Romania Curată

UPDATE. Video. Manifestație-record: peste 200.000 de oameni au protestat în toată țara. Un grup de provocatori a produs violențe la Piața Victoriei

UPDATE 00:52 – Cinci persoane au fost rănite în incidentele din Piața Victoriei și duse la spital, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, citat de Agerpres. „Ultima informație pe care o am de la spital: doi jandarmi și trei civili, trei protestatari probabil, toți cu probleme minore. Nu avem persoane cu probleme grave la acest moment, din fericire. Această cifră poate să se schimbe, poate să mai apară alții care pot să vină și personal”, a spus Arafat.

Cel puțin 20 de persoane dintre provocatorii care au produs violențe la Piața Victoriei au fost reținute de jandarmi, potrivit conducerii instituției. Toți aceștia urmează să fie audiați. Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, a spus că deocamdată nu poate confirma că diversioniștii sunt ultrași din galeriile echipelor de fotbal. dar dacă aceste informații se confirmă vor fi comunicate public.

Jandarmii au confiscat de la diversioniști cocktailuri Molotov, cuțite și diverse materiale pirotehnice.

UPDATE 23:25 – Diversioniștii violenți au reușit să determine spargerea protestului, după ce au declanșat un val de violențe contra jandarmilor și au aprins mobilier stradal. Majoritatea celor aflați la protestul din fața Guvernului au strigat că nu sunt de acord cu folosirea petardelor și a fumigenelor.

Potrivit televiziunilor de știri Digi24 și Realitatea TV, provocatorii fac parte din galeria echipei Dinamo, care ar fi mers în Piața Victoriei după ce au ieșit de la o competiție sportivă. Potrivit unor informații încă neconfirmate, ar fi vorba de suportri de la Dinamo (Peluza Cătălin Hâldan), Steaua (Peluza Sud) și Rapid (Tribuna a II-a).

Diversioniștii au preluat bannerele și pancartele manifestanților civilizați, după plecarea acestora din piață, pentru a își disimula identitatea. În momentul în care au apărut forțele de intervenție, grupul de provocatori s-a dispersat și cei mai mulți dintre diversioniști s-au ascuns printre clădirile din zonă.

Ultrașii echipelor de fotbal sunt cunoscuți pentru violențele pe care le provoacă cu ocazia meciurilor, dar și pentru implicarea în diversiuni la proteste politice.

UPDATE 22:40 – La București au apărut provocatorii. Un grup de circa 50-100 de persoane, probabil din galeriile violente (televiziunile de știri vorbesc despre galeria echipei Dinamo), au început să arunce cu pietre, sticle și petarde către jandarmi, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Câțiva dintre provocatori au fost reținuți de jandarmi. Manifestanții pașnici din spatele acestora încearcă să se delimiteze și să creeze un culoar pentru a permite intervenția forțelor de ordine, potrivit News.ro.

Jandarmeria a făcut apel la manifestanții civilizați să se delimiteze de agitatori și să permită intervenția necesară pentru reținerea sau calmarea celor violenți. Participanții la protest au început să scandeze „Nu așa!” și „Fără violență!” Atacul provocatorilor a avut loc în partea dinspre bulevardul Iancu de Hunedoara a Palatului Victoria.

În urma diversiunii, mulți dintre protestatari au început să părăsească Piața Victoriei. O parte dintre manifestanții civilizați a încercat să formeze un cordon pentru a-i ține departe pe diversioniști. Potrivit Digi24, un jandarm a fost rănit și a avut nevoie de intervenția unei ambulanțe.

În jurul orei 22:45, Jandarmeria a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj: „Facem un apel la calm şi la respectarea indicațiilor forțelor de ordine!

Violenţa şi folosirea materialelor pirotehnice se situează în afara legii!

Rugăm cetățenii care manifestă paşnic să se distanțeze de grupurile de persoane care folosesc materiale pirotehnice şi aruncă cu obiecte contondente în direcția jandarmilor.

Nu îngreunați intervenția forțelor de ordine pentru restabilirea ordinii publice!”

UPDATE – Protestele stârnite de aprobarea în Guvern, la ceas de seară, a ordonanței prin care mai multe fapte penale asimilate corupției au fost dezincriminate total sau parțial, au atins un nou record de participare. Doar în București, la Piața Victoriei, circa 120.000 de oameni strigă contra acțiunilor Guvernului, iar oamenii nemulțumiți continuă să ajungă în piață.

La Cluj sunt 30-40.000 de oameni pe străzi, la Timișoara 20.000, la Iași și Sibiu câte 10-12.000. Proteste de amploare sunt și în orașe în care nu s-a ieșit în stradă la Revoluția din 1989. Se protestează la Alexandria, Alba Iulia, Arad, Baia Mare, Bistrița, Botoșani, Brașov, Bârlad, Brăila, Constanța, Craiova, Covasna, Caraș-Severin, Deva, Galați, Miercurea Ciuc, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Satu Mare, Slatina, Suceava, Târgoviște, Târgu Mureș, Târgu Jiu, Vaslui, Zalău.

***

Câteva sute de oameni protestează, miercuri dimineața, în faţa sediului Guvernului din Piața Victoria, nemulţumiţi de decizia Guvernului privind modificarea Codurilor Penale prin Odonanţă de Urgenţă.

Jandarmeria a luat, încă de la prima oră, măsuri de întărire a dispozitului de pază a Guvernului, în zonă fiind trimise trei echipaje şi mai mulţi jandarmi, potrivit Mediafax.

În noaptea de marţi spre miercuri, la toate toate intrările de la Palatul Victoria au fost trase grilaje metalice pentru a opri o posibilă intrare a protestatarilor. 10.000 de oameni au protestat, imediat după anunţul Executivului, în faţa Palatului Victoria.

De asemenea, pentru după-amiază și seară, sunt anunțate proteste de amploare în București și în țară.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “UPDATE. Video. Manifestație-record: peste 200.000 de oameni au protestat în toată țara. Un grup de provocatori a produs violențe la Piața Victoriei

 1. flesh

  Mâine nu cred că mai vin galeriile, putem să ne vedem de protestul nostru pașnic, în caz că Grindeanu și Iordache nu abrogă ordonanța banditească.

  Reply
 2. marius

  Dupa ce pe toate subsolurile internetului in special alea neoliberale s-a pus gaz pe foc cu urlete in favoarea Revolutiei acum ne minunam ca a iesit cu scandal si vedem „provocatorii” din galeriile de fotbal.
  Pai ori e revolutie ori e mitingeala! Sa se hotarasca mircea marian, turcescu, mindruta etc. Oare ce ziceau toti neoliberalii astia gradati cind pe 15 ianuarie 2012 se intampla exact acelasi lucru doar ca atunci jandarmeria era pe picior de razboi cu toti protestatarii nu doar cu huliganii ca acum?!!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *