Alina Mungiu-Pippidi

Ministerul Marilor Tepe din Banul Public

Umblă vorba că s-ar face un minister special pentru marile proiecte. Dat fiind că se va face și unul special pentru fondurile europene (ca în Polonia) care va centraliza managementul fondurilor, mi se pare că unul e în plus. Și cum și banii pentru investiții vor fi reduși din motive de austeritate, mi se pare de-a dreptul caragialesc să ai un Minister al Marilor Proiecte fără Bani si unul al Micilor Proiecte, dar care are toate fondurile. Foarte pe scurt, cîteva adevăruri statistice verificate de mine cu cercetătorii mei din Berlin, de la centrul meu de cercetare pentru care UE mi-a dat cel mai mare grant în științe sociale dat pînă acum :

1. Țările europene care dau cei mai mulți bani din buget pentru investiții sînt cele mai corupte, chiar dacă egalizăm veniturile (pentru că, evident, țările mai sărace sînt și mai corupte și au mai mare nevoie de investiții ; deci asta nu e o coincidență statistică, mai mulți bani de investiții furnizează mai multe resurse pentru corupție în țările în care alocarea banului public nu este încă raționalizată și sub controlul unei opinii publice vigilente)

2. Țările europene care dedică cele mai mari resurse investițiilor au cel mai scăzut randament al lor. Asta confirmă o cercetare a FMI, pe un alt grup de țări, neeuropene, care spune așa : corupția duce la creșterea investițiilor publice (pentru că astea sînt fondurile discreționare care se pot da la firmele-client și guvernele corupte le cresc în detrimentul fondurilor sociale cu destinație mai clară, ca pensii și alocații) și la cel mai scăzut randament al lor.

3. Țările europene (adică membre UE, acesta e eșantionul meu) care primesc cele mai multe fonduri structurale sînt cele mai corupte, din nou egalizînd dezvoltarea (pentru că, evident, fondurile structurale se dau pentru nevoi de dezvoltare, deci e firesc să primim noi mai mult ca Suedia ; numai că dacă Suedia și noi sîntem printr-un artificiu statistic egalizate ca venit, cine primește mai mute fonduri UE devine mai corupt).

Sper că e clar ce spun și pentru cine nu știe statistică, nu ? Investițiile publice sînt resurse pentru corupție într-o țară coruptă. Hai să ne concentrăm pe atragerea celor private ! Numai din acelea ne putem îmbogăți ! Altfel ne întoarcem la ideile favorite ale dnei Udrea, canalul București-Dunăre, sau Siret-Bărăgan și alte asemenea aberații. Ministerul Marilor Țepe, asta vreți să faceți voi, cîștigătorii alegerilor ? Păi de abia credeam că am renunțat la el!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Ministerul Marilor Tepe din Banul Public

 1. Petre Opris

  Da, stimata doamna. Asta doresc parlamentarii romani, indiferent de culoarea politica pe care o are la un moment dat. Ei doresc sa centreze si sa dea cu capul in minge in acelasi timp. Degeba le explicati ce inseamna politici publice. Ei cred ca le vorbiti despre un soi de propaganda cu staif occidental. Atata vreme cat in facultatile de stiinte politice si administratie din Romania vor absolvi studenti care merg direct in somaj, fara ca liderii partidelor sa incerce sa-i adune in grupuri de lucru, Romania nu va avea nici o sansa sa scape de politruci de genul Basescu, Boc, Udrea, Ponta, Antonescu si lista poate continua.

  Reply
 2. Ioane si Gheorghe

  Tot ce scrieti aici e plin de bun simt.

  Dar, cine citeste acest site? Nu cei 4,5 milioane care au votat USL si nici cei un milion si ceva care au votat ppdd. Aia nu stiu sa foloseasca internetul si/sau sa citeasca prea bine.

  Totusi, e bine ca scrieti si militati.

  Societatea romaneasca e tare indolenta.

  Nu e vigilenta. Chiar si daca oamenii vad in vecinatatea lor ceva rau, tac din gura, tolereaza.

  Vor urma vremuri triste, cu coruptie uriasa si poate dictatura.

  Reply
 3. Laura

  Hm. Eu cred ca sunt cateva nuante aici. In primul rand, sunt de acord a avea doua ministere, unul cu proiecte, dar fara bani, iar altul cu bani, in cautare de proiecte, e o prostie, si banii vor curge exact unde nu trebuie. Dupa mine, Ministerul Marilor Proiecte (whatever the name) e mai logic – in general, intai identifici probleme, dupa care faci proiecte ca sa rezolvi problemele, si dupa aia cauti bani sa le finantezi, in general cam in acasta ordine. Dar hai sa zicem ca pentru motive misterioase (de exemplu, putem gasi doar 20 de functionari cat de cat competeni in tot guvernul) lucrurile trebuie facute upside down, pornind de la bani si cautand proiecte pe care sa-i cheltuim (asta e modelul Ministerului Fondurilor Europene …)

  Dar daca vorbim de corelatii intre coruptie si investitii (din bani externi) – aici balanta e mai delicata. Sunt absolut de acord ca aceasta corelatie exista, si cateodata e pe fata. Pe de alta parte, sunt investitii care trebuie facute, pentru ca beneficiul lor overall este mai mare decat corputia pe care o genereaza – si acest tip de investitii nu pot fi de regula facute cu capital privat. In general, aici intra basic infrastructure – drumuri, poduri, cai ferate, infrastructura informatica pt autoritatea de taxe … Lucruri care pe termen mendiu duc clar la dezvoltare, dar pe termen scurt cresc coruptia si alocarea discretionara de resurse .. Nu stiu, chiar nu am date sa-mi dau seama daca in Romania sunt necesare astfel de proiecte de basic infrastructure (nu aberatii gen canaul dunare bucuresti, si definitely not partii si bazine de inot). In general ai zice ca da, dar decizia trebuie luata cu costs (coruptie) /benefits (dezvoltare) pe masa.

  Reply
 4. arcasul de serviciu

  Stati linistiti, ne citeste cine trebuie, ca au sunat vreo trei candidati spasiti ca i-a certat dl Ponta ca apareau in baza noastra de date.

  Reply
 5. Nick Sava

  @Laura, poate nu ai aflat, dar proiecte gen „pirtii si bazine de inot” nu depinde de Minister. Proiectele sunt propuse, licitate, construite de catre Administratia locala (Primarii si Consilii Judetene). Nu a fost nimeni curios sa intrebe primarii de ce, dintre toate proiectele posibile, ei au decis spre asa ceva. Mai este ceva: banii de la Dezvoltarea Teritoriala sunt specific destinati pentur ridicarea nivelului de civilizatie a localitatilor rurale pt a se apropia de cel al oraselor. Deci, ACEI bani nu se puteau folosi penur sosele interjudetene, de ex. Apropos, pt cine este cu adevarat curios: faimoasa localitate cu un parc in padure are primar PSD/USL! Asa cu erau cam 50-60% din primari INAINTE de alegerile din Mai!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *