Dorin Tudoran

Lista mamă și urmașii lui Vadim

România trăiește din nou zile — ba chiar și nopți — în care toate taberele patriotice alcătuiesc liste negre. În ele sunt înghesuiți, claie peste grămadă, dușmani ai democrației, membri ai statului paralel, lichele ale statului perpendicular, masoni albigeni specializați în lovituri de stat, comeseni din tribul Noi suntem Statul, masculi Alfa, lesbiene Omega, androgini politici Alfa Romeo, agenți ai lui Soros, sugaci la Lupoaica recondiționată, rezistenți prin (in)cultură politică ș.a.m.d.

De fiecare dată când citesc enumerările incriminatorii, îmi amintesc canțoneta “Păstrează copia, da’ nu uita originalul”, fiindcă nicio listă de azi nu atinge rigoarea bestială și imaginația suprarealistă a listei fondatoare – Lista lu’ Vadim. Și nicio pedeapsă cerută astăzi împotriva demascaților nu atinge sublimul celor promise de “Tribun” — executarea “trădătorilor de țară, a huliganilor politici și a hoților care au jefuit România” pe gazonul fostului Stadion 23 August din București.

LISTA NEAGRA II (1)

Lista mamă apărea în 1993. O particularitate aproape postmodernă era aceea că, deși în titlu era anunțată drept “o listă neagră”, în introducere devenea doar “un tabel, care nu este o listă neagră, ci o o evidență” alcătuită pe baza sesizărilor trimise revistelor România Mare și Politica de oameni sătui “de fapte(le) săvârșite împotriva intereselor poporului român în perioada 22 decembrie 1989 – 1 iunie 1993” de cei denunțați.

O altă trăsătură – întocmită nu în ordinea gravității faptelor comise, ci în ordine alfabetică, lista acoperea aproape exhaustiv spectrul ticăloșiei primilor trei ani și jumătate postdecembriști. Tripletele de inculpați oferite de listarea alfabetică purtau cu ele, deseori, un aer urmuzian:

Ana Blandiana – Aurelia Boriga – Silviu Brucan; Corneliu Coposu – Doina Cornea – Ion Cristoiu; Crin Halaicu – Mihai de Hohenzollern – Ion Hristu; Virgil Ierunca –  Virgil Ivan – Mihai Lupoi; Ion Mihai Pacepa – Dan Pascariu – Andrei Pleșu; Moses Rosen – Mircea Răceanu – Gheorghe Robu; Sanda Stolojan – Adrian Severin – Dan Stanca; Octavian Stoica – Liviu Ioan Stoiciu – Victor Atanasie Stănculescu.

Eu, aflat pe poziția nr.167, nu aveam a mă plânge, încadrat fiind, pe Dreapta, de Mircea Toma și, pe Stânga, de Radu G. Țeposu. Susținerea financiară ne venea din partea managerului Ion Țiriac. Trai neneacă, pe banii babachii! Ca să nu mai spun că ordinea alfabetică mă avantaja, urmând să fiu executat printre ultimii. Și, cine știe, până îmi venea rândul, poate soseau, în sfârșit, americanii așteptați  de aproape o jumătate de secol.

Finalul comunicatului era de o generozitate specifică marilor stâlpi ai societăților original-deschise: “Lista rămâne deschisă propunerilor venite de la cetățeni.”

Deschise rămân și listele întocmite azi, așa că nimeni nu poate nici măcar picoti liniștit. De dormit, nici nu poate fi vorba. Așa că, apucați-vă de întocmit liste, altfel nu veți deveni actanți politici.

Și dacă nu ești actant politic, nu ești nimic.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Lista mamă și urmașii lui Vadim

 1. ER

  Vadim a profitat de faptul că nu s-au făcut parlamentarilor controale psihiatrice serioase. Pe lângă asta, era analfabet politic, dovadă că n-a rămas absolut nimic după el, doar duhoarea textelor și discursurilor lui, ceea ce-l descalifica și ca om. Plus c-a pătat naționalismul și a corupt înspre vulgar și răutate pe foarte mulți oameni simpli, unii de bună credință.
  În aceste zile, mai bine nu-l pomeniți. E o impietate. Vadim se va deplasa tot mai mult, pe măsură ce anii trec, din istoria politică postdecembristă în cazuistica psihiatrică.

  Reply
 2. MAREAN

  IN ROMANIA SE CONSTATA MEREU LUCRURI FOARTE INTERESANTAE PENTRU CA NU SE INTAMPLA NICIODATA CEEA CE TREBUIE.Ceea ce se intampla azi in Romania este foarte grav. E vorba de 27 de ani de lucrare pentru distrugerea mintii si sufletului romanilor, deci a fundamentului spiritual al devenirii Romaniei. Se continua cu succes distrugerea viitorului tarii. Se reuseste partial, dar cu consecventa demna de o cauza mai buna. Sunt sapte ani peste cele doua decenii prevazute de Profetul de Damaroaia asupra nevoii desteptarii romanilor. Semnalul imnului national intarzie insa sa se faca simtit. Suntem condamnati la hotie, la fals, la distrugerea permanenta a elitelor. Si acceptam monedele calpe pe care ni le-au furnizat in devalmasie partidele rosii. E grea desteptarea, dar inevitabila. Daca nu ne vom trezi, ne vor lua cei cu constiinta fortei lor dintre cearsafuri. Si nu vom avea parte de nici o bruma de eroism. Aici sta criza noastra devenita cronica.

  Reply
 3. Dumitru

  Bun, si care-i morala ? Ok, nu trebuie facute liste „patriotice”. Dar e OK cu listele cu cei care trebuie transformati in „penali” de DNA, evident facute inainte de a incepe anchetele ? Nu de alta, dar listele astea mi se par mult mai nocive si creeaza mult mai multa suferinta ce nu poate fi justificata in lipsa unui stat de drept (care in RO nu exista, pentru ca actul de „justitie” nu e impartial).

  Reply
 4. Vlad Slăvoiu

  Domnule Dorin Tudoran,

  Vă rog să vă îndreptați atenția asupra textului „Cu cine facem Centenarul?” publicat la 7 decembrie 2017 pe „blogurile adevărul”, în care autorul, dl Petre Barbu, afirmă că există oameni care „trebuie identificați și strânși în lagăr”, respectiv în care împarte ființele umane în „oameni” și „vite”.

  Adresez, totodată, aceeași rugăminte redacției „România Curată”, precum și tuturor celor care se întâmplă să citească acest mesaj.

  Vă mulțumesc,
  Vlad Slăvoiu

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *