Romania Curată

Lovitură de teatru în cazul femeii acuzate că și-a răpit copilul din Canada. Înalta Curte a hotărât să nu fie extrădată

Cererea autorităților judiciare canadiene de extrădare a Anei Maria Nedelcu, acuzată că și-ar fi răpit copilul născut în Canada și l-a adus în România, a fost respinsă definitiv de Înalta Curte de Justiție și Casație, scrie Agerpres. Instanța Supremă a desființat astfel decizia luată în 24 mai de Curtea de Apel București prin care se dispunea extrădarea femeii, admițând contestațiile făcute atât de Ana Maria Nedelcu cât și de procurori.

În cadrul procesului desfășurat marți, Ana Maria Nedelcu i-a implorat pe judecători să nu o extrădeze în Canada și le-a cerut să îi îngăduie să își crească copiii în România.

Ea a fost susținută în sala de judecată și de procurorul de ședință, care a criticat decizia luată de Curtea de Apel București, explicând faptul că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru admiterea cererii de extrădare, raportat la infracțiunea corespondentă din legislația penală română.

Autoritățile canadiene au trimis în România o cerere de extrădare formulată pentru Ana Maria Nedelcu, urmărită penal în Canada pentru săvârșirea infracțiunii de răpire cu încălcarea unui ordin de custodie, faptă prevăzută de art. 281 alin. 1 din Codul penal canadian, pedepsită cu închisoare de până la 10 ani.

În documentele transmise de statul canadian a fost descrisă fapta săvârșită de Ana Maria Nedelcu, constând în aceea că, în 2014, aceasta a plecat în România împreună cu copilul său minor, încălcând ordinul de custodie emis de o instanță canadiană, ordin prin care drepturile părintești privindu-l pe minor erau exercitate de ambii părinți.

Încă de la început, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București au anunțat că nu susțin cererea de extrădare.

Cu toate acestea, un judecător de la Curtea de Apel București, Adrian Podar, a dispus pe 13 aprilie arestarea femeii, aceasta fiind eliberată peste o săptămână, după ce dosarul a ajuns la instanța supremă. Ulterior, pe 24 mai, același judecător a admis și cererea de extrădare, decizie anulată acum tot de instanța supremă.

Ana Maria Nedelcu susține că, în anul 2001, a emigrat în Canada și s-a stabilit în Montreal, iar în 2009 l-a cunoscut pe Maximo Sierra Munoz, de origine dominicană, cei doi având un băiețel pe nume Anthony. Ea mai spune că s-a despărțit de bărbat înainte de a naște, deoarece acesta nu avea un loc de muncă, era violent și o bătea. În 2013, Ana Maria Nedelcu susține că a primit o ofertă de muncă în Toronto, astfel încât a decis să se mute din Montreal. Maximo Sierra Munoz a obținut în instanță tutela comună, iar peste un an femeia a decis să plece în România, după ce copilul i-a relatat că a fost lovit în mai multe rânduri de tatăl lui.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Lovitură de teatru în cazul femeii acuzate că și-a răpit copilul din Canada. Înalta Curte a hotărât să nu fie extrădată

  1. spa

    teoretic de acum daca iese din romania si vre un stat are relati mai bune cu canada poate sa o extradeze probabil
    gen ungaria pentru care viza cu canada e scoasa
    nush ,,, dar e cam riscant cred pentru ea sa iese de sub protectia noastra de acum

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *