Romania Curată

Medicul Gheorghe Burnei, cercetat de procurori în două dosare, unul pentru mită, altul pentru vătămare corporală și tentativă de omor

Acuzații extrem de grave pentru chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală. Surse judiciare citate de News.ro afirmă că medicul ar fi implantat unor copii dispozitive din ceramică neomologate, fragmente de oase de vită şi bucăţi din filtre de tanc, iar în unele cazuri ar fi folosit şuruburi luate din comerţ. Burnei, care a fost pus sub acuzare pentru luare de mită şi este suspectat de experimente neautorizate pe copii, a fost reţinut de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Medicul Gheorghe Burnei este profesor universitar la Catedra de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrica a UMF şi şef al Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului „Maria Sklodowska Curie”. El a realizat şase intervenţii chirurgicale în premieră mondială şi 22 de intervenţii chirurgicale în premieră naţională, potrivit prezentării sale de pe site-ul clinicii pricate „Regina Maria”.

Sursele mai afirmă că Burnei le spunea părinţilor care veneau la el că este singurul medic din lume care poate face anumite operaţii, dădea impresia că este mereu ocupat şi că dacă acceptă un caz este un privilegiu. În unele cazuri, medicul recomanda intervenţia chirurgicală, deşi ştia că unele deficienţe fizice nu puteau fi corectate astfel.  La percheziţiile făcute în biblioteca de la Spitalul „Marie Curie”, anchetatorii au găsit plicuri cu bani ascunse în cărţi, au precizat sursele citate.

Potrivit surselor, medicul nu ar fi cerut direct bani pentru operaţii, dar i-ar fi internat pe copii mult timp, în mod repetat, şi ar fi amânat intervenţiile chirurgicale până când i-ar fi determinat pe părinţii acestora să îi dea bani. În unele situaţii, deşi nu era nevoie de implantarea unor proteze sau dispozitive medicale, medicul le-ar fi spus părinţilor că trebuie făcut implant pentru corectarea unor deficienţe fizice, motivele reale fiind fie să obţină bani pentru acele proteze, fie să facă experimente.

Burnei le-ar fi spus părinţilor și că protezele sunt greu de obţinut şi ar fi condiţionat intervenţia chirurgicală de cumpărarea acestora de la firma cu care colabora, Argonmed SRL, deşi dispozitive medicale erau asigurate gratuit de către spital în astfel de cazuri. Gheorghe Burnei ar fi cerut sume cuprinse între 1.000 de lei şi 1.000 de euro pentru o operaţie, potrivit aceloraşi surse.Ortopedul mai este acuzat că a folosit dispozitive medicale create special pentru el, dar neomologate.

Aceleaşi surse au precizat că, uneori, problemele de sănătate erau inventate de medicul Gheorghe Burnei, iar în unele cazuri ar fi implantat dispozitive greşit. Anchetatorii mai au date că unele intervenţii chirurgicale făcute de Gheorghe Burnei nu respectau nicio procedură medicală, că au fost situaţii în care copii operaţi de el au murit, dar şi cazuri în care copiii au rămas cu infirmităţi permanente.

Denunţul împotriva chirurgului ortoped Gheorghe Burnei a fost făcut în septembrie, iar cauza vizează 17 fapte de corupţie comise în perioada octombrie-noiembrie, potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Doi colegi de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, din echipa lui Gheorghe Burnei, au fost audiaţi sâmbătă, în calitate de martori.

Pe numele lui Gheorghe Burnei au fost deschise două dosare distincte, intrumentate de acelaşi procuror. Unul dintre dosare a fost deschis în urmă cu aproximativ două luni, pentru luare de mită, după ce părinţii unuia dintre copiii operaţi de medic au făcut un denunţ la Direcţia Generală Anticorupţie. Al doilea dosar al lui Burnei vizează acuzaţii de vătămare corporală gravă şi tentativă de omor, au precizat sursele citate.

În 6 decembrie, Casa Jurnalistului a prezentat cazul unei fete, care, în urma a 11 operaţii efectuate de Gheorghe Burnei, de-abia se mai poate da jos din pat, după ce medicul i-ar fi implantat un dispozitiv ceramic neomologat.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *