Cristina Vânău

Lista de probleme din educația pe timp de pandemie poate continua

De când a început pandemia și școlile s-au închis, peste tot aud discuții despre cum elevilor și profesorilor le este imposibilă ideea de „școală pe net”. Toată lumea este de acord că informațiile se transmit mai greu pe cale online, dar cauza acestui lucru nu este doar faptul că nu toți elevii au acces la un dispozitiv conectat la internet (problemă care se promite a fi rezolvată de către doamna ministru cât mai curând), dar și a altor factori, cum ar fi:

1. Pregătirea insuficientă a cadrelor didactice în domeniul cunoștințelor digitale elementare. Până acum aceste cunoștințe se refereau la redactarea unui text în Word sau la trimiterea unui e-mail, dar nimeni nu a fost pregătit pentru crearea unei lecții întregi sau măcar a unui material ca suport de curs. Deși unele organizații încearcă să învețe profesorii cum stă treaba cu platformele și conferințele, părerea mea este că sunt făcute într-un ritm alert, „de dragul de a fi făcute”, iar unii nu rămân decât cu o diplomă după toate webinariile la care au luat parte mai mult sau mai puțin atenți, pentru că, pe lângă rolul lor de a fi acum elevi, aceștia nu doar că rămân și profesori și trebuie să se pregătească simultan, dar au și o familie. Deși tehnologia a fost implementată în școli acum ceva timp, nici elevii, dar nici cadrele didactice nu au fost niciodată pregătite pentru a le folosi cu adevărat.

2. Inexistența unui echilibru în structurarea orelor. Sunt școli ce folosesc o singură platformă, în timp ce altele merg pe ideea „comunicăm cum putem: cu X pe WhatsApp, cu Y pe Messenger s.a.m.d.” O altă problemă o reprezintă numărul de ore dintr-o zi. De exemplu, în unele licee din țară orarul este respectat cu strictețe, tinerii stând de dimineață până seara în fața ecranului, uneori fără pauze, ceea ce clar este prea mult pentru orice persoană, astfel totul devenind foarte obositor. De asemenea, și numărul de teme este în unele cazuri exagerat, exisând profesori care consideră că elevii au mai mult timp pentru teme stând acasă și că pot primi chiar și 3-4 note într-un timp foarte scurt.

3. Dependența elevilor mici de ajutorul părinților. Majoritatea elevilor de gimnaziu și cei de liceu se descurcă singuri, dar să ne gândim și la cei mai mici. Chiar dacă stau toată ziua pe telefoane, asta nu înseamnă că se descurcă și pe un calculator, folosind programe de care nu au mai auzit până acum pentru a-și rezolva temele și pentru a le încărca pe platforme. Astfel, părinții sunt ajutorul vital pentru ca școlarii să își îndeplinească sarcinile de lucru. Problema apare atunci când aceștia fie nu au timp pentru a se ocupa de cei mici, fie nu au nici ei cunoștințele necesare.

4. Dezinteresul elevilor. Știu, e greu să recunoaștem asta, dar cam toți elevii, fie ei mai mari sau mai mici, își pierd atenția mult mai repede atunci când fac orele în fața calculatorului, existând mult mai multe distrageri față de cele din sala de clasă. Degeaba profesorul își pune tot timpul și toată energia în materiale de lucru pentru înțelegerea conținutului, dacă nu se dă dovadă de aceeași implicare și din partea copiilor.

Deși sistemul nostru de învățământ a întâmpinat foarte multe obstacole în procesul de predare-învățare în ultima vreme, cu toții sperăm ca toate acestea să fie o lecție pentru cei care ne conduc și pentru deciziile care vor fi luate în lunile ce vor urma. 

După această perioadă nu ar trebui să se revină la normal, ci la un mai bine.

Cristina Vânău este viitor cadru didactic și ambasador al județului Bacău în cadrul proiectului Școli curate’. De asemenea, se implică activ în comunitate făcând voluntariat în cadrul Federației Tinerilor din Bacău, dar și la un centru pentru copii cu dizabilități.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *