Adrian Popescu

Metode mafiote pentru defrişarea pădurilor în zona Masivului Ceahlău. Pădurari mituiţi, firme fantomă şi un poliţist ameninţat cu moartea VIDEO

Procurorii DIICOT au reuşit recent să destructureze o reţea criminală din judeţul Neamţ, care a obţinut mari sume de bani din defrişarea ilegală unor suprafeţe întinse de pădure din judeţul Neamţ, în special în zone din apropierea Masivului Ceahlău sau pe valea râului Bistriţa.

Pădurari mituiţi, firme fantomă pentru „acoperirea” cu acte a lemnului tăiat ilegal, un poliţist ameninţat cu moartea şi protecţie din partea politicienilor, acestea sunt coordonatele anchetei în acest caz.

După doi ani de investigaţii, procurorii au reuşit să pună sub acuzare 25 de inculpaţi, dintre care cinci au fost reţinuţi de anchetatori.

Nucleul grupării a fost format din membrii unei familii din judeţul Neamţ (Iulian Panţîr, Adrian Panţîr, Emil Panţîr şi Emil Moldovan), care a reuşit să dezvolte de-a lungul timpului un sistem performant de exploatare ilicită a materialului lemnos în zone din nordul Moldovei, în special în localităţile Bicaz Chei şi Bicazu Ardealean (lângă Masivul Ceahlău), dar şi comunele Hangu şi Alexandru cel Bun (în apropiere de Mănăstirea Bistriţa).

Modalitatea specifică în care acţionau membrii grupării era aceea de a participa în mod frecvent la licitaţiile de atribuire a exploatărilor de masă lemnoasă de pe raza judeţului Neamţ şi de a oferi preţuri foarte mari, scopul fiind acela de a-şi asigura accesul în mod legal pe parcelele forestiere respective.

Ulterior, în baza autorizaţiilor emise de către Direcţia Silvică Neamţ, membrii grupării exploatau lemnul marcat în mod legal, însă tăiau masiv şi arborii nemarcaţi, având complicitatea unor pădurari.

Arborii tăiaţi ilegal erau transportaţi la diverşi beneficiari, în special gatere, majoritatea transporturilor fiind efectuate cu avize de însoţire completate în mod fals sau documentele erau anulate ulterior la destinaţie.

Pentru a face rost de documente de însoţire a transporturilor şi pentru a da o aparenţă de legalitate a lemnului tăiat, membrii grupării au înfiinţat firme fantomă sau firme intermediare.

Zone calamitate şi pădurari mituiţi

După ce câştigau licitaţia pe o parcelă de pădure, una din practicile folosite în mod frecvent de către membrii reţelei era aceea de a prelungi artificial perioada de exploatare, prin invocarea necesităţii de curăţenie sau prin apariţia unei situaţii de „calamitate”.

Scopul era acela de a exista o prezenţă a utilajelor cât mai îndelungată în parcela respectivă, pentru a se exploata cât mai multă masă lemnoasă în mod ilicit.

Tăierile ilicite au fost posibile graţie complicităţii active a pădurarilor Ioan Marcu (reţinut de procurori), care avea competenţa teritorială pe raza comunei Hangu, judeţul Neamţ şi Constantin Vidu, cu competenţă teritorială pe raza comunei Alexandru cel Bun, judeţul Neamţ.

Cei doi pădurari au protejat tăierile masive şi ilegale de arbori, primind în schimb diverse sume de bani.

Mai mult, chiar cei doi pădurari tăiau ilegal arbori, iar lemnul lor era transportat gratuit cu autovehiculele puse la dispoziţie de două firme deţinute de membrii grupării (SC Bradu Forest SRL Bicaz Chei – administrator Adrian Panţîr şi SC Mold Tranzit SRL – administrator Emil Moldovan). 

Poliţist ameninţat cu moartea

În momentul în care organele de poliţie au iniţiat o investigaţie cu privire la tăierile respective, unul din membrii grupării, Emil Moldovan, a încercat prin toate mijloacele să stopeze ancheta.

Aceste mijloace au constat inclusiv în încercarea de cumpărare a întregii parcele de teren de la proprietarul SC „Forest Home” SRL, pentru ca acesta să nu ridice vreo pretenţie ulterioară, intervenţia pe lângă factori politici de decizie dar şi ameninţarea indirectă cu moartea a poliţistului care efectua investigaţii în teren, pentru ca acesta să se oprească imediat din identificarea cioatelor şi arborilor tăiaţi ilegal.

Firme fantomă

Specific acestei grupări era folosirea unor firme intermediare sau firme fantomă pentru a evita plata unor taxe la bugetul de stat şi pentru a da o aparenţă de legalitate afecerii. Aceste firme îşi aveau sediul atât în Neamţ, dar şi în Bacău, Harghita, Mureş şi Argeş.

Astfel, unul din capii reţelei, Iulian Panţîr, deţinea firma SC Pan Forest SRL Bicaz Chei, companie care în acte achiziţiona material lemnos de la alte firme (SC Alex Company Trans SRL Bicaz, SC Esfor Prod SRL Tarcău, SC Prektor SRL), care l-a rândul lor cumpărau de la alte firme (SC George Forest SRL Topliţa, Întreprinderea Individuală Vulcan Gheorghe Florin Topliţa, SC Sylvador Tranzit SRL Tulgheş şi SC Vipera Com SRL Mureş), însă toate aceste achiziţii erau fictive.

Aceste tranzacţii realizate de firma Pan Forest SRL nu apăreau în aplicaţia SUMAL (sistem informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase).

Una din firmele fantomă identificată de anchetatori este SC Prektor SRL, care avea doi asociaţi de pe raza comunei Comăneşti, (judeţul Bacău) şi un administrator din Piteşti (judeţul Argeş). Administratorul acestei firme fantomă, Marilena Andreea Micu, a recunoscut în faţa procurorilor că a fost folosită ca unealtă de către alţi făptuitori, care i-au plătit o sumă lunară de bani doar pentru ca ea să figureze în calitate de administrator al societăţii şi să semneze în această calitate documentele financiar-contabile.

Practic, asociaţii şi administratorii acestor firme fantomă erau racolaţi dintre persoanele fără posibilităţi materiale sau de educaţie, din rândul persoanelor credule, aceştia fiind ulterior determinaţi să semneze toate documentele societăţii, fără a cunoaşte natura activităţii şi circuitul mărfurilor.

Numai în cazul firmei fantomă SC Prektor SRL livrările fictive de masă lemnoasă se ridică la 11 milioane de lei.

Aceeaşi situaţie este reţinută şi în cazul lui Emil Panţîr şi Gheorghe Bobric, administratori ai SC Emidia Key SRL Bicaz Chei şi SC G&D Trans Forest SRL Bicaz, care au înregistrat în contabilitatea acestor societăţi facturi emise de către societăţi de tip fantomă, respectiv SC Sil Bif SRL Vânători Neamţ (una dintre societăţile comerciale folosite în scopul emiterii de documente fictive de către gruparea condusă de Claudia Apopei şi Ioan Rachieru) şi SC Alex Company Trans SRL Bicaz, administrată de către Asztaloş Peter Alexandru.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Metode mafiote pentru defrişarea pădurilor în zona Masivului Ceahlău. Pădurari mituiţi, firme fantomă şi un poliţist ameninţat cu moartea VIDEO

 1. AMERICANUL

  Dl Adrian Popescu spuneti ca procurorii DIICOT au reuşit recent să destructureze o reţea criminală din judeţul Neamţ, care a obţinut mari sume de bani din defrişarea ilegală unor suprafeţe întinse de pădure din judeţul Neamţ, în special în zone din apropierea Masivului Ceahlău sau pe valea râului Bistriţa. Este F.F, important daca infracrorii IN CAUZA sunt sau nu la INCHISOARE si le-au fost retinute valaoarea prejudiciilor create , ca altfel dicutam despre TELENOVELE………..

  Reply
 2. DanT

  Mai frate… de o luna in coace se taie mai rau ca inainte.
  Diferenta acum: toate transporturile, absolut toate sunt legale. Mai ales ca sunt aceleasi masini care au mai facut transporturil ilegale, acum toate vin zilnic in oras cu un transport nou de lemne.
  Stiu, ca am sunat la 112 de multe ori, si am scrise numerele de masina, si de multe ori „i-am prins” pe drumuri ca fiind transport ilegal. Toate sunt masini de 7.5t.
  Cum de acum primesc autorizatii de transport ca pe roate??!

  Reply
 3. Petrache Lupu

  De circa un an de zile sau facut controale si in zona comunelor arondate la Orasul Huedin,Jud.Cluj,dar masurile luate impotriva celor vinovati inca nu sau luat nici pana in ziua de azi.Oare in acest caz la ce ne mai putem gandi ca acele controale cu prejudicii mari au fost mazilite si nu se mai continua cercetarile ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *