Romania Curată

Mihai Goțiu, senator USR: România va plăti 4 miliarde de dolari despăgubiri doar dacă nu ne apărăm corect șansele în Dosarul Roșia Montană

Senatorul USR Mihai Goțiu a trimis, luni, o interpelare premierului Mihai Tudose cu privire la procesul Roșia Montană pe care România îl poate pierde dacă avocații statului vor încerca să protejeze politicienii corupți implicați în dosar.

Mihai Goțiu denunță un posibil plan al Guvernului de a ceda în fața presiunilor Gabriel Resources

”Putem pierde litigiul în care Gabriel Resources solicită despăgubiri de peste 4 miliarde de dolari pentru că n-am fost de acord să aruncăm în aer Roșia Montană doar dacă statul român nu își apără corect șansele, pentru a acoperi astfel uriașa mizerie din cel mai mare caz de corupție din România contemporană, dacă ne raportăm la durata lui în timp, sumele vehiculate și numărul impresionant de politicieni, de la nivel local și până la nivel central, implicați”, arată senatorul Mihai Goțiu, într-o interpelare adresată, luni, premierului României, Mihai Tudose.

Interpelarea a fost făcută în contextul în care, conform unor surse din cadrul Executivului, firma de avocatură care reprezintă România în disputa cu compania canadiană i-ar fi trimis o scrisoare premierului în care i-ar sugera să se retragă din arbitraj și să avizeze proiectul minier de la Roșia Montană.

În interpelare, vicepreședintele Senatului îi solicită lui Mihai Tudose să confirme sau să infirme existența scrisorii și să prezinte principiile pe care se fundamentează apărarea statului român: ”Ați discutat cu firma de avocatură principiile apărării statului român? În ce măsură acestea vizează: a) ilegalitățile și abuzurile pe care se bazează proiectul minier; b) justificarea sumei uriașe pe care compania minieră pretinde că ar fi cheltuit-o în proiect; c) dreptul suveran al României de a-și decide politicile de mediu, protecția și valorificarea patrimoniului cultural și de dezvoltare sustenabilă?”.

În cadrul interpelării, Mihai Goțiu susține că România poate pierde litigiul cu Gabriel Resources doar în cazul scandalos în care se dorește acoperirea modului în care s-au cheltuit sute de milioane de dolari în Afacerea Roșia Montană.

”Cea mai mare parte a sumei de peste 700 de milioane de dolari, pe care Gabriel pretinde că a investit-o în proiect, a fost direcționată către anumiți politicieni de la nivel local până la nivel central prin diferite metode (sponsorizări, suportarea unor excursii zise ”de documentare” în numeroase țări, contracte cu firme ale politicienilor și rudelor lor); a fost pompată în agenții de publicitate, PR și lobby care, în paralel, deserveau partide și politicieni la cel mai înalt nivel guvernamental și prezidențial; a alimentat bugetele de publicitate ale instituțiilor de presă și a numeroși jurnaliști și lideri de opinie români, chiar dacă Gabriel Resources nu avea niciun produs sau serviciu de vânzare; a recompensat opiniile favorabile ale unor experți, mai mult sau mai puțin discutabili, menite să combată opiniile de specialitate covârșitor majoritare care au scos în evidență caracterul primitiv și/sau ilegal al proiectului minier propus de companie”, punctează Mihai Goțiu, care a documentat și investigat ca jurnalist cazul Roșia Montană timp de peste 15 ani.

Senatorul USR mai menționează și cazul statului Salvador, cu nimic mai bogat sau influent decât România, care a câștigat anul trecut, după 7 ani de proceduri, la aceeași curte de la Washington, arbitrajul cu o companie mai puternică decât Gabriel Resources, invocând dreptul suveran al unui stat de a decide singur politicile de mediu, de protejare și valorificare a patrimoniului cultural și de dezvoltare sustenabilă.

De asemenea, în interpelare, Mihai Goțiu face trimitere la un nou proiect de modificare a Legii Minelor, foarte asemănător cu cel care a scos cetățenii în stradă în toamna lui 2013, care urmează să intre în Parlament săptămânile viitoare, dar și la declarațiile ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, din această vară, în care s-a făcut referire la sacrificarea unei părți a patrimoniului cultural de la Roșia Montană, pentru a permite deschiderea minei.

Astfel, senatorul USR îl interoghează pe premier în privința măsurilor pe care guvernul pe care îl conduce le-a inițiat și le susține pentru dezvoltarea agriculturii (îndeosebi creșterea animalelor), turismului și industriilor sustenabile în zona Munților Apuseni, legat de promovarea dosarului înscris în Lista tentativă UNESCO, dar și cu privire la proiectul de modificare a Legii Minelor.

”În ce măsură sunteți de acord cu prevederile din noul proiect al Legii Minelor prin care pentru anumite proiecte miniere se acceptă (și se impun) excepții și derogări de la legile de protecție ale proprietății, mediului, patrimoniului cultural ori de la cele privind regimul juridic al terenurilor agricole și pădurilor, precum și de la cele legate de procedurile administrative de avizare, autorizare etc.?”, întreabă Mihai Goțiu.

Ținând cont de interesul public deosebit față de acest subiect, Mihai Goțiu i-a transmis premierului Mihai Tudose că așteaptă răspunsuri la întrebările puse în regim de urgență.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Mihai Goțiu, senator USR: România va plăti 4 miliarde de dolari despăgubiri doar dacă nu ne apărăm corect șansele în Dosarul Roșia Montană

 1. Mocan

  Poate că e cazul ca Serviciul de Informații să ia cuvântul documentat. Dacă e Român.

  Hai să numărăm steagurile: 4 miliarde la Trump, 1 la Macron, 4 la Gabriel Ressources, vreo 10 trimise acasă de bunii noștri fermieri italieni etc. Vedeți că se poate băga în colaps o țară fără să iasă scandal mediatic ca în cazul Greciei??? Culmea, afirmând că are una dintre cele mai mari creșteri economice din UE.
  Cu timpul, o să aspirăm la statutul de colonie (acolo cel puțin, colonizatorii rămân și construiesc ceva) – suntem doar un hunting-ground populat cu proști care se cred hoți.
  Dumnezeu să-i țină sănătoși și cât de cât uniți pe românii din afară! Aici nu mai e viitor.

  Herr Johannis, nu aduni și domnia ta rar-vorbitoare CSAT-ul? Măcar de formă, să nu bată la ochi mai târziu…

  Reply
  • marius

   Securitatea ( cu actualele ramuri sri, sie, dia, sts etc.) a fost infiintata ca o grupare paramilitara antiromana cu scopul de reprimare, oprimare, asasinare si terorizare a poporului roman… aveti dumneavoastra cunostinta ca si a schimbat scopul aceasta grupare?!

   Reply
 2. marius

  vatafii care conduc colonia Romania sunt actionari la rmgc, deci cum sa castige „statul” impotriva sa?!!!
  „statul” nu a apartinut niciodata romanilor ci diferitelor grupari securiste ce si au insusit poporul roman pe post de turma de sclavi ce este vanduta sau inchiriata diferitelor interese ale corporatiilor multinationale in momentul de fata!

  Reply
 3. Cetățean

  Probabil că firma de avocatură vorbește în cunoștință de cauză după ce a văzut clauzele contractuale. În sensul că mie nu mi s-a părut că managerii RMGC chiar și-au dorit să deschidă o exploatare minieră atât de riscantă (altfel cu sutele de milioane de dolari pe care i-au dat șpagă puteau să obțină orice autorizație doreau în România). Părerea mea este că de fapt RMGC a mizat de la bun început pe despăgubirea de 4 mld. de dolari prevăzută în contract și nu au făcut altceva decât să tragă de timp ca să o obțină fără să investească mai nimic (în ziua de azi nicăieri în lume nu cred că mai poți scoate un profit de 470% din minerit!).

  Reply
 4. ??????

  Considerați că într-o astfel de „ipoteză” statul își va recupera banii de la toți cei „implicați” în „tranzacție” ?
  Remarcați că și doamna Monica Macovei „insistă” pentru implementarea directivei europene referitiare la „confiscarea extinsă” ?
  Cum ați comenta despre faptul că deși se susține în mod public , de ceva vreme, că ar fi o afacere cu implicații înspre zona politică și ceva corupție, instituțiile cu atribuții pe partea de apărare și aplicare a legii nu au comunicat public informații despre asemenea „aspecte” ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *