Adrian Popescu

Ministerul Justitiei nu isi asuma responsabilitatea privind vanzarea caselor de protocol Chichite pentru Geoana, Baconschi sau Adrian Severin?

Imediat dupa anuntul Guvernului privind vanzarea a 733 de imobile apartinand RA-APPS, au aparut si primele probleme. Desi a avizat favorabil actul normativ care autorizeaza RA-APPS sa scape de locuintele din portofoliu, Ministerul Justitiei nu isi asuma raspunderea pentru faptul ca proiectul nu este insotit de documente care sa ateste situatia juridica actuala a bunurilor vandute. Asta insemana ca actualii chiriasi vor putea contesta usor in instanta privatizarea imobilelor.

„Semnalam ca proiectul nu este insotit de documentatia care sa dovedeasca situatia juridica actuala a imobilelor si faptul ca acestea indeplinesc conditiile legale pentru a putea fi vandute in conditiile propuse si precizam ca Ministerul Justitiei nu isi asuma raspunderea pentru aceste aspecte”, se arata in documentul semnat de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Sute de apartamente si vile din Bucuresti ocupate de Mircea Geoana, Daniel Funeriu, Gheorghe Ialomitianu, Cseke Attila, Adrian Severin, Daniel Morar sau fosta atleta Daniela Melinte urmaza sa fie vandute la licitatie cu strigare, fara ca actualii chiriasi sa aiba drept de preemtiune.

Imobilele se afla pe b-dul Iancu de Hunedoara, Soseaua Kiseleff, Calea Dorobanti, strada Mihai Eminescu, bulevardul Mircea Voda, b-dul Nicolae Balcescu, strada Icoanei, strada Magheru, strada Ion Mihalache, strada Polona, strada Nicolae Racota b-dul Unirii, strada Crangului, strada Constantin Prezan.

Se adauga imobile ocupate mai mult sau mai putin legal de demnitari ai regimului comunist sau cei care au slujit cu credinta primele guverne post-decembriste: fostul procuror general Tanase Joita sau Stefan Andrei (ministru de Externe in perioada comunista).

Pe lista se regaseste un imobil unde functioneaza fundatia „Renasterea” condusa de Mihaela Geoana sau un apartament ocupat de o firma a fiicei secretarului general al Guvernului, Daniela Andreescu.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi se numara si el printre cei care ar putea sa scape, datorita acestei chichite, si sa-si pastreze casa de protocol in care a instalat „Fundatia Crestin-Democrata” (FCD), chiar vis-a-vis de locuinta ministrului. Potrivit site-ului Ministerului de Finante, sediul organizatiei figureaza intr-un imobil din cartierul Primaverii, de pe strada Amiral Balescu, la numarul 19. Pentru cei 500 de metri patrati fundatia plateste o chirie cu mult sub pretul pietei.

Teodor Baconschi a declarat pentru Agerpres ca nu ocupa „o locuinta de protocol”, ci un „apartament de reprezentare la care au dreptul toti ministrii de Externe”. In realitate, in decizia de atribuire a locuintei publicata in „Monitorul Oficial” scrie negru pe alb ca ministrului i s-a dat o „locuinta de protocol” in baza Legii Locuintei si in conditiile exprese stipulate in acest act legislativ. Termenul de „locuinta de reprezentare” nici macar nu apare in lege. „Consideram ca domnul Teodor Anatol Baconschi indeplineste conditiile ocuparii unei locuinte de protocol din fondul locativ administrat de catre regie”, au raspuns reprezentantii RA-APPS cand au fost intrebati de ce ministrul a primit o locuinta, desi acesta are deja in Bucuresti doua apartamente.

Pe lista vanzarilor se adauga hotelurile Triumf din Bucuresti si Mara din Sinaia, clubul Floreasca, vile din statiuni montane si de pe litoral, complexul Scrovistea, vile din comuna Snagov, inclusiv Casa Taraneasca, centrul de conferinte club-bazin din Neptun, complexul Doina din Neptun, birourile din centrul Capitalei inchiriate Asociatiei 21 Decembrie.

De asemenea, pe lista se afla complexul balnear Bradul din Covasna, minihotelul Covasna din localitate, Cabana Vanatoreasca din Sinaia, vila Belvedere din Baile Herculane, complexul Cindrelul din Paltinis, complexul Dunarea impreuna cu hotelul Dacia din Neptun-Olimp, restaurantul Ambasador din Neptun, hotelul Victoria din Cluj-Napoca, complexul agroindustrial Apahida, hotelul Gloria din Suceava, Pensiunea Palace din Slanic-Moldova, casa de oaspeti Bradet din Suceava.

Nu sunt supuse vanzarii imobilele care sunt ocupate de institutii publice, de asemenea: misiuni diplomatice, consulate, ambasade, institutii interguvernamentale si partide politice, imobilele in care locuiesc fostii presedinti ai Romaniei carora li s-a acordat locuinta pe durata vietii.

Actualii demnitari vor beneficia de chirii consistente

Demnitarii carora RA-APPS nu va mai avea posibilitatea sa le acorde locuinte de serviciu, dupa vanzarea imobilelor din portofoliu, isi vor cauta case pe piata libera pentru inchiriere, costurile chiriei urmand sa fie suportate din bugetul institutiilor pe care le conduc, in limita a 18.600 lei anual.

De la licitatie vor fi exclusi chiriasii care in prezent inregistreaza restante catre RA-APPS, cuantumul acestora fiind de aproximativ un milion euro.

Regia ii va despagubi pe chiriasi pentru investitiile deja efectuate in locuintele vandute prin licitatie altor persoane doar daca aceste lucrari au fost autorizate in prealabil.

Cititi si:
Se pregateste lichidarea RA-APPS. Guvernul aproba vanzarea a 733 de imobile prin licitatie publica cu strigare


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Ministerul Justitiei nu isi asuma responsabilitatea privind vanzarea caselor de protocol Chichite pentru Geoana, Baconschi sau Adrian Severin?

  1. claudiu

    Desigur ca banii incasati vor fi virati la Fondul Proprietatea resp. la Comisia Centrala pentru Stabiliirea Despagubirilor, care nu mai au mijloace cu care sa despagubeasca proprietarii deposedati abuziv.
    Tot asa se pot utiliza banii care rezulta din privatizarea ADS. In modul acesta s-ar putea indeplini, cel putin partial , recomandarile CEDO.
    Sau cumva ma insel eu din nou?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *