Romania Curată

Mihai Goțiu: STOP DEZASTRULUI din cercetarea românească universitară

Senatorul USR Mihai Goțiu îi cere pentru a doua oară ministrului cercetării, Șerban Valeca, să pună capăt dezordinii din cercetarea românească universitară, survenită după ruperea în două a fostului minister al Educației și Cercetării.

Într-o declarație politică, Goțiu cere să se renunțe la „acest experiment năucitor cu două ministere în loc de unul singur”. „Până nu e prea târziu, haideți să nu ne mai pierdem timpul cu desființarea și înființarea de noi comisii, ci cu finanțarea cercetării”, conchide senatorul USR.

Într-o primă intervenție, la 15 februarie, Goțiu  își exprima îngrijorarea pentru posibilele efecte pe care decizia reorganizării le-ar putea avea, mai ales în contextul în care actualii membrii Consiliului Național al Cercetării Științifice (CNCS) au fost numiți pe o perioadă de 4 ani, în urma unei selecții competitive și transparente. De asemenea, el punea la data respectivă 10 întrebări ministrului Valeca, înntrebări rămase fără răspuns.

Redăm mai jos, integral, Declarația politică adresată de senatorul Mihai GOȚIU, din Grupul parlamentar USR, în ședința Senatului din data 07.03.2017:

„STOP DEZASTRULUI din cercetarea românească universitară. Domnule ministru Șerban Valeca, cercetarea nu e o cărămidă de spart cu pumnul

Stimate colege, stimați colegi,

Permiteți-mi să trag, astăzi, un semnal de atenționare de la această tribună asupra unei situații alarmante în care se află cercetarea din universitățile din România.

Vreau să vă reamintesc, pe scurt, ce s-a întâmplat în ultimele luni. În ianuarie, printr-o procedură demnă de o probă de viteză a Campionatului Mondial de atletism, a fost audiat, votat și investit noul guvern al României. Una dintre „inovațiile” Cabinetului Grindeanu a fost împărțirea fostului Minister al Educației și Cercetării în două ministere separate, unul pentru educație, al doilea pentru cercetare. Care a fost motivația care a stat la baza acestui demers nu am aflat-o încă nici astăzi, cu atât mai puțin la audierile din Comisiile pentru învățământ, cercetare, tineret și sport ale Senatului și Camerei Deputaților, unde noii miniștri, Șerban Valeca, la Cercetare, respectiv Pavel Năstase, la Educație, profitând de timpul extrem de scurt avut la dispoziție, au răspuns doar întrebărilor care le-au convenit și cât le-a convenit. Mai mult, din acel moment, domnul Șerban Valeca nu a răspuns petițiilor și luărilor de poziție venite dinspre cercetători, nu a răspuns interpelării oficiale transmise din Parlamentul României și încă nu și-a găsit timp pentru a răspunde invitației transmise de către Comisia pentru învățământ, cercetare, tineret și sport a Senatului, pentru a-și prezenta viziunea în fruntea Ministerului. În continuare, ce aflăm mai mult despre domnul ministru Șerban Valeca – dacă e să căutăm pe Google – sunt performanțele domniei sale în domeniul artelor marțiale.

Asta nu înseamnă însă, că domnul Șerban Valeca nu a făcut nimic până în acest moment. Dimpotrivă, a ținut să le transmită o notă oficială membrilor Consiliului Național al Cercetării Științifice (CNCS) că nu are rost să se întrunească, deoarece, la fel ca celelalte consilii consultative care s-au nimerit să cadă în organigrama Ministerului Cercetării și Inovării (MCI), vor fi restructurate. Când, în baza cărei metodologii, cu ce experți naționali și străini drept supervizori va avea loc selecția noilor consilii consultative au rămas, din nou, întrebări fără răspuns.

Iar în lipsa unor răspunsuri oficiale, cele mai sumbre bănuieli, desprinse din frânturile de la audierea oficială și din fragmentele de decizii făcute publice, se adeveresc. La o simplă căutare pe noul site al Ministerului Cercetării și Inovării, la capitolul ”Sistemul de cercetare” (din România – n.a.), constatăm că lipsesc cu desăvârșire institutele și cercetarea din Universități!

În acest timp, prin Senat a trecut de reexaminare, prin votul majorității guvernamentale și al PNL, Institutul de Studii Avansate a Culturii și Civilizației Levantului, ditamai tichia de mărgăritar pentru cercetarea românească și pentru fostul președinte Emil Constantinescu. România se transformă în ditamai Absurdistan: nu mai avem cercetare avansată în Universități, dar avem studii avansate sub egida… Senatului, căci nu e glumă ceea ce se întâmplă, ci incredibilă realitate: Senatul a ajuns for tutelar de cercetare avansată, iar universităților nu le mai este recunoscută această atribuție. Și încă asta nu e tot: într-un răspuns oficial, reprezentanții Ministerului Educației ne-au asigurat că singurii bani pentru cercetarea din universități vor fi din competiții. Să vă mai spun că pentru Institutul pentru Studierea Avansată a Levantului se vor aloca bani în mod direct, fără nicio competiție, nu doar pentru 2017, ci se vor pune deja bani deoparte și pentru 2018?

Să punem și culorile din fundal pe tablou:

  • Contrar tuturor promisiunilor publice, dar și a angajamentelor internaționale, Legea bugetului, promulgată recent (16 februarie 2017), propune un buget al cercetării (2,25 mld. lei, corespunzător pentru 0,27% din PIB) considerabil mai mic în comparație cu cele prevăzute în Strategia Națională de CDI 2014-2020 (0,63%) sau în programul de guvernare prezentat în campania electorală care afirma o “creștere a bugetului alocat cercetării cu aproximativ 30% anual”.
  • România rămâne codașa Europei (la mare distanță de următoarele clasate: Bulgaria și Ungaria!), prin alocarea către cercetare a celor mai mici fonduri, de 4-6 ori mai mici decât media UE (aproximativ 2% din PIB).

Pe acest fundal, să nu ne mirăm că cele mai pregătite creiere ale României părăsesc țara, iar cei care au ales să rămână se demoralizează!

***

Domnule ministru Șerban Valeca, stimați colegi, e cazul ca măcar în ceasul al 13-lea să dăm o șansă cercetării și, mai ales, să nu ducem restaurația la un asemenea nivel încât să negăm cercetarea universitară. Până nu e prea târziu, haideți să renunțăm la acest experiment năucitor cu două ministere în loc de unul singur. Până nu e prea târziu, haideți să nu ne mai pierdem timpul cu desființarea și înființarea de noi comisii, ci cu finanțarea cercetării, că am trecut deja de 1 martie și ar fi fost cazul ca majoritatea competițiilor să fie deja în derulare. Haideți să nu ne mai irosim resursele, oricum injust și revoltător de mici, cu tot felul de Institute mirobolante. Îndrăznesc să sper că o minimă rațiune va învinge și cercetarea românească va primi, totuși, o șansă.”

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *