Romania Curată

Lupa pe scriitorii din pușcării. Ministrul Justiției promite măsuri care ”nu vor fi blânde deloc”

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat că prevederea legală privind reducerea pedepsei cu închisoare pentru publicarea de lucrări ştiinţifice datează din 1969 şi a fost menţinută, în prezent regăsindu-se în Legea 254/2013 privind executarea pedepselor.

„Problema nu este prevederea în sine, ci problema este modul în care o anumită procedură a fost aplicată”, a spus Prună, arătând că, din 2007 în 2010, la nivelul sistemului penitenciar din România, a fost o lucrare pe an scrisă, în 2011 au fost trei lucrări, în 2012 – şase, 2013 – 11, 2014 – 69, iar în 2015 se atinge un vârf, cu 331 de lucrări ştiinţifice.

Ea a amintit că a solicitat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) şi a dat publicităţii lista cu titlurile publicate de la începutul anului 2013, la sfârşitul anului 2015..

„Rămâne ca fiecare dintre noi să judece dacă o lucrare care se numeşte «Zborul unui suflet gol» sau «Biruinţă în suferinţă» poate fi calificată lucrare ştiinţifică”, a spus Prună.

Raluca Prună a mai arătat că există un regulament de aplicare a Legii 254/2013 şi o decizie adoptată de directorul general al ANP în 2011 care prevede într-un mod foarte detaliat care este procedura de urmat în situaţia în care un deţinut doreşte să scrie o lucrare ştiinţifică. Printre altele, procedura cere ca persoana respectivă să ataşeze cererii sale o recomandare de la un profesor universitar sau un conferenţiar care atestă importanţa temei alese pentru domeniul ştiinţific respectiv.

Ministrul a anunţat că a cerut să i se pună la dispoziţie toate aceste recomandări scrise pentru lucrările din 2015.

„Fac o analiză foarte serioasă, în primul rând plecând de la faptul că din 2013 asistăm la o creştere absolut impresionantă a numărului de lucrări şi doresc împreună cu ANP să înţeleg cum s-a aplicat această procedură. Şi sigur că, în situaţia în care voi constata că ea s-a aplicat defectuos sau cu încălcarea legii, doresc să asigur pe toată lumea că nu am să fiu deloc timidă în a propune măsuri pe care legea mi le pune la dispoziţie. (…) Pentru asta am dispus o analiză, pentru a dispune nişte măsuri care, repet, nu vor fi blânde deloc. Cer îngăduinţă pentru a face această analiză care va fi finalizată cât de curând pentru că ştiu care este aşteptarea publică. Cred că avem o problemă majoră”, a spus ministrul Justiţiei.

Potrivit unor date transmise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la solicitarea Ministerului Justiţiei, în perioada 2013-2015, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi.

 

DECLARAȚIE

”Putem să ne gândim că cineva care are ceva de spus pentru avansarea ştiinţei în lume poate să scrie o lucrare. Că 331 de lucrări sunt scrise şi că ele sunt considerate ştiinţifice, am îndoieli”

Raluca Prună, ministrul Justiției


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Lupa pe scriitorii din pușcării. Ministrul Justiției promite măsuri care ”nu vor fi blânde deloc”

 1. Tempor

  Titulaturile de doctor, doctorand persoanelor care sunt condamnate pentru mită, abuz de putere, … nu se retrag!?
  Dacă este să o luăm pe logica actuală, la câți scriu cărți științifice (care sunt obligatorii pentru doctoranzi) o să avem o nouă promoție de doctori docenți. Cine sunt șefii de promoție?

  Reply
 2. Puşcăriaşul Vesel

  Noile proverbe şi zicători la modă:
  ʺPuşcăria deşteaptă România.ʺ şi ʺHai cu toţi la puşcărie, s-avem altă Românie.ʺ

  Reply
 3. Puşcăriaşul Vesel

  Cum crede Justitia ca isi poate inchipui cineva, cu o bruma stiinta in cap, ca cei care pretind ca au scris carti in detentie, chiar le-au scris? Folosirea unei infime parti din gramezile de bani furate, drept plata pentru intelectualii lasati sa moara de foame de o societate ce mosteneste dispretul pentru cultura si stiinta, este consecinta directa a unei legislatii voit ambigue. Mass media se perostitueaza scotand in fata infractorii de drept comun, si rastoarna valorile morale ale societatii. Personajele, acum primadone, ar trebui sa traiasca in anonimat si fara banii delapidati. Halal. Cum ne asternem, asa dormim. Somn usor, Romania!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *