sa fie pazite de lupi, in cazul nostru Romsilva sa pazeasca si sa administreze parcurile naturale, jaful nu numai ca va continua, ci se va si amplifica.
  Este necesara o structura independenta, o politie a padurilor, cu rangeri incoruptibili, cu o dotare pe masura, cu o legislatie beton, care sa prevada ani grei de puscarie si, mai ales, confiscarea averilor. La care sa se adauge, in cazul administratorilor firmelor straine, interdictia de a mai detine firme in Romania, in domeniu.
  Sunt, cred eu, cativa pasi care ar trebui facuti, oricum problema e mult prea complexa, dar trebuie inceput cumva, de undeva.

  Reply
 7. vasy b

  asa este plin de hoti care distrug in Romania toate bogatiile si resursele aceste tari asa sa le ajute Dumnezeu dupa cum au facut !!!!!!!!!!

  Reply
 8. Vasile Bouleanu

  Prieteni Rad si curcile de calitatea lemnului pe care il aratati taiat in busteni Din fotografii reese clar ca lemnul trebuia recoltat cu multi ani inainte. Ce aratati este lemn de proasta calitate care este bun de lemn de foc .Cinste lor care pot sa faca ceva cherestea din el. (!)
  Banuiesc ca au fost si ceva pomi batrani dar lastarisul ramas se vede in fotografii este sanatos si la locul lui . Tot ce aratati este o padure care trebuie taiata si lasata sa se regenereze (!) Va faceti de ras cu acest material.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Vasile Bouleanu: știți ce înseamnă ”pădure virgină”?; arborele care cade în primele filmări o fi fost de ”proastă calitate”

   Reply
 9. Chira

  Cand mergeam pe canalele de aductiune a apei de pe muntii Semenic, pazicii forestieri m-au amenintau cu arma ca este Parc National, a fost anul 1998. Nu aveam voie sa mut un copac, dar s-a rup o creanga. Cat despre democratiile occidentale, sa ne amintim ca negrii i-si cereau drepturile prin anii 1980 in S.U.A. ,iar laminoarele din
  C.S.R. au fost concurente celor din fosta R.F.G., drept pentru care la intrarea in U.E. o conditie a fost demolarea acestor laminoare.
  P.S. Canalele de aductiune a apei au fost construite pentru transportul lemnelor de pe Semenic la Resita, pentru fabricarea mangalului necesar furnalelor.
  Cu stima I.C.C.

  Reply
 10. Alex

  O actiune reusita a institutiilor statului trebuie sa porneasca de la jaful inceput inca din 1990 si pana in prezent! altfel nu este decat o actiune cu jumatati de masura!

  Reply
 11. Cami

  La noi sunt atat de lacomi de putere, e atata prostie incat se vor taia toate padurile. Ne mai intrebam de ce schimbarile astea de clima, din cauza asta, dimineata e frig si dupa-amiaza te topesti. nicicunul din cei din aceste institutii menite sa protejeze cumva natura n u au nici cea mai mica idee despre importanta acesteia, iar daca dispare ce consecinte vor fi pe viitor. Nu au cunostinta despre importanta mediului inconjurator, desi presupun ca ar trebui sa aiba studii de specialitate. Poate cunosc detalii, insa omit esentialul, importanta mediului verde pentru existenta noastra. Acesti tradatori de tara care se gandesc doar la propria imbogatire in ciuda atator daune ar trebui aspru pedepsiti, sau chiar impuscati. Vand totul strainilor. Stefan cel Mare, Mihai Viteazul au facut eforturi foarte mari pentru acest neam, insa acestia sunt niste paraziti care odata si odata vor trebui sa fie striviti.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *