Adrian Popescu

Mihai Fifor, propus la Ministerul Apărării. Dragnea: „Este un om responsabil”

Liviu Dragnea, președintele PSD, a anunțat marți numele celui propus pentru preluarea postului de ministru al Apărării. Este vorba despre Mihai Fifor, care a ocupat în ultimele luni portofoliul Economiei. 

Este un om responsabil”, a continuat el, adăugând că în timp ce Fifor a condus portofoliul Economiei a lucrat îndeaproape cu Ministerul Apărării.

Totodată, Șimon Gheorghe a fost propus ca ministru al Economiei.

Președintele PSD a mai anunțat că Adrian Țuțuianu nu va rămâne președintele comisiei de control a SRI, în locul lui urmând să fie numit Claudiu Manda.

Iată declarația lui Liviu Dragnea, după şedinţa PSD în care s-au stabilit nominalizările: „Am adoptat câteva hotărâri. Aţi aflat înaintea nostră că am făcut două propuneri pentru primul ministru: Mihai Fifor la Apărare, iar Gh. Şimon la Economie. Amândouă sunt posturi importante. Decizia comună pentru MAPN a fost Mihai Fifor: este un om responsabil, a fost prin ţară, a lucrat foarte mult cu MAPN pentru industria de Apărare. Gh. Şimon este un om cu experienţă în economie. Are o activitate veche în PSD, are experienţă în economia reală. Este vicepreşedintele partiului, este inginer, are toate argumentele pentru a fi un ministru bun. Da, aseară, l-am sunat pe preşedintele Klaus Iohannis. Sperăm că numirea să se facă azi. Preşedintele a agreat acest propuneri. Aseară nu a avut o reacţie de respingere. Dar decizia va fi a lui, azi. Am făcut acet gest pentru că este unul de bun-simţ, ca preşedintele să nu afle din presă.”

Cine este Mihai Fifor

Fifor, senator PSD de Arad, a condus din iunie ministerul Economiei, minister care detine uzinele si companiile din industria de armament, astfel incat a fost implicat in discutiile recente dintre Ministerul Apararii si diverse companii interesate sa produca echipamente militare in Romania. Absolvent de filosofie si cu doctorat in antropologie sociala, el a fost refuzat de presedintele Iohannis in 2015, cand premierul de atunci Victor Ponta l-a propus ca ministru al Transporturilor. El a absolvit in 2009 cursul „Securitate si buna guvernare” la Colegiul National de Aparare, precum si Colegiul National de Afaceri Interne.

Sub autoritatea Ministerului Economiei se afla mai multe dintre companiile din industria de aparare (IAR, Uzina Mecanica Moreni, Uzina Mecanica Bucuresti, Electromecanica Ploiesti etc) pentru care in ultima perioada s-au negociat colaborari cu firme straine pentru a produce tehnica militara in Romania pentru dotarea fortelor Armatei.

Inainte sa fie numit ministru al Economiei, Fifor a fost seful comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, presedintele Comisiei senatoriale pentru regulament, precum si membru in Comisia senatoriala pentru politica externa. In precedentul mandat de senator, Fifor a fost presedintele Comisiei  pentru Transporturi si Energie. Fifor a mai fost secretar de stat in Ministerul de Interne in 2009 si in 2012, in guvernul Ponta.

Fifor a fost senator de Dolj in legislatura trecuta.

In 15 iulie 2015,  presedintele Iohannis a respins propunerea premierului Victor Ponta privind numirea lui Mihai Fifor in functia de ministru al Transporturilor, invocand faptul ca acesta „nu are expertiza si experienta manageriala necesare gestionarii domeniului complex al transporturilor”. Fifor era propus de Ponta in locul lui Ioan Rus, cel care demisionase din cauza unor declaratii jignitoare la adresa romanilor din strainatate.

In martie 2014, Fifor a fost ales presedintele Comisiei parlamentare de ancheta privind terenurile de la Nana (judetul Calarasi). Un an mai tarziu, senatorul a fost audiat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in calitate de martor, in dosarul in care parlamentarul Gabriela Firea il acuza pe fostul presedinte Traian Basescu de santaj, potrivit Mediafax.

Fifor si-a inceput cariera in anul 1994, ca cercetator stiintific principal la Institutul de Cercetari socio-umane „C.S. Nicolaescu-Plopsor” din Craiova, unde a lucrat pana in 2001.

In perioada 2001-2005 a condus Centrul judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale din judetul Dolj, iar apoi, timp de patru ani, a fost manager al Muzeului Olteniei din Craiova.

Fifor este licentitat in Filosofie, terminand in 1994 Facultatea de Litere si Istorie a Universitatii Craiova.

Fifor mai are un master in literatura romana, iar din 2003 a devenit doctor in antropologie sociala, tot la Universitatea Craiova.

Ulterior, Fifor a urmat un masterat in Managementul Afacerii Publice la SNSPA (2007), iar in 2009 a studiat Managementul afacerilor interne, la Colegiul National de Afaceri Interne al Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”.

In 2009 Fifor a urmat studii pentru „Securitate si buna guvernare” la Colegiul National de Aparare.

Potrivit declaratiei de Avere, Fifor detine o casa in Isalnita, Dolj, nu are nici un teren si conduce o Dacia Logan din 2015. Nu detine bunuri pretioase, are in doua conturi depozite de aproape 59.000 de lei si actiuni la Fondul Proprietatea cu o valoare de circa 119.000 de lei. Fifor are un credit ipotecar de 17.000 de euro si un credit auto de circa 10.000 de euro. In afara de venitul de la Senat (64.000 lei) si de la Fondul Proprietatea (7.000 lei), Fifor a mai incasat in anul 2015 si venituri din despagubiri de la ANRP (100.000 de lei).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Mihai Fifor, propus la Ministerul Apărării. Dragnea: „Este un om responsabil”

 1. crit.

  Colateral și retrospectiv, constat cum i-a recunoscut indirect Johannis lui Rus competența într-un domeniu atât de complex cum este cel al transporturilor :)

  Traiectul catindatului este exemplar, arată ca ricoșeul unui glonț într-un depozit de fier vechi. Din toate studiile pe care le-a făcut, mai precis, dintre toate formările pe care diplomele obținute le atestă că le-a parcurs, ultima contează, ca la box. SNSPA și Securitate și bună guvernare. Ca-n bancul cu școala de dans și bune maniere de la Dej: până-n 2050 Securitate, apoi bună guvernare. Mai contează că și-a luat doctoratul la 9 ani după ce și-a început cariera ca cercetător științific principal?

  Pentru Dragnea, la alegeri, the anthropologist Fifor trebuie să fie mană cerească:
  “These are very ancient practices indeed,” anthropologist Fifor Mihai, who served as a consultant during the trial, told me. “And they are about communicating with the dead, laying the dead to rest. The media and newspapers have made much of the gory aspects, but these people have been doing this sort of thing for many, many centuries, and in the past, the authorities have turned a blind eye.”
  Plus că are respect față de naș:
  FIFOR, Mihai. 1998. The Institution of Godfathering: between tradition and evolution. Arhiva Olteniei, 13.

  În fine, Dragnea are dreptate fără să vrea: în PSD trebuie să ai activitate VECHE, nu ÎNDELUNGATĂ, nici CONTINUĂ, nici FRUCTUOASĂ ori mai știu eu cum.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *