Adrian Popescu

Miliardarul Dan Adamescu a fost arestat preventiv. DNA îl acuză că a mituit doi judecători

Omul de afaceri Dan Adamescu, unul dintre cei mai bogaţi oameni de România, proprietar al cotidianului România liberă și al companiei Astra Asigurări, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în urma unei decizii luată vineri de Curtea de Apel Bucureşti.

DNA îl acuză că a mituit cu 20.000 de euro doi judecători de la Tribunalul Bucureşti, pentru a obţine o soluţie favorabilă în legătură cu insolvenţa uneia dintre companiile sale, Baumaister.

În acest caz este implicat şi fiul miliardarului, Bogdan Alexander Adamescu, iar mita ar fi fost intermediată de un practician în insolvenţă şi un avocat al lui Adamescu, acesta din urmă sinucigându-se la mijlocul lunii mai, după ce s-a aruncat în faţa metroului.

Avere de un miliard de euro

Dan Adamescu are o avere estimată la aproape un miliard de euro, fiind patronul companiei de ASTRA Asigurari. El mai detine ziarul Romania Libera, AXA Life Insurance, Unirea Shopping Center (Magazinul Unirea) şi clubul de fotbal Oţelul Galaţi. Alte conpanii: Baumeister (construcţii), Mega Construct (energie), City Business Center, Modern Business Center, Rex, InterContinental şi Pullman (industria hotelieră) şi retailerul de electrocasnice MegaVision.

Corupţie la judecători

În dosarul întocmit de procurori, se arată că în decembrie 2013, Bogdan şi Dan Adamescu i-au dat 5.000 euro mită judecătoarei Elena Rovenţa de la Tribunalul Bucureşti, banii fiind remişi prin intermediul practicianul în insolvenţă Monica Angela Borza.

De altfel, Monica Angela Borza a depus la DNA un autodenunţ la data de 14 mai 2014, în care a recunoscut că a remis, cu titlu de mită, suma de 5.000 euro judecătoarei Elena Rovenţa şi 15.000 euro magistratului Ion Stanciu, pentru ca aceştia să pronunţe soluţii favorabile în dosarele de insolvenţă ale SC Activ Construcţii Industriale SRL şi SC Sigur Industrial Construct SRL, în care era interesată firma Baumaister.

Doi martori au dat declaraţii la DNA în sensul că Bogdan Alexander Adamescu şi tatăl său şi-au dat acceptul, atât în vara anului 2013 cât şi în luna decembrie 2013, pentru coruperea magistraţilor care aveau spre soluţionare dosarele de insolvenţă ale SC Sigur Industrial Construct SRL şi SC Activ Construcţii Industriale SRL.

Mai mult, o martoră a afirmat că în luna decembrie 2013 s-a întâlnit cu Dan Adamescu la sediul SC Asigurare Reasigurare Astra SA, o altă companie deţinută de familia Adamescu, ocazie cu care i-a transmis lui Dan Adamescu că mai avea nevoie de o sumă de bani, pentru rezolvarea „problemei” cu dosarul de insolvenţă.

Mita a fost mascată sub forma unui contract de asistenţă juridică, încheiat formal cu George Claudiu Dumitru, unul din avocaţii lui Adamescu.
Banii au ajuns apoi la lichidatorul Monica Botza, care i-a înmânat celor doi judecători.

La mijlocul lunii mai, George Claudiu Dumitru s-a sinucis, după ce s-a aruncat în faţa metroului, în staţia Piaţa Universităţii.

Înainte de a se sinucide, avocatul a fost audiat la DNA şi le-a înmânat procurorilor o copie a unui extras de cont, prin care se atestă viramentul, dintr-un cont aparţinând SC Baumaister Utilaje Echipamente SRL, în contul cabinetului său de avocatură a sumei de 223.200 lei, în data de 10 decembrie 2013.
Tot pe 10 decembrie 2013, avocatul a efectuat o retragere în numerar a sumei de 222.040 lei, banii fiind folosiţi pentru coruperea judecătorilor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *