Ileana Renia

Senatorul Vlad Alexandrescu a anunțat lista universităților care blochează publicarea tezelor de doctorat

Senatorul Vlad Alexandrescu a dat publicității ieri o listă compusă din două tabele cu universitățile care blochează publicarea tezelor de doctorat, aceste instituții de învățământ făcând imposibilă aplicarea Legii 19/2019 care prevede ca fiecare școală doctorală să trimită la Biblioteca Națională câte un exemplar pe hârtie și unul electronic al fiecărei teze de doctorat susținute.

Am solicitat de curând Ministerului Culturii date privind tezele de doctorat primite, după promulgarea acestei legi, de Biblioteca Naţională a României. Trimiterea unui exemplar digital este vitală, pentru că exemplarul pe hârtie se păstrează în „fondul intangibil” al Bibliotecii Naționale și nu poate fi dat la consultare publicului.

Lista primită cuprinde în primul tabel universitățile care și-au îndeplinit obligația total sau parțial, iar în cel de-al doilea pe cele care nu au trimis nimic Bibliotecii Naţionale nicio copie a tezelor de doctorat susţinute în cadrul lor, nici în format digital, nici tipărit. O puteți consulta aici: https://rb.gy/yw4thj

22 de universități nu au trimis nicio teză de doctorat la Biblioteca Națională din ianuarie 2019 și până astăzi:
 1. Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul” București
 2. Institutul Teologic Protestant Cluj-Napoca
 3. Universitatea Titu Maiorescu București
 4. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași
 5. Universitatea Constantin Brâncuși din Târgu Jiu
 6. Universitatea Dunărea de Jos Galați
 7. Universitatea Eftimie Murgu din Reșița
 8. Universitatea Petru Maior din Tîrgu Mureș
 9. Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București
 10. Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca
 11. Universitatea de Arte George Enescu din Iași
 12. Universitatea de Arte Târgu Mureș
 13. Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara
 14. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Ion Ionescu de la Brad Iași
 15. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Regele Mihai I al României Timișoara
 16. Universitatea de Vest Vasile Goldiș Arad
 17. Universitatea din Petroșani
 18. Universitatea din Pitești
 19. Universitatea Națională de Arte București
 20. Universitatea Politehnica Timișoara
 21. Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iași
 22. Universitatea Tehnică de Construcții București

Lista este deschisă de Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” din Bucureşti. Miniştri, şefi de instituţii şi chiar parlamentari trec prin şcoala SRI, mulţi înşfăcând şi un titlu de doctor în proces. Lista continuă cu alte universități de stat sau private, dintre care unele sunt cunoscute sub denumirea de „fabrici de diplome”, care nu îndeplinesc în continuare această obligație legală, susține Vlad Alexandrescu:

Nu pun la îndoială calitatea contribuţiilor academice ale unor spirite luminate în ale securităţii naţionale precum Gabriel Oprea, Mihai Tudose sau Neculai Onţanu chiar dacă presa a făcut-o, dar cred ca ar fi util pentru întreaga societate mai ales când fenomenul plagiatului a luat o asemenea amploare în România să aflăm şi noi ce au scris domniile lor în lucrările de doctorat.

Mai ales că scopul unor lucrări ştiinţifice de un asemenea prestigiu precum teza de doctorat este de a îmbogăţi cunoaşterea întregii comunităţii, nu doar de a ramâne secretă şi cunoscută cercurilor aulice şi prestigioase ale şcolii SRI.

Iar ca nu cumva SRI să fie partinic în a-şi proteja eventualii plagiatori, precum recent dovediţii Neculai Onţanu, Mihai Tudose sau Gabriel Oprea, Ludovic Orban s-a gândit să pună şi el o piatră de temelie, secretizând printr-o ordonanţă de urgenţă lista cu studenţii Academiei SRI.

Nici nu mai amintesc de scandalul legat de cele 45 de teze de doctorat plagiate susținute la Academia SRI şi nici de declaraţia fostului ministru Teodorovici care, întrebat cum a obţinut diploma de absolvire a Colegiului Național de Informații, a recunoscut ca nu s-a dus la cursuri și nici n-a dat examene, iar diploma „i-a fost adusă”.

Ceea ce amintesc aici sunt încercările repetate ale diverşilor politicieni în a bloca presa de la a investiga mizeriile care se petrec în această pseudo-instituţie de învăţământ.

Senatorul cere nu doar accesibilizarea lucrărilor de doctorat ale diverşilor “doctoranzi” ai Academiei SRI, dar şi desecretizarea registrului matricol unde sunt trecuţi studenţii acestei şcoli.

Eforturile făcute de Emilia Sercan în a porni invetigaţii în această direcţie sunt lăudabile. Dar avem nevoie de şi mai mulţi jurnalişti care să-i urmeze exemplul. Această fabrică de diplome, de interese şi masiv finanţată din banii cetăţenilor trebuie transparentizată şi supusă analizei opiniei publice, încheie Vlad Alexandrescu.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Senatorul Vlad Alexandrescu a anunțat lista universităților care blochează publicarea tezelor de doctorat

 1. Nelucius

  AU MOTIVE SERIOASE (IMORALE) PENTRU CARE NU DAU PUBLICITATII TEZELE DE DOCTORAT. DREPT URMARE SA SE ANULEZE SI DOCTORATELE IN CAUZA.

  Reply
 2. NINA

  „Se impune completarea prevederilor legii invatamintului cu obligativitatea ca, OBTINEREA LIICENTELOR in Romania sa se realizeze dupa metoda bacalaureatului (indiferent de institutia absolvita de stat sau privata), iar TEZELE DE DOCTORAT sa includa in mod obligatoriu cercetare si sa fie supuse validitatii (examinarii) comisiilor de specialitate ale Academiei Romane, pentru a se stopa fenomenul de comercializare a documentelor care atesta studii efectuate FORMAL de catre impostori si debili mintal.”Ioan PUSCASU

  Reply
 3. CMC

  Simplu: Desfiintarea Scolii Doctorale prin Decizie ARACIS.
  Dar ARACIS face evaluari pe la restaurante, pe banii stransi de la cadrele didactice evaluate. Evident, in mod colegial!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *