Adrian Popescu

Lista conducatorilor de agentii cu sustinere politicaCarnetul de partid ramane garantia postului de sef la stat

Pe vremea comunismului, pentru a accede in functii in aparatul de stat, era obligatoriu sa fii membru PCR. Dupa 22 de ani de democratie, se pare ca in societatea romaneasca nimic nu s-a schimbat. Daca vrei sa conduci o institutie publica trebuie neaparat sa ai carnet la unul din partidele aflate la putere. Romania Curata a realizat o radiografie a 50 de agentii si institutii publice mai putin vizibile si a descoperit ca, in aproape jumatate din cazuri, conducatorii autoritatilor publice detin functii in cadrul partidelor aflate la putere: PDL si UDMR, iar UNPR vine tare din urma.
Institutii controlate de PDL
Fosta mare atleta Doina Melinte ocupa functia de presedinte al Agentiei Nationale de Sport si Tineret. Melinte este un vechi membru al PDL, ea participand la alegerile parlamentare din 2008 pentru Camera Deputatilor, in colegiul Uninominal 10 din Bacau.
La Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) presedinte este Aurel Popa, membru al PDL Bihor. A fost numit in functie in octombrie 2009, in acelasi timp cu nominalizarea lui Daniel Florea (membru PDL sector 3 Bucuresti) pentru postul de vicepresedinte al AVAS. Ultimul a fost consilierul lui Radu Berceanu, pe vremea cand acesta conducea Ministerul Transporturilor, şi a candidat în 2008 pentru un post de senator în Constanţa. Cat de potrivita este numirea lui Aurel Popa in fruntea AVAS s-a vazut recent cand fiul acestuia a fost arestat si trimis in judecata pentru trafic de droguri.
Cristina Traila, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) este un vechi militant al PDL. Detalii despre activitatea politica a acesteia aflam din CV-ul postat pe site-ul partidului: dupa anul 2006 a fost pe rand membru fondator al PDL, secretar al Consiliului Reprezentanţilor Naţionali al PLD, vicepreşedinte al PDL – filiala Sector 5 Bucureşti, vicepreşedinte al PDL – filiala Sector 5 Bucureşti, Coordonator al Comisiei de Justiţie a PDL, membru al Biroului tehnic al Comisiilor de Specialitate ale PDL.
Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (institutie aflata in subordinea Ministerului de Interne) este Mircea Matei, care este si vicepresedinte al Filialei PDL Sector 5 Bucuresti. Inainte de a fi numit la ANRSCUP, el a ocupat postul de director la ITM Bihor, fiind secretarul general al PDL Bihor.
Elvira Rodica Andronescu, fost consilier judetean PDL in judetul Alba, a fost numita, in noiembrie 2011, de premierul Emil Boc in functia de presedinte al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, post ramas vacant din luna octombrie, dupa demiterea lui Silviu Bian, arestat pentru luare de mita. Potrivit declaratiei de interese, Elvira Rodica Andronescu a lucrat la Ispectoratul Scolar Judetean Alba, fiind si presedinta Organizatiei Judetene a Femeilor din PDL Alba.
Presedintele Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri, Ioan Cristian Haiduc este in acelasi timp si presedintele filialei Campia Turzii a PDL si vicepresedinte al PDL Cluj. Cristian Haiduc are o avere importanta: sase terenuri in judetul Cluj, o casa de vacanta in comuna Ciurila (Cluj) si un spatiu comercial in orasul Campia Turzii, doua autoturisme, opt conturi bancare cu 280.000 lei si 2.500 euro, actionar la cinci companii: Indagra Transilvania SRL, Gossner SRL (Campia Turzii), Gossner Club SRL (Campia Turzii), Depagro Transilvania SRL (comuna Tritenii de Jos, judetul Cluj), Old Mob SRL.
La Constanta, majoritatea institutiilor si companiilor din domeniul maritim sunt controlate de PDL. Astfel, la Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile director este Valentin Zeicu (PDL), iar la Autoritatea Navala Romana director este Paul Branza (vicepresedintele PD-L Constanta).
Si la Autoritatea Rutiera Romana director general este tot un PDL-ist, Coman Florian. El a fost numit in aceasta functie in octombrie 2010, de actualul minsitru al Transporturilor, Anca Boagiu. Unul din avantajele lui Coman Florian este ca ocupa functia de prim-vicepresedinte al organizatiei judetene Mures a PDL.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor este condusa de Constantin Cerbulescu, care este si vicepresedinte PDL organizatia sector 3 Bucuresti.
De asemenea, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Mihai Gavril Vadan, este si secretar general al PDL Dambovita.
Intrat in constiinta publica dupa ce a fost atacat cu pietre si alergat de cateva zeci de participanti la mitingul din Piata Victoriei din mai 2010, Marcel Hoara ocupa un loc caldut la Agentia Romana pentru Dezvoltarea Durabila a Zonelor Industriale, fiind si unul dintre cei mai activi membrii ai Filialei Gorj a PDL. Pe langa salariul de presedinte, Marcel Hoara este membru in Consiliul de Administratie de la Cuprumin, membru in AGA a Compet, CA al Complexului Energetic Rovinari, presedinte al CA al Complexului Energetic Craiova, administrator special la Uzina Mecanica Sadu.
Eugen Tomac, un tanar de perspectiva de numai 30 de ani, conduce din ianuarie 2010 Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, instituţie cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al primului-ministru. La prima vedere pare o poveste de succes. Nascut in Basarabia, a absolvit in 2003 Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti, fiind preocupat de soarta romanilor din diaspora. Din CV-ul sau aflam insa ca este prim-vicepresedinte al Organizatiei PDL pentru Romanii din Strainatate, iar in perioada 2006-2009 a fost consilierul lui Traian Basescu, in cadrul Administratiei Prezidentiale, pentru relaţiile cu românii de pretutindeni. În 2008, a candidat din partea PDL la alegerile parlamentare, în circumscripţia 43 pentru românii din diaspora, colegiul 2, pentru funcţia de deputat.
UDMR si aparatul central de stat
Cu exceptia unor perioade scurte, UDMR s-a aflat aproape mereu la guvernare, fiind cel mai longeviv partid din Romania din acest punct de vedere. In consecinta, UDMR a reusit sa isi plaseze oamenii in cadrul unor institutii centrale ale statului.
Agentia Nationala pentru Protectia Mediului este condusa Abos Gabriel, membru UDMR. El a fost numit in functie in august 2011, la propunerea colegului sau de partid Laszlo Borbely, ministrul Mediului. Abos Gabriel l-a inlocuit pe Nagy Iosif, tot membru UDMR, gasit vinovat pentru ca România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon. In 2010, Abos Gabriel a fost comisar general adjunct la Garda Nationala de Mediu, indeplinind si functia de consilier la Directia de Dezvoltare a Consiliului Judetean Harghita.
Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare il are ca director general pe Lukacs Vilmos, numit la inceputul anului de ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Lukacs Vilmos indeplineste si alte functii: consilier judetean din partea UDMR in CJ Harghita, iar in CV-ul sau apare ca director general adjunct la Compania Nationala de Investitii.
Tot Laszlo Borbely l-a numit si pe David Csaba in functia de presedinte al Agentiei Nationala Apele Romane. Acesta detine concomitent si calitatea de consilier local din partea UDMR la Consiliul Local Targu-Mures. Potrivit declaratiei de avere, David Csaba este actionar la doua companii cu domeniul de activitate “constructii hidrotehnice”- Hidroplast SRL si DDP Hidro SRL. Presa a relatat ca Hidroplast a primit in anul 2009 contracte de la Directia Apelor Mures, institutie condusa atunci tocmai de David Csaba.
La Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproducere in Zootehnie director general este Andrei Kocsis. Acesta a fost pana in octombrie 2010 presedintele UDMR Bistrita-Nasaud, fiind nevoit sa renunte la functia politica, pentru a nu intra incompatibilitate cu postul de la ANARZ.
UDMR a reusit sa-l impuna, in decembrie 2010, la sefia Inspectoratului de Stat in Constructii pe Mihai Takacs, ce anterior ocupase, tot din partea Unniunii, functiile de consilier local in orasul Jimbolia, iar din martie 2010 secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor.
In urma negocierilor cu PDL, UDMR mai controleaza Editura Didactica si Pedagogica, unde director este Dane Karoly Andras.
UNPR, mai slab reprezentat
Sustinator puternic al guvernului Emil Boc, UNPR pare a nu fi avut timpul necesar sa isi impuna oamenii in schema aparatului de stat. Totusi, in ianuarie 2010, ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea l-a numit in functia de director general al Agentiei Nationale pentru Locuinte pe Iftimie Nicorici Marian. Acesta a mentionat in declaratia de interese ca este seful Departamentului de Infrastructura din UNPR.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Lista conducatorilor de agentii cu sustinere politicaCarnetul de partid ramane garantia postului de sef la stat

 1. Emil Stoica

  Si mai zic aia ca a fost revolutie…care demonstrau sa le dea prime de revolutionari.

  Daca era revolutie…o clasa trebuia inlocuita cu alta. Toti angajatii din securitate trebuiau arestati si daca nu impuscati, macar izolati. La fel si activistii de partid, nu tot pcr, macar activistii profesionisti.

  Dar asa, tara e condusa in continuare de ei si copiii lor.

  Iar partidele, o vrajeala, nu exista pdl sau psd, asta e doar un teatru sinistru organizat pentru noi. In realitate cu oricine votezi e totuna. Si greu se poate forma un partid nou, iar sabotarea lui va fi formidabila. Pai astia toti ce au fost la guvernare au facut praf tara si au adus-o in mana strainilor.

  Si cu cine sa faci partid, ca oamenii capabili prefera sa emigreze decat sa stea aici si sa lupte pentru schimbare.

  Reply
 2. loana

  Concluzia este ca nu comunismul a fost si este de vina pentru ce ni se intampla, ci noi, ca popor. Atata timp cat acceptam astfel de practici nu se va schimba nimic. Deocamdata, nimic nou pe frontul de rasarit. Cum punga cu cadouri data in ajun de alegeri decide viitorul acestei tari, oamenii cu carnet de partid vor continua sa controleze societatea romaneasca.

  Reply
 3. DACIAN

  SCRISOARE DESCHISA adresata D-lui EMIL BOC – Domnule Prim-Ministru va adresam rugamintea ca la inceputul anului 2012, sa dispuneti a se analiza oportunitatea emiterii urgente a unor reglementari (noi sau in completarea celor existente) pentru a diminua riscurile generalizarii si cronicizarii IMORALITATII si INCOMPETENTEI in functionarea institutiilor, autoritatilor si unitatilor economice cu capital de stat. In acest sens va propunem urmatoarele: 1. – ADITAREA EXTERNA, in cel mai scurt termen, pentru optimizarea Organigramelor, folosind finantarea din fonduri ale UE nerambursabila, a tuturor ministerelor, agentiilor, servicilor secrete si structurilor centrale precum si a Aparatului Administrativ al Parlamentului, Central al Guvernului si al BNR; 2. – DEPOLITIZAREA FUNCTIEI PUBLICE de la secretar de stat in jos, prin obligarea tuturor celor platiti din bani publici la obtinerea de certificate de copmetenta pentru postul care doresc sa-l ocupe, potrivit pregatirii profesionale, care sa fie eliberate de “Comisii de examinare –independente – pentru acces sau promovari in functii publice sau in grade profesionale care sa aiba obligatoriu in componenta lor ca membru pe linga specialisti cu responsabilitati profesionale in domeniu respectiv SI UN JUDECATOR specializat si cu competente in ramura de CONTENCIOS ADMINISTRATIV pentru a veghea la respectarea legalitatii procedurii si nu numai”; 3. – RESPONSABILIZAREA MANAGERILOR a tuturor celor care primesc indemnizatie (spor) de conducere pentru a cunoaste si raporta(informa) pe cale ierarhica situatiile din randul subordonatilor sai directi care prin postul ocupat se regasesc in conflicte de interese datorita, functiilor ocupate de rude sau afini ori legaturilor(raporturilor) comerciale(de afaceri) precum si in stare de incompatibilitate, in conformitate cu prevederile legale in domeniu. Pe baza acestor raportari sa se analizeze cazurile iar managerii competenti sa dispuna masurile necesare pentru inlaturarea rapida a abaterilor de acest gen.

  Reply
 4. Mihai

  Din coalitia de guvernare mai face parte si grupul minoritatilor nationale, care si-a impus anumiti reprezentanti si la alte agentii si structuri ale statului.
  De ex. deputatul Paun presedinte PRPE, l-a sprijinit pe un apropiat al sau, Ilie Dinca, sa preia sefia Agentiei Nationale pentru Romi.

  Reply
 5. CIDOCARTIER

  Asa credem si noi Ioana. Suntem sub cea mai mare ocupatie din istorie. Toate functiile sun conduse de colaborationisti (rasboiul este economic). Am scapat cu greu si vlaguiti de sub toate ocupatiile.
  Daca un dram de decenta patriotica ar fi avut conducatori si demnitarii „nostrii-barem cei care jura), Criza ar fi fost transformata in oportunitate. Nu numai ca s-au inmultit autoritatile jefuitoare de buget, dar prmierul le spune „neutre impartiale si independente”. Dinsul le plateste si numeste in functii. Si nimeni nu le controleaza, avind asigurata imunitatea de partid. Si sfideaza vizibil orice rentabilizarea, austeritate, rationalizare, economisire …

  Reply
 6. Gogu

  Romania Curata cu ajutorul nostru demonstreaza coruptia privind angajarile in institutiile publice pe criterii de partid.Acest mod de angajare constituie o INFRACTIUNE de la legea angajarilor bugetarilor si numirea in functii publice pana la cel mai inalt nivel.Intrebare,De ce Romania Curata pe baza inscrisurilor doveditoare nu sprijina cetatenii care vor sa duca o lupta inpotriva acestor prctici.Consider ca atata timp cat stim si nu facem demersurile necesare si presiunea publica asupra magistratilor si politistilor corupti si incompetenti de a-si face datoria,urmarind pana la finalizarea actultui de justitie suntem niste tainuitori si complici la mizeria din constiinta romaneasca.Daca nu luptam inpreuna nu vom castiga lupta cu mafia.Asteptam sa ne faca curatenie altii din U.E.,F.M.I,N.A.T.O.si alte organizatii internationale si noi asteptand sa le moara capra ca sa le luam locul.Consider ca fara nici un resentiment sa devenim parte civila,parte vatamata intr-un proces inpotriva acestor hoti din bugetul statului si sa nu-i iertam nici macar pentru furtul unui AC si acesta este un delict.dar ce vorbesc eu cand excrocii din justitie da dreptate la cei ce cumpara moartea facuta prin infractiune.Cum putem interveni noi ca societate civila in judecarea mafiotilor,coruptorilor fara sa devenim parte in proces atata timp cat ne sunt incalcate drepturile prin furtul din banul public.Atata timp cat banul public este al nostru fara a putea fi delimitat de vre-o cota parte,putem sa facem interventie in nume propriu intr-un proces de furt din banul public.Ati vazut vre-o organizatie neguvernamentala,societate civica,presa,cetatean roman onest,care sa devina parte vatamata in dosarele lui Basescu,Nastase,Ritzi,Voicu,Vantu am asteptat ca cei platiti si angajti de ei sa ne faca dreptate.Ei au primit suspendarea (ramanand cu molozul) si noi reducerea veniturilor.Stati ,asteptati, scrieti,vorbiti,caci caini latra ,caravana trece.

  Reply
 7. paee

  Mesaj pentru ARC: ma mir cum nu a-ti specificat nimic de cei de la celelalte partide. pe zi ce trece dati dovada de impartialitate si asta ma determina sa cred ca sunteti tot politic.

  Reply
 8. Durac Valeriu

  SCRISOAREdESCHISĂ CĂTRE DOMNUL PRIM MINISTRU EMIL BOC.
  Domnule Prim Ministru sunt un amărât de pensionar provenit din economia reală ,cu dublă pregătire tehnică şi economică dar eu nu am întâlnit încă noţiunea de MANAGEMENT PRIVAT, şi nimeni din aparatul guvernului nu a apărut să ne explice şi nouă această noţiune, să vedem şi noi pe ce se vor duce banii noştri după ce ve-ţi angaja la agenţii aceşti manageri privaţi.După umilele mele cunoştinţe şi o experienţă de o viaţă de muncă în sfera productivă,eu cred că MANAGERUL este una şi aceiaşi persoană bine pregătită profesional,competentă care arată că pe acolo pe unde a trecut a lăsat în urmă o activitate profitabilă, recunoscută de rezultatele muncii sale indiferent dacă a lucrat la stat sau în domeniul privat.Pentru publicul larg este necesar să ne daţi această explicatie.O a doua problemă pentru care am mai formulat întrebări instituţiilor statului dar nu am primit nici un răspuns,este cea referitoare la uriaşele salarii pe care le plătiţi conducătorilor societăţilor comerciale cu capital de stat.Ce au la bază acele salarii uriaşe ştiindu-se că majoritatea acestor societăţi sunt societăţi ce primesc subvenţii de la bugetul statului.Pentru care performanţe primesc acele salarii uriaşe dacă societăţile lor primesc subvenţii,lucrează tot în pierdere şi mai au şi datorii către bugetul statului?
  Şi a treia problemă după care închei,pentru noi muritorii de rând aveţi de gând să faceţi ceva în mandatul care v-a mai rămas?Şi dacă da ce şi când?Că până acum nu aţi produs decât dezastru în viaţa noastră

  Reply
 9. Nick Sava

  Nu pot decit sa multumesc pentru lista data. Asa cum e: incompleta. Cum a mai observat cineva, corect pentru o asociatie „curata” ar fio fosts a ni se dea sefii de la TOATE agentiile nationale, indiferent de la ce partid proveneau respectivii. Sa inteleg ca absolut toti sefii apartinind Opozitiei au fost schimbati? Stiu ca e mult mai greu decit inainte, te poti trezi dat in judecata si ajungi sa platesti doi directori…
  Voi copia lista si o voi pune bine. Si, prin 2013, voi intreba ARC ce se mai aude: citi din acesti sefi au fost schimbati. De la ce partide sunt noii directori. Sa zicem ca acum e greu de aflat cine era sef inainte de 2009. Cine a fost sef din 90 incoace pina la venirea PDL. Pentur ca daca nu faceti acest lucru poate fi interpretata drept o manipulare, Credeti ca pe aici sunt multi spalati la creier de televiziunile ciutacilor? Iar daca e adevarat acest lucru, incep sa ma intreb: ce mai caut pe aici? Nu e mai simplu sa deschid vreo antena? Vreau sa vad MACAR un analist care sa spuna impartial :atiti de la Putere, atiti de la Opozitie. Ca lucrurile nu s-au schimbat si probabil nu se va schimba Opozitia nu insista deloc in Programul ei, atit cit este, ca vor dispare numirile politice…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *