Ileana Renia

Lista rușinii: europarlamentarii români care au votat împotriva adoptării stării de urgență climatică

Joi, Parlamentarul European a adoptat o rezoluție fără caracter obligatoriu prin care a decretat urgență climatică și de mediu. Chiar dacă este simbolic, documentul pune presiune pe liderii Uniunii Europene în contextul Conferinței ONU privind Schimbările Climatice (COP 25) care va avea loc zilele viitoare la Madrid.

Astfel, noua Comisie Europeană este obligată politic să vină în primele 3 luni de activitate cu Acordul Ecologic European (European Green Deal), iar liderii UE să își asume angajamente ferme pentru o limitare a creșterii temperaturii medii la 1,5 grade Celsius, reducerea emisilor cu 55% până în 2030 și cu 100% până în 2050, respectiv reducerea emisiilor globale din transporturi și aviație.

Rezoluția a primit 429 voturi pentru, 225 împotrivă și 19 abțineri. În mare, cei care au votat împotrivă sunt extremiștii de dreapta, conservatorii, dar și vreo jumătate dintre popularii europeni. În ceea ce îi privește pe eurodeputații români, 23 au susținut rezoluția, iar ceilalți 9 au votat împotriva ei.
Greenpeace a urmărit votul și a publicat vineri lista europarlamentarilor din România care nu au fost de acord cu simbolica stare de urgență climatică, numită de ei lista rușinii:
  • Traian Băsescu (PMP, PPE);
  • Vasile Blaga (PMP, PPE);
  • Cristian Bușoi (PNL, PPE);
  • Gheorghe Falcă (PNL, PPE);
  • Jean Marian Marinescu (PNL, PPE);
  • Siegfried Mureșan (PNL, PPE);
  • Daniel Buda (PNL, PPE);
  • Dan Motreanu (PNL, PPE);
  • Cristian Ghinea (USR, Renew).

Cea mai mare surpriză a venit din partea lui Cristian Ghinea, fiind singurul europarlamentar din grupul Renew Europe  care s-a abținut. Adică nici da (declarând deja că nu e de acord cu rezoluția), nici ba (probabil ca să nu se pună rău cu grupul din care face parte). Greu cu asumarea, greu…


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Lista rușinii: europarlamentarii români care au votat împotriva adoptării stării de urgență climatică

  1. Ionica

    Europarlamentarii interpreteaza clima cum interpreteaza popii religia. Rusinea mondiala e presedintele Trump deoarece si el se abtine.

    Reply
  2. CMC

    E greu la romani cu : „Sunt om, inainte sa fiu membru de partid”
    Si mai greu e la aia care sunt europarlamentari pentru ca „”Sunt sekuristi, inainte de a fi oameni”.

    Reply
  3. Adrian

    S-a abținut deci a recunoscut cinstit că nu se pricepe. I-aș întreba pe iluștrii parlamentari care nu s-au abținut dac-au citit anexele (practic secrete) care stabilesc (de cine?) zone de protecție ecologică. Orice om normal știe, de pildă, că nu trebuie exploatate agregate din albie. Bine c-avem zone de protecție că omul normal nu poate să-și ardă vreascurile pe terenul lui, dar diverși „deștepți” devastează râuri întregi

    Reply
  4. JK

    Zici că e o călătorie în timp în 2006 sau 2006: seamănă cu lista participanților la o băută feciorească în sediul PD(L)!
    Bravo PNL! Ionel Brătianu se răsucește a 5967456432588-a oară în mormânt.

    Reply
  5. gio

    Nu se mai învârte Pământul sau ce s-a întâmplat de este „urgență climatică”?
    Felicitări celor care nu au votat această aberație!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *