Adrian Popescu

Maneliştii, la control. Primii 313 români cu averi ascunse, luaţi la control de ANAF. Bucureşti, Ilfov şi Suceava, în topul evazioniştilor

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a selectat o listă cu 313 persoane cu venituri foarte mari, ale căror averi vor fi controlate în perioada următoare. Este vorba de cântăreţi de manele, interlopi, evazionişti, dar şi persoane publice, asupra cărora există suspiciuni că nu au plătit statului taxe pe venituri la valoarea reală.

Verificarea celor 313 persoane face parte din Programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal (PFRF), demarat de ANAF.

Agenţia nu a dat însă publicităţii lista persoanelor a căror avere va fi controlată, ci doar judeţele de unde provin. Astfel, pe primul loc se situează Ilfov cu 34 de persoane, urmat de Bucureşti – 31 şi Suceava – 14, Buzău şi Tulcea – 10, Brăila, Galaţi şi Braşov cu câte 9 persoane.

Nu este întâmplător faptul că judeţul Ilfov este pe primul loc, având în vedere că în orăşelele din jurul Capitalei îşi au domiciliul cei mai cunoscuţi cântăreţi de manele, ale căror venituri nu au fost taxate niciodată de către stat.

Săptămâna trecută, preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, declara că inspectorii fiscali vor urmări categorii precum maneliştii, cămătari, dar şi diverse personalităţi ale vieţii publice.

În cadrul procedurii, vor fi strânse date de la bănci, cadastru, notari şi de la instituţiile unde sunt înmatriculate maşinile, ambarcaţiunile şi avioanele private.

În urma analizelor efectuate de autorităţi, în cazul unui număr de 132.246 persoane s-a constatat o diferenţă mai mare de 10%, dar nu mai puţin de 50.000 de lei, între veniturile estimate de Fisc şi cele declarate.

Dintre aceştia, 5.884 sunt persoane fizice cu grad ridicat de risc fiscal, respectiv au realizat achiziţii de proprietăţi imobiliare în intervalul 2011 – 2013 de minimum 700.000 lei (circa 150.000 euro), au cumpărat autoturisme de minimum 350.000 lei (circa 75.000 euro) în aceeaşi perioadă sau prezintă un risc de nedeclarare mai mare de un milion de lei (circa 200.000 euro).

Patru grupe de risc

ANAF a publicat de curând patru grupe ale persoanelor bănuite că nu şi-au declarat averile.

Din prima grupă fac parte „patroni bogaţi de firme sărace” respectiv cei care deţin un patrimoniu semnificativ (case, maşini, împrumuturi către firme) care nu corespunde cu veniturile declarate care sunt mult mai mici sau deţin firme cu cifre de afaceri viabile, dar cu rezultate proaste (fie sunt tot timpul de pierdere fie au un profit mult mai mic decât cifra de afaceri).

În cea de-a doua grupă de risc intră persoanele care au un patrimoniu semnificativ, dar nu au activităţi economice cunoscute.

În grupa trei sunt încadrate persoanele cu venituri volatile, respectiv aceia care activează în showbiz, iar în grupa patru de risc sunt incluse alte persoane care nu pot fi încadrate în cele trei grupe anterioare însă prezintă riscuri semnificative.

Potrivit ANAF, un număr de 5.399 de contribuabili sunt vizaţi pentru prima serie de verificări fiind înfiinţate 8 servicii distincte de verificări fiscale dedicate acestui program pentru care au fost alocate 100 de posturi. Aceste servicii sunt în Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Craiova şi Bucureşti. De asemenea, au fost selectaţi primii 60 de inspectori care se ocupă exclusiv de acest program şi cărora le-a fost alocat un număr de 313 cazuri.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Maneliştii, la control. Primii 313 români cu averi ascunse, luaţi la control de ANAF. Bucureşti, Ilfov şi Suceava, în topul evazioniştilor

  1. vlad

    Doar 300?? Observ ca nu sunt suspecti din Teleorman…. toata lumea stie de Buzescu, credeti ca a platit vreunul de-acolo vreun impozit in viata lui???

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *