Romania Curată

Medicii aliați pe Facebook se împotrivesc legalizării spăgilor propusă de premierul Victor Ponta. „Este o practică degradantă pentru medic și pacient“

Alianța Medicilor creată pe Facebook a reacționat după ce premierul Victor Ponta a anunțat un proiect de lege prin care să legalizeze „atențiile“ pacienților pentru medici.

„Alianta Medicilor este categoric impotriva legalizarii spagii, mitei, “plicului” sau “atentiei” date de catre pacient medicului. Practica aceasta neavenita nu are ce cauta intr-un sistem medical modern, fiind degradanta atat pentru medic cat si pentru pacient.

In plus, pacientilor deja li se percepe din salariu o taxa pentru sanatate deci, prin legalizarea acestei mite, politicienii vor sa-i faca pe pacienti sa plateasca de doua ori pentru aceleasi servicii medicale.

Ca medici dorim sa ne petrecem timpul cu pacientii vorbind despre ce solutii si tratamente exista la problemele lor, nu sa facem negocieri financiare. Daca o astfel de lege aberanta trece, inseamna ca vom avea in spitale un “Ghid de buna practica cum sa dai si sa primesti mita legal”.

Bani exista in sistemul de sanatate, insa sunt administrati deficitar de oameni numiti politic carora nu le pasa nici de medici si nici de soarta pacientilor.

Alianta Medicilor militeaza pentru modernizarea sistemului medical din Romania, care implica administrarea enormului buget de sanatate intr-un mod profesionist astfel incat sa existe bani si pentru salariile medicilor si pentru dotarile din spitale ca sa putem efectua un act medical de calitate pentru toti pacientii nostri“, a fost reacția postată pe grupul Alianța Medicilor de pe Facebook.

Ponta fiscalizează șpaga

Ministrul Justiției, împreună cu reprezentanți din sistemul medical, va veni cu un proiect de lege, și nu cu o ordonanța de urgență. Legea să prevadă, pe înțelesul tuturor, faptul că acele contribuții suplimentare pe care pacienții vor să le aducă pentru medic, pentru asistent să fie cu definirea cumulativa a trei condiții: să nu fie condiționată de medic, să fie după încheierea actului medical și să fie declarate, așa încât să fie și fiscalizate. Miercurea viitoare o vom trimite în Parlament și sunt convins că în comisiile juridice se va îndreptă“, a declarat ieri premierul Victor Ponta. Citiți mai multe AICI.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Medicii aliați pe Facebook se împotrivesc legalizării spăgilor propusă de premierul Victor Ponta. „Este o practică degradantă pentru medic și pacient“

 1. Adelin

  Asta-i problema, bine zice, sint bani, dar merg unde nu trebuie, cum zice, „sint administrati deficitar de oameni numiti politic carora nu le pasa nici de medici nici de soarta pacientilor”.
  Ca peste tot unde sefii sint numiti politic pt a stoarce bani.

  Reply
 2. Adriana

  Este clar ca Guvernul vrea sa ne abata atentia catre un subiect care de fapt nu se poate rezolva, pentru a pierde din vedere alte magarii care ne sunt pregatite. Cu toate acestea, nu pot sa nu observ, cu tristete, ca medicii iau „plicul” cu gratie si cu ambele maini! Unii se uita in plic de fata cu pacientul… Eu nu am intalnit medic care sa refuze „atentia” – si nu ma refer la flori sau bomboane.

  Pacientul este de fapt furat pe doua parti: o data cand plateste contributia pentru sanatate, pentru care nu primeste aproape nimic, si alta data cand – fie da plicul, fie este chemat la cabinetul particular al medicului de la spitalul de stat.

  Ce mai corect ar fi, dupa parerea mea, instituitea sistemului corect de COPLATA, care se poate fiscaliza, iar in situatia in care medicul ar fi prins cu „atentii”, sa fie arestat. E adevarat ca au o profesie nobila, stresanfta, etc., … dar la fel sunt si cercetatorii, si inginerii, si profesorii…
  Nu pare foarte nobil sa-ti cladesti vila si sa conduci Range Rover din spaga… nu vi se pare?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *