Lucian Davidescu

Microsoft a scăpat cu 25 de milioane de dolari amendă pentru șpăgile din Ungaria

Producătorul american de software Microsoft a fost de acord să plătească o amendă de 25 de milioane de dolari către Departamentul Justiției (DoJ) și Comisia de Valori Mobiliare (SEC) din SUA, în urma investigației FCPA despre cum ar fi dat mită în principal oficialilor guvernamentali din Ungaria între 2013 și 2015, dar și unor funcționari din Turcia, Arabia Saudită, și Thailanda – scrie fcpablog.com.  Este prima amendă primită de Microsoft în urma unei astfel de investigații, însă compania mai este cercetată pentru presupuse tentative de mituire în România, Italia și China.

FCPA (Foreign Corrupt Practice Act) este o lege americană care sancționează companiile care dau mită în străinătate. Sancțiunea în acest caz este relativ modestă, Top 10 fiind ocupat de companii care au avut de plătit sume de ordinul sutelor de milioane de dolari.

Compania nici nu a recunoscut, nici nu a negat că ar avea vreo vină, iar președintele Brad Smith a spus că i-a concediat pe angajații vinovați în urmă cu trei ani și că a întrerupt relația comercială cu cei patru subcontractori implicați în scandal.

În România, dosarul Microsoft a fost clasat anul trecut de către DNA pentru că faptele s-ar fi prescris, după ce unii dintre denunțători au ajuns la pușcărie iar câțiva dintre făptuitori au fost lăsați să păstreze banii încasați.

Totuși întreruperea acestei anchete penale nu exclude posibilitatea ca în viitor compania Microsoft să fie sancționată în baza FCPA pentru faptele din România.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Microsoft a scăpat cu 25 de milioane de dolari amendă pentru șpăgile din Ungaria

  1. JK

    Cățeii nu pot da amenzi dulăilor. Deoarece equality, free market, invisible hand, human rights, ethics și nu în ultimul rând Santa Klaus. Cine nu crede și nu se supune, e axa răului.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *