Romania Curată

Majoritatea PSD & ALDE vrea să desființeze Ordonanța care apără pădurile

”Au fost desfăşurate circa 55.000 de controale care s-au terminat cu aproape 1.000 de dosare penale. Au fost descoperite peste 2.500 de infracţiuni, foarte multe pe Codul Silvic şi s-au dat circa 60.000 de amenzi. De asemenea s-au confiscat circa 50.000 de metri cubi de material lemnos, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decât într-o perioadă normală de controale.” (Dacian Cioloș, anul trecut, la sfârșit de octombrie – detalii aici)

Astea au fost rezultatele controalelor silvice intense efectuate în lunile septembrie și octombrie 2016. Atunci a intrat în vigoare și Ordonanța de Urgență nr. 51/2016 care a impus, în conformitate și cu cerințele UE Timber Regulation (pentru neaplicarea căruia România avea deschisă o procedură de infregement), sancțiuni dure pentru furtul de lemne. Cu intrarea în vigoare a OUG 51/2016 volumul furturilor de lemn a scăzut considerabil (conform unor statistici preliminare, scăderea ar fi undeva între 60 și 80%).

Proiectul de lege privind adoptarea OUG 51/2016 a trecut de Senat fără probleme, prin adoptare tacită, la sfârșitul anului trecut. Supriza a venit în această săptămână, în ședința Comisiei de Agricultură și Silvicultură, când deputații Puterii, îndeosebi ai PSD, au pus problema ”umanizării” Ordonanței. Mă rog, surpriza nu a fost chiar totală, drept dovadă e interpelarea pe care o adresasem chiar cu o zi înainte miniștrilor Mediului, respectiv Apei și Pădurilor, în care le solicitam să răspundă informațiilor pe care le aveam, conform cărora majoritatea parlamentară, sub influența lobby-ului pădurarilor și a unor exploatatori de păduri, ar urma să lase fără dinți Ordonanța 51/2016.

***

Ce deranjează în Ordonanța 15/2016? (textul integral aici)

 • Amenzile contravenționale mari (care pot ajunge până la 30.000 de lei);

 • Confiscarea vehiculelor folosite la furtul de lemne;

 • Extinderea contravențiilor și infracțiunilor silvice (de exemplu au crescut amenzile pentru depășirea volumului de lemn transportat – mai exact diferența dintre ceea ce e trecut în acte și volumul real din mașină);

 • Sancțiuni pentru amenajamente raportate greșit (se raportează o masă lemnoasă mai mică decât în realitate, diferența putând fi tăiată/comercializată discreționar/ilegal);

 • Sancțiuni pentru nerespectarea obligațiilor de re-împădurire;

 • Sancțiuni pentru gunoiul ”depozitat” în păduri. Etc.

Acestea sunt doar câteva dintre prevederile Ordonanței 51/2016, pe care majoritatea parlamentară vrea s-o îndulcească. La nivelul USR s-a constituit un grup de lucru (deputați, senatori, experți, consultanți) care vom apela la toate mijloacele parlamentare pe care le avem la îndemână pentru a bloca ciuntirea nejustificată a ordonanței. Dați însă acest mesaj mai departe și rămâneți aproape pentru că s-ar putea să avem nevoie de sprijinul vostru în lupta comună pentru salvarea pădurilor din România.

***

Nota bene: detalii despre o primă mobilizare civică, aici

Mihai Goțiu, fost coordonator editorial al României Curate în perioada 2014-2016, este senator USR și vicepreședinte al Senatului României

 

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul “Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată. 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Majoritatea PSD & ALDE vrea să desființeze Ordonanța care apără pădurile

 1. Waldo

  Și-atunci cine-i lupul: Daniel Befu sau Romsilva?
  Și ce părere are Academia Română, Coaliția Natura2000, specialiștii de mediu arondați partidelor, Președenția (a propos, președintele acceptă?), titularii disciplinelor de conservarea naturii din universitățile României, WWF România, CE DGEnvi, ICAS-ul etc. ???
  Natura se conservă mult mai ușorpe hârtie, în rapoartele proiectelor, decât în real. Și-o tot umanizăm de nu mai rămâne nimic din ea.
  H.D. Thoreau (pe 12 iulie se vor împlini 200 de ani de la nașterea lui) scria că nu suntem oameni decât dacă lăsăm naturii sălbatice partea ei; partidele care conduc România vor în 2017 „umanizarea” unor legi care vor fi grav detrimentale naturii. „Ei” s-au luptat ca dușmanii lor politici să aibă dreptul de a-și spune liber punctul de vedere, la noi se fac liste și baze de date cu participanții la manifestații. Ne despart două secole de democrație, reflecție despre viață și natură, respectiv „umanism” levantin.

  Reply
 2. Berechet m

  Nu inteleg , totusi, de ce nu se merge pe Moratoriu pe orice taiere pina la refacerea Codului Silvic care ar trebui sa aiba prevederea ( legiferata cumva) ca cei care nu au facut menajamentul silvic sau cei care au ras padurea sa le fie confiscata si ea sa intre in proprietatea statului

  Reply
 3. Petruta Moisi

  Zilele caestea am scos din raft primul mare program-proiect al ministerului mediului in 2000 care urmarea sa deschida padurile patriei tuturor celor interesati alocand sume serioase pentru construirea de drumuri pana in inima zonelor impadurite, virgine sau, nu conta. Alertate OoNG-urile de catre Bankwatch International, ne-am adunat vreo 30 ONG-uri la Brasov si Bucuresti, si am studiat proiectul propus spre finantare Bancii Mondiale. (Felul in care, atunci, ni s-a adresat reprezentantul ministrului afost demn de un regim a carui trista amintire ii mai face nostalgici pe multi, din pacate). Printre ONG-uri, era si centrul de Consultanta Ecologica din Galati. Nu se facuse niciun fel de informare a publicului interesat, era trecut doar numele unei personae suspectate de noi, la vremea aceea, ca ar fi cochetat cu puterea pe mai multe planuri, dar strategia clara era de exploatare nemiloasa a padurilor. Datorita scrisorii noastre comune adresata BM la sediul lor din Washingtton, USA, proiectul a fost returnat ministrului pentru a se efectua o corecta informare si implicare a publicului. Doar un an a durat intarzierea demararii, tot pe ascuns, a acelui proiect putin cosmetizat. Ce se intampla acum cu padurile Romaniei reprezinta efectul acelui proiect, acelei gandiri strategice de tip mafiot, autorii fiind inalti functionari guvernamentali si politicieni activi in 2000-2002 si dupa. II stim cu totii, unii chiar la sefia Senatului, in Parlament, etc. si care au tupeul sa ne dea lectii mizand pe memoria noastra scurta. In tot acest interval, ONG-urile au facut tot ce au putut prin proiecte de mari sau mici dimensiuni, luptandu-se cu o birocratizare excesiv cultivata de cei care administrau/administreaza fondurile dar, neimplicandu-se in politica, deciziile i-au ocolit /ignorat/dispretuit. Pot pune la dispozitia celor intersati documentele pe care le-am mentionat.
  Intrebare: de ce s-a programat miting marti, pe 28 februarie, dupa ce se decide soarta Ordonantei 51/2016?

  Reply
 4. Nil Lin

  După cum v-ați exprimat aici,stimabililor,precis vă încălziți cu gaz sau nici măcar nu vă pasă cu ce!
  Am avut ce mai geroasă iarnă din ultimele decenii. În aceste condiții,imaginați-vă niște amărâți cărând vreascuri altor amărâți-și neputincioși pe deasupra,urmăriți de șefii de post locali care,în plus,au chemat și jandarmeria în ajutor!În concluzie,cei care au scris OUG 51/216 dar și cel care a promovat-o,ar trebui deferiți justiției! OUG 13/2016 este o adiere de parfum față de acest veritabil act de terorism la adresa celor care se încălzesc cu lemne!Abrogați,vă rog,această uriașă mârșăvie a
  mizerabilului domn Cioloș!

  Reply
  • Vio_Pas

   Vreascurile cad singure sau rămân ca produse secundare de la tăiere. Amărâții nu au drujbe, nici camioane cu prelată, ca să scape de radar, stimabile. Le-ar trebui (amărâților) un program național de împăduriri în zone defavorizate, ca să beneficieze de lemn de foc (dacă locuiești în mijlocul Bărăganului, doar prețul transportului lemnului din pădure te condamnă la îngheț). Luarea amărâților ca ostatici în argumentarea dstră nu prea e OK: e act de fake-news-terrorism :) Poate că le-ar prinde bine amărâților care nu au calorifer și-un program de distribuit cărbune românesc: s-ar mai crea niște locuri de muncă și s-ar salva păduri.
   Iar împotriva mârșavului de Cioloș și a altora asemeni lui, vă recomand să ieșiți cu alți 40.000 – 50.000 de grijulii de amărâți în piață, cu pancarte, trompete și să vă manifestați. În civil.

   Reply
 5. Dinu Padure

  Chestia asta cu abrogarea odioasei ordonante pentru bietii oameni care mor de frig chiar ca e gluma zilei. E clar ca mafia lemnului face lobby si ne baga fake news, pe romaneste abureala, ca sa-si argumenteze magariile. In loc sa ma scoata din sarite, am ras in hohote citind poanta cu vreascurile si iarna grea! Am si vazut-o cu ochii mintii pe baba cu doua vreascuri fugarita de seful de post din camionul braconierilor incarcat cu 20 de tone de busteni taiati fara autorizatie.

  Reply
 6. MIMI

  Activitatea parlamentarilor, guvernantilor si a baronilor locali, care legiferand in mod discretionar isi atribuie in mod abuziv drepturi si facilitati. Nerespectarea pricipiului separarii puterilor in stat, pe linga atributiile legislative, parlamentarii exercita ingerinte in functionarea puterii judiciare (numirea Avocatului poporului, a unor membri in CCR, la Curtea de Conturi, CSM sau in ANI, etc.). Efectele negative ale imunitatii parlamentare, protectiei politice acordate guvernantilor, influentarea pe cai oculte a initiativelor legislative, finantarea ilegala a partidelor politice si a campaniilor electorale, etc;
  – Distorsionarea intentionata a legilor, normelor si reglementarilor pentru a creea avantaje unor actori publici sau privati, prin acordarea de castiguri personale unor oficialitati, pe cai ilicite sau alte mecanisme netransparente;
  – Imunitatea excesiva a parlamentarilor (guvernantilor) si procedurile abuzive privind punerea in imposibilitate a autoritatilor judiciare pentru ai deferi pe acestia justitiei (in vederea cercetarii in cazul comiterii unor infractiuni de coruptie) a condus inclusiv la decredibilizarea actului de dreptate precum si a justitiei in Ro, atragand si critici externe severe;
  – Astfel s-a ajuns dupa 27 de ani de ,,democratie originala‘‘ ca mediul politic (societatea politica) din România sa aiba un grad maxim de autointoxicare si autopoluare. Datorita nerespectarii si nepromovarii principiilor moralitatii si competentei sistemul politic nu mai poate sa dezvolte activitati si programe(proiecte) laborioase de interes public general, acesta s-a mafiotizat si transformat in gupari infractionale de crima organizata, transformand ilegalul in legal pentru a se evita sanctionarea incalcarii legii. Comisiile de specialitate ale Parlamentului ca de alfel si majoritatea structurilor Guvernamentale NU au in componenta experti din vreun domeniu (ba din contra), dar nici nu consulta oameni de stiinta sau cu experienta (consilierii fiind recrutati pe alte criterii neortodoxe decat cele de competenta si integritate morala) din aceasta cauza legislatia romaneasca elaborata in ultimii 27 de ani este dezlanata, in unele situatii fiind aberanta si inaplicabila. S – a dovedit in cele mai multe situatii ca legiuitorii au ca tinta sau obiect de reglementare interese de grup sau individuale nelegitime ori imorale. LEGILE in Ro SUNT MODIFICATE discretionar DE catre GUVERN, OUG, O.G si HG sunt modificate de ministere, ordinele ministrilor sunt modificate de catre directori prin decizii si astfel toate reglementarile juridice sunt denaturate si anormale dupa interese ilegitime.

  Reply
  • MoNd

   Exact ăsta este diagnosticul: o evoluție de la furtul cu sacoșa, la furtul cu portbagajul, la furtul cu cardul de salariu, la furtul cu îndemnizația de membru în comisii și consilii, la furtul din programele guvernamentale, apoi europene, prin SRL-ul/ONG-ul nevestei, apoi vărului de-al doilea, și, încoronarea supremă: distorsionarea și coafarea legii. Au învățat că legea este voința haitei dominante, dar n-au învățat că în Occident, haita domina, majoritar, în virtutea unei oarecari meritocrații (militară, științifică, artistică, antreprenorială etc.).
   Gunoaie fanariote, fără nimic sfânt (afară de bani), găinari și curve. Un ghettou la periferia Europei, am fost și suntem. Un război ne-ar fi făcut mai puțin rău, pentru că ne-ar fi unit măcar într-o rezistență – unei disoluții din interior, parcă de natură canceroasă, nu prea putem să-i facem față.

   Reply
 7. Hans Hedrich

  Dincolo de Legislatia aiuritoare, o problema serioasa o reprezinta aplicarea proasta sau discretionara a acestei. Cred ca asa s-a ajuns si la criza lemne lor de foc, care ii afecteaza pe locuitorii de rand ai mediului rural sau periurban – un bun pretext pentru trantirea OUG 51, de catre lobbyisti, in favoarea marilor hotzomani de paduri….

  Reply
 8. SOLOMON PETRE

  RUSINE,RUSINE ,RUSINE-NU MAI ERA DIPONIBILA PUSCULITA HOTIILOR DIN PADURILE TARII …….

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *