Adrian Popescu

Lotul de 40 al DIICOT Cine sunt oamenii care l-au favorizat pe miliardarul Ioan Niculae. Averi enorme, legaturi politice!

Fost ofiter DIE pe vremea comunismului, Ioan Niculae este produsul perfect al erei post-decembriste. A facut o avere de miliarde de euro, nu printr-o reteta economica, asa cum se intampla in Occident, ci a beneficiat de legaturi politice subterane.

Procurorii DIICOT au anuntat ca au pus sub acuzare 40 de persoane, functionari din conducerea Ministerului Economiei, directori din Romgaz şi ANRE, pentru ca ar fi aprobat, fara baza legala, furnizarea pe gaze naturale ieftine catre societatea InterAgro (combinate chimice), detinuta de miliardarul Ioan Niculae. Acuzatia este de complot si subminare a economiei nationale, prejudiciul fiind estimat la 126 de milioane USD.

Printre cei acuzati se afla Ioana Apan, presedintele Consiliului de Administratie al Romgaz si secretar general adjunct in
Ministerul Economiei, Marcel Adrian Piteiu, membru PDL si director general Romgaz, precum si Alpar Kramer (UDMR), fost director comercial al Romgaz.

Ioana Apan a fost consiliera personala a fostului ministru al Economiei, Codrut Seres, care de altfel a si promovat-o ca administrator la patru companii de producere a energiei electrice.

Potrivit ultimei declaratii de avere postata in mai 2011, ea detine un teren agricol de 3.387 mp in comuna Mihailesti, judetul Giurgiu, si un altul intravilan de 266 mp in Voluntari, plus o casa in acelasi oras, dar si un autoturism WV.

Venituri: 46.936 lei salariu anual de la Ministerul Economiei, indemnizatii primite ca membru in AGA si consiliile de administratie de la Romgaz (2828 lei), Hidroelectrica (440 lei), Transelectrica (112 lei), Electrocentrale SA (13.488 lei), E.ON Gaz Romania (51.432 lei).

Ioana Apan nu a dorit insa sa treaca in declaratia de avere si veniturile sotului, Stefan Niculae, presedintele sindicatului Agrostar. Ea s-a multumit sa mentioneze doar conform fisei fiscale, fiind pasibila sa fie amendata de ANI.

Marcel Adrian Piteiu, membru PDL si director general Romgaz. Potrivit declaratiei de avere completata in octombrie 2010, detine sapte terenuri, un apartament in Bucuresti, doua apartamente si doua case in Medias, o casa de vacanta si un spatiu
comercial, doua autoturisme (Mercedes S320 si C 220). In 2009, a vandut doua autoturisme pe care a obtinut 250.000 lei.
Piteiu are sapte conturi bancare cu 260.000 lei si 230.000 euro si este actionar la patru companii: Meditera SRL, Multisoft SRL, Courtros Inter BVI si SC Lolita Fashion.

Venituri: salariu anul de la Romgaz in cuantum de 73.000 lei, plus o indemnizatie de la Asociatia Patronala Gazrom de 22.000 lei, in timp ce sotia lucreaza tot la Romgaz de unde primeste un salariu anual de 75.000 lei. Pe langa aceste venituri, Piteiu a primit dividende de la Meditera SRL de 280.000 lei.

O alta persoana anchetata de procurori este Alpar Kramer (UDMR), fost director comercial al Romgaz pana in 2010, acesta avand un salariu anual de 223.000 lei.

Pe ce se bazeaza acuzatiile procurorilor

In data de 27 mai 2009, Guvernul aproba OUG nr. 54, prin care marii consumatori puteau primi gaze din productia interna, deci la pret redus, in perioada iunie – octombrie 2009, cu conditia de a opta pentru statutul de consumator întreruptibil.

OUG nr. 54 a fost aprobata de Parlament prin Legea 332/2009, care a prelungit perioada in care marii consumatori au beneficiat de gaze ieftine, pana in octombrie 2010. Problema este ca oficialii din Ministerul Economiei, ANRE si Romgaz i-au dat lui Ioan Niculae gaze la pret redus, dincolo de data limita de luna octombrie 2010, pana in iulie 2011.

In urma acestei decizii, compania Romgaz a fost nevoita sa cumpere gaze din exterior pentru a putea sa isi constituie rezervele necesare in cadrul programului national de inmagazinare, de aici si acuzatiile de complot şi subminare a economiei naţionale.

Procurorii au cerut documente de la Consiliul Concurentei

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat ca in 2010 un procuror i-a cerut acte legate de opinia institutiei privind accesul la gaze din productia interna si ca a cerut o ancheta interna in legatura cu dosarul instrumentat de DIICOT.

„In 2010 a venit un procuror care mi-a cerut niste acte privind opinia Consiliului privind accesul la gaze din productia interna
si am fost usurat cand am vazut ca era vorba de documente semnate inainte sa vin eu la conducerea institutiei, de pe timpul mandatului lui Vosganian la Ministerul Economiei. Am cerut sa se faca o ancheta interna, sa am intr-un dosar tot ce s-a intimplat”, a precizat Chiritoiu.

Acesta a precizat că este posibila o investigatie a Consiliului in acest caz.

„Consiliul se sesizeaza in cazul in care a fost vorba de ajutor de stat. Daca s-au dat gaze ieftine la toti cei cu care existau
contracte, in mod nediscriminatoriu, nu este ajutor de stat. Nu spun ca este o decizie buna sau proasta, chiar daca vorbim poate de o decizie proasta si penala.

Nu orice decizie proasta este si neconcurentiala. Daca se demonstreaza ca s-a dirijat catre un singur consumator, atunci este anticoncurential, dar din cate stiu gazele erau furnizate catre toti consumatorii”, a explicat presedintele Consiliului Concurentei.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Lotul de 40 al DIICOT Cine sunt oamenii care l-au favorizat pe miliardarul Ioan Niculae. Averi enorme, legaturi politice!

 1. Sarmanul ROMAN

  Ratiunea acestui individ, hulpav, fost securist este urmatoarea s-a infruptat cu nesimtire din avutia nationala ca sa n-o fure strainii. Face parte din categoria MUTANTILOR sau DEGENERATILOR postdecembristi care sunt activisti comunisti deveniti posesori de capital insusit prin HOTIE. Ca el mai sunt CATARAMA, VOICULESCU, etc care s-au afisat direct, indirect VIDEANU, ROMAN, PATRICIU, BADEA etc. au in spate fosti securisti, POSTELNICU, ION DINCA, etc.

  Reply
 2. Stefana Bianu

  Vai, asistam la o furtuna in paharul de apa!

  Deci OUG nr 54, 2009, prelungita de Legea 332/2009, a facilitat MULTOR companii utilizarea de gaze ieftine, pana in oct 2010!

  Rezulata ca Statul a fost devalizat de toti beneficiarii acestor legislatii, mutimilionarii nostrii nationali!

  In plus Consiliul Concurentei ne asigura ca si ulterior Multe companii au continuat sa fie serviti cu gaz ieftin!

  Mi se pare extrem de clar ca ne-au scapat din vedere metodele saracirii tarii, daca ne referim numai la „gazul ieftin”, fara sa mai socotim toate celelalte metode de distrugere a tot ce producea Ro, v. radiografia academicianului Giurescu!

  Reply
 3. THEODOR MARCEAN

  In anii 90,se aprobau,in Parlamentul Romaniei,ordonante si hotarari de guvern dedicate ocolirii legii,pentru „mici” afaceri personale ale parlamentarilor.
  In anii 2010,se dau ordonante de urgenta dedicate ocolirii legii,care ulterior capata putere de lege in Parlamentul Romaniei,pentru afaceri mai mari,ale apropiatilor parlamentarilor,care devalizeaza resursele tarii,in interesul catorva.
  Asta dovedeste faptul ca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu a schimbat nimic ,si ca bunul plac este acelasi,cel dintotdeauna,in Estul Europei.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *