Alina Mungiu-Pippidi

Lansare de suspendare

Gata cu suspansul! Cei care se temeau că Iohannis nu candidează pentru al doilea mandat s-au liniştit sîmbătă dimineaţa, cînd preşedintele, în loc să răspundă la întrebarea arzătoare a tuturor, ce face cu Kovesi, ne-a informat de chestiunea arzătoare care îl preocupa pe el, că mai candidează o dată, deşi alegerile sunt la sfîrşitul lui 2019.

Pe Facebook a fost ceva mai clar, și anume a spus că va candida cu mesajul anticorupției, asta după ce a venit în primul mandat cu mesajul că la sfîrșitul mandatului său nu se va mai vorbi despre corupție și a fost hăituit de-a dreptul în timpul candidaturii sale de un proces de incompatibilitate declanșat de ANI la sugestia SRI – primarul Iohannis, ca multe sute de primari, încălcase regula de a nu face parte din consiliul unei societăți de apă și canalizare. Apărarea lui a fost că societatea nu era doar a orașului, ci regională, pe scurt, un chițibuș pe formă cu care a cîștigat, desigur, după ce și-a început mandatul.

La scurt timp după aceea, șeful ANI, Horia Georgescu, a fost arestat pentru fapte petrecute pe cînd era într-un consiliu la agenția de restituire a proprietăților. Cazul s-a încurcat între timp, iar Georgescu a pretins mereu că a fost o răzbunare. La fel, contracandidatul Victor Ponta s-a trezit cu dosare mai degrabă ciudate, că l-ar fi pus pe Ghiță pe listă, că a sponsorizat venirea lui Tony Blair (știm toți că îl punea oricum) sau că a spălat bani și a trișat fiscul cînd a luat bani nu tocmai munciți, dar pe contract, de la Șova, din care și-a plătit impozitele la stat. Noroc cu judecătorii că l-au mai achitat pe unde era chiar groasă. Al doilea concurent potențial, Călin Popescu Tăriceanu, s-a trezit cu un dosar pentru mărturie minicnoasă la care niciun președinte de Senat din Europa nu ar fi ajuns din prima să vorbească cu procurorii, dar a fost achitat între timp de judecători, iar al treilea, Liviu Dragnea, care a devenit și numărul 1 după ce a cîștigat alegerile în 2016, s-a trezit cu o mie de dosare, niciunul convingător din cale afară (la ce puteri are statul la ora asta, cînd nu mai există secret bancar, să nu ai nici șpagă, nici avere necuvenită la unul pe care îl prezinți ca inamicul public nr. 1, să ai doar instigare la un abuz în serviciu de acum zece ani, e justiție de clasa I, ce să mai vorbim), dar suficiente ca să nu mai poată fi contracandidatul nimănui.

Chiar dacă i-a luat ceva vreme lui Iohannis să se convingă, că venise cu agenda să ne scoată din MCV la început, mesajul cu corupția e profitabil electoral. Cum arată colegii mei Andrea Bagenholm și Nicholas Charron, mesajele anticorupție aduc succes în alegeri și atunci sigur că sunt întreținute cu mare grijă și ca atare vorbim mult mai mult despre corupție azi, cînd a scăzut, decît cînd ea era generală, și evident, despre corupția PSD, deși corupția PSD din anii 2000-2004, cu care coabita primarul Iohannis, era mult peste cea de azi, cînd PSD mai mult se apără prin justiție. În orice caz, al doilea mesaj al lui Iohannis pentru mandatul doi, dacă e la drept vorbind diferit de primul, e cel anti-PSD. Iohannis, care și-a luat șef de administrație prezidențială pe strategul lui Adrian Năstase, Dan Mihalache, care și-a luat consilier de politică externă pe succesorul intelectual al lui Adrian Năstase, Bogdan Aurescu, care are consilier pe probleme externe pe secretarul de stat în guvernul PSD Năstase, Leonard Orban (după aceea, cel mai slab ministru al fondurilor europene sub Boc) a ajuns cel mai antipesedist președinte, conducînd o echipă cu doctorate la generalul Mișu Ionescu sau preluată de-a dreptul din statul etern și paralel cu sine, ca generalul Medar. Pesediștii sunt răi dacă rămîn la PSD, altfel dacă fac pasul în zona obscură, devin buni de tot, o regulă începută cu Grindeanu și continuată prin Tudose, Vlase și așa mai departe. Ca să înțelegem toți bine, singurul pesedist bun e un pesedist securist, ceea ce ar trebui să umple de bucurie PSD, că totuși o cale de salvare e mai bună decât niciuna…

Vreo cincizeci de mii de români își exprimaseră deja entuziasmul la vreo două ore după declarația lui Klaus pe pagina de circa 1,7 milioane fani Iohannis. Nu sunt mulți, dar e un început. Restul probabil se mai gîndesc ce i-o fi venit.

Uite ce i-a venit. Cu contracandidații lui ocupați toți cu justiția și cu un sprijin extern unanim în vederea președinției europene, Iohannis a băgat de seamă că există un moment politic excepțional care îi poate asigura realegerea, pe care riscă să o piardă chiar fără adversari din cauza lipsei de mobilizare a celor 1.650.000 de susținători cam dezumflați, ca și a celorlalte trei milioane de-a dreptul dezamăgite.

Acesta e suspendarea sa de către PSD, excepțională lansare pe gratis a campaniei sale electorale! Și atunci, oricîte sprîncene mirate s-or ridica prin jur, s-a grăbit omul să ne anunțe că avem ce face, alegîndu-i iarăși pe el și crema pesediștilor paraleli la Palatul Cotroceni.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

33 thoughts on “Lansare de suspendare

 1. George

  Faceti afirmatii eronate si incercati sa le sustineti cu argumente false. De exemplu, nu este toata lumea interesata daca Iohannis o demite sau ba pe Kövesi,asa cum afirmati, ba tind sa cred ca nici toti cei din PSD-ALDE. Argumentati ca toti cei care i s-au opus lui Iohannis au fost intr-un fel ocult tarati prin justitie, ca Tariceanu ar fi fost achitat, cand de fapt doar de favorizarea infractorilor ar fi fost achitat si asta in prima instanta, dar dovedit pentru marturie mincinoasa, ca Iohannis are consilieri din zona PSD-ului, de parca nu din zona aceea l-au dus Voiculescu & Comp dar va vine brusc in minte ca Iohannis cu acestia coabita in 2000-2004, cand , evident, spuneti, aceea erau adevaratii corupti, acestia doar trec legile justitiei la foc automat prin parlament ca sa nu sufere saracii puscariasi/puscariabili samd. Aveti un stil extrem de simplist de argumentare prin ascunderea faptelor reale sau prezenatarea lor in maniera care va sustine ideile, le denaturati, le subordonati ideilor pe care le aveti, va serviti de ele si nu deduceti logic din fapte pentru a cauta adevarul. Se numeste manipulare si este degradant.
  Penibil sa scrieti asa de partizan si asa de prost argumentat. Admir ziaristii neiregimentati, ii dispretuiesc pe ceilalti.

  Reply
 2. Michael Gobbel

  si ce va deranjeaza pe Dvoastra intr -o noua candidatura a Dl – lui Johannis , Doamna Mungiu – Pippidi ? momentan , va ginditi la cineva mai in masura sa candideze la Presedentie? Anuntul Dl – lui Presedinte a fost dat intr – un cerc restrans de colegi si prieteni care au fost probabil dornici sa stie acest lucru , poate fi interpretat si ca hotararea Dl lui Presedinte sa lupte cu ” miticii ” din guvern !! Cat priveste timpul pe care si- l lasa Dl Presedinte in raspunsul legat de revocarea Dnei Kovesi , aceasta face parte din strategia Dl – lui Presedinte ( la fel ca si numirea premierului Dancila ) . Va faceti ca nu intelegeti acest lucru ?

  Reply
  • Vlad

   Postacelule..postacelule. Faci parte din categoria nazistilor/legionarilor (sintagma cu conotatii negative) care nu reusesc sa inteleaga niste realitati foarte simple. Din pacate cu oameni ca voi Romania nu mai are nevoie de dusmani. Cu sprijinul vostru masiv, care mintiti/manipulati cu nerusinare in viata publica, ne indreptam rapid catre o violenta fizica in societatea romaneasca ,care va readuce in zilele noastre extremismul interbelic cu agresiuni/ incendii/ violente fizice/ atentate si tot tacamul.Asta e concluzia mea.Sper ca cei care sunt platiti din banii publici pentru vegherea la curatenia morala a societatii romanesti sa-si faca datoria iar noi ,marea masa muta de alegatori ,sa fim atenti pe cine sprijinim/ alegem. Binele public si moral este telul nostru.In rest,doamna Mungiu un articol/radiografie foarte bun/buna si ……sa fim buni romani.

   Reply
  • Anonim

   Postac nerusinat cu lucru bine facut si case luate cu falso. asa presedinte ne mai trebuie in Romania?

   Reply
   • Mihai G.

    Nu, domnule, ne trebuie un presedinte care a modificat prin interpusi geografia tarii, pentru a se bucura in tihna, la pescuit, de un lac binecuvantat, cu vila „pentru pretentiosi”. Care a fost econom si si-a depus agoniseala in locuri exotice, departe de ochii pofticiosilor si de cei iscoditori ai justitiei. Care sustine familia traditionala, convietuind in afara acesteia cu o persoana de varsta copiilor sai. Care face o nunta princiara, intr-un loc de poveste, in timp ce bantuie pesta porcina, care ruineaza fermierii. Sau poate va referiti, domnule, la un alt personaj special, care a testat de cinci ori familia traditionala? Si a modificat putin adevarul, cand a depus marturie in proces de retrocedare abuziva? Este dreptul dvs. sa va etalati opinia, dar este semnificativ ca, exact cum spunea nemuritorul Caragiale, „o iscaliti anonima”…

    Reply
 3. csongi

  In povestea asta nu sunt baieti buni si baieti rai, asta e clar. Nu a fost intamplator ca tocmai in preajma campaniei prezidentiale a fost scoasa la suprafata cazul de incompatibilitate, cum nu a fost intamplator ca fostul sef ANI a fost rasplatit de la DNA. Intregul sistem administrativ se preteaza la „chitibusuri” de care profita fara jena elita socializata pe timpul tovarasului Ceasca (sau, mai nou, cei crescuti si educati de acestia). Institutiile publice, toate, fara exceptie, sunt simple unelte care le servesc interesele, iar oamenii-cheie (primi, sefi, directori samd) din aceste institutii sunt simpli mercenari (profesionisti, vorba vine, in a-si asigura propria cariera si existenta prin serviciile mijlocite): de aici vine disperarea in a schimba un pion, in mod normal neinteresant, cum e Kovesi. Alea cu statul paralel, binomul, securitatea, bla-bla, sunt ineptii menite sa distreze (controleze) masele. Ar fi grozav sa avem niste minti diabolice care sa fie capabile sa orchestreze asemenea conspiratii nationale, din pacate insa viata e mult mai plictisitoare: nu avem decat niste gainari-gangsteri, care incearca sa se elimine reciproc nu prin forta bruta, ci utilizand institutiile si organizatiile de forta „constitutionale” (e la moda epitetul!) pe care se intampla sa le controleze momentan. Summa summarum: Dragnea nu e dracul gol, nici Iohannis fecioara neprihanita. Daca am avea o administratie dupa standardele occidentale, ne-ar doare pe toti in cot care dintre clovnii contraselectati se cocoata momentan in varf. Problema e, ca nu avem. Lasat-i o mai incolo cu „statul de drept” (nici asta nu inseamna mare lucru mai nou) si cu „reforma justitiei”: avem nevoie de o reforma a statului. Cand vom si noi avea un corp al functionarilor publici si institutii publice cum au francezii sau germanii (pe scandinavi sa-i lasam deoparte, ca sunt la ani-lumina de noi), ne vom putea considera si noi europeni in adevaratul sens al cuvantului. Pana atunci, ma tem ca cu cat se prelungeste acest razboi, cu atat ne indepartam de Europa. Din acest punct de vedere intrebarea cheie este nu care paiata se impune, ci cand?

  Reply
  • Sergiu Onofrei

   Un pic de atentie: ,,a fost scoasa la suprafata cazul ” ; ,,elita socializata(???)” ; ,,ne-ar doare pe toti” ; ,,Lasat-i o mai incolo ” !!!

   Reply
 4. Laura Croitoru

  Mărturisesc ca sunt impresionata de articol.Desi nu sunt o admiratoare a dumneavoastră,am mărturisit asta și cu alta ocazie,apreciez in mod deosebit,analiza excepțională pe care o faceți:corecta,echilibrata,imparțială și adevarata.

  Reply
  • Florian Nicolaescu

   Și eu apreciez la maxim imparțialitatea doamnei Pippidi. Iohannis este un infractor pentru că a făcut parte din consiliul de administrație al unei societăți de apă din. care legea ii permitea să facă parte, iar Dragnea este nevinovat în dosarele Bombonica, Belina, Tel Drum și câte altele vor mai apărea. Iohannis este o halaleră coruptă, toți adversarii lui sunt niște îngeri persecutați. Imparțială ca tot românul doamna Pippidi, aferim!

   Reply
 5. Doina

  Imi aduc aminte ca erati sustinatoare infocata a lui Iohannis, acum ce s-a intamplat aveti pe altcineva in vizor, sau e doar o frustrare pentru ca nu ati fost printre consilierii lui, ca prea ii criticati pe toti. Tot pe Iohannis il vom vota ca nu e altul mai bun, sau poate va place „omul cu codita” de la PSD, imi scapa numele. Il prefer pe Iohannis presedinte si pe Ciolos premier, sa dea Dumnezeu asa sa fie, sa nu mai voteze lumea PSD, dar daca il mai criticati mult pe Iohannis voi astia din societatea civila il vom avea pe Dragnea presedinte, Doamne fereste-ne de asa cosmar.

  Reply
 6. Adrian

  La mitingul diaspora (se mai organizează?) se pot propune și alte persoane. Cred că la centenar putem avea astfel de opinii învechite (similare instaurării monarhiei cu principe fondator străin)

  (Off-topic) Ați înțeles recenta rezoluție Onu privind R. Moldova? Cred că România ar putea achiziționa armanentul în cauză pentru facilitarea procedurilor

  Reply
 7. Horia Braun

  Curioasa preocuparea doamnei Mungiu-Pippidi pentru declaratiile Presedintelui intr-un articol care face o mare descoperire: faptul ca un politician incearca sa exploateze politic un moment propice lui pentru a ramane la Putere. Sunt impresionat. in schimb despre reactia celui care se vrea mai presus de lege mucles, ba chiar il simpatizam nitel, ca doar „dosarele lui nu sunt 100% convingatoare”. Nici dumneavoastra nu sunteti convingatoare, doamna! Pare ca interesul dvs exclusiv este sa convingeti ca nu exista bine si rau, ca totul e relativ, ca fiecare are partea lui de dreptate. O fi valabil in dispute politice pe ideologii, dar cand cineva comite o infractiune, se numeste infractor, cand cineva fura, se numeste hot. Si azi in Romania unul dintre-astia se vrea sef peste toti! Scuze, dar intre un ipocrit si un infractor mie mi-e clar ce sa aleg. Dumneavoastra nu?

  Reply
 8. laur22

  3 comentarii aici, 12 la Cotidianul. 3 la Adevarul.

  Shi totusi un ziar care se comporta ca un ziar shi nu ca o oficina slinoasa prin care se revarsa veninul propagandei demnete (deshi o are pe Ioana Radu ca redactor shef shi are mai multzi securisti editorialisti ) are ceva mai multa audientza decat cooperativa Hate Incorporated.

  Altminteri hai s ava dau o alta veste din ciclul sic trasit gloria mundi
  https://romanialibera.ro/lifestyle/johnny-depp-de-nerecunoscut-cum-si-a-pierdut-sanatatea-si-aproape-600-milioane-de-dolari-736903

  Altminteri zau ca nu intzleg care sa fie motivele incheierii cooperari cu RL .
  Sa nu fi avul loc elcubratziile lui Manastire de ….. dvs shi de aceea……
  Hmmmm.
  Pacat ca s-a parshit.
  Daaaa de suferit ei o sa sufere.
  https://romanialibera.ro/search?q=alina+mungiu

  Reply
 9. taunul77

  Acum vreun an si jumătate, când CCR-ul a dat decizia prin care a stopat ancheta DNA cu privire la emiterea OUG 13, Tudorel Toader a spus ca e o decizie care ii place. Si eu pot sa spun ca îmi place decizia in cazul lui Dragnea: el si cu șefa de la Direcția Copilului au primit pedepse cu executare, ceilalți cu suspendare. Iată ca judecătorii nu au mai condamnat Acarii Păuni. Ci adevărații responsabili. Si nu au sancționat având in vedere doar contravaloarea prejudiciului, ci au mers mai departe; au sancționat atitudinea de ciocoi a celor ajunși sa conducă instituții publice. Care își uita statutul de funcționari aflați in slujba cetateanului când ocupa respectivele funcții si se comporta ca pe propria moșie. Ca acolo doar i-a pus partidul, nu cetățeanul.

  Reply
 10. CMC

  Nu cred ca mai are rost sa spunem ceva! Nimeni nu mai asculta pe nimeni, decat in cazul in care aude ceva ce vrea sa auda. Iratiunea a luat locul ratiunii si partile se radicalizeaza. Sunt tot mai putini nehotarati si tot mai multi hotarati, pe care nu ii mai intereseaza nici un argument.
  S-a ajuns la un dialog al surzilor si incepe in forta razboiul romanilor cu romani. Daca inainte nu intelegeam cum s-a ajuns la razboaie mondiale, acum inteleg.
  Ce mai conteaza ca o sa castige securistii neaosi cu Johannis sau securistii – acum bruxelezi – cu Micron de Romania in Romania? Au tot castigat de 30 de ani (si pozand in socialisti si in liberali sin in crestin-democrati) si uite unde ne-au adus: la coruptia (facuta tot de ei, dar cu altii ca tapi ispasitori), la dezbinare cum nu a mai fost niciodata in istorie, la ura care se transmite si in societate si familii, la parasirea tarii in masa , la minciuna sub forma de fake news propagata ca succes al multinationalistilor si coproratistilor samd.
  Ar trebui sa ne numim Romania Securista si sa avem ca „brand de tara”: „Lăsați orice speranță, voi cei care intrați”. Poate sa fie si cu frunza „luptatoarei” Elena Udrea, pe care o preamareau tot cei care acum o au ca eroina de ne-demis.
  Eu unul, nu prea vad ce as mai avea de spus. Dreapta m-a scarbit mult mai mult decat stanga iar UE pare un proiect sortit pieirii in care CE face tot ce poate ca sa se distruga din interior, fiind – aproape in totalitate – infiltrat de securisti din est.

  Reply
  • CMC

   Va urma ceva de tip: „”Cel slab sa piara”. la asa ceva, depresivi ar trebui sa fie toti cei care au ceva in cap. Mai ales aia care abia mai scot cateva mii de oameni in strada.

   Reply
 11. Dumitru

  Pentru intelectualii nesecuristi din Romania si din diaspora trebuie sa fie un moment greu de suportat – sa iti dai seama ca ai contribuit la venirea la putere a Securitatii. Ok, regimul post-comunist al lui Iliescu a avut perioade nasoale, dar ganditi-va un pic : Securitatea s-a emancipat de orice conducere politica si e stapana Romaniei. O face cu acceptul UE, dupa ce a renuntat la misiunea sa de baza (protejarea Romaniei si a romanilor), devenind instrumentul de guvernare nedemocratica al Comisiei Europene, si de protectie a drepturilor multinationalelor. In schimb, UE da securitatii autonomie in treburile interne.

  Oare ce se va intampla in viitor ? UE nu poate deveni viabila decat in doua feluri : devenind un stat democratic (ceea ce pare utopic azi), sau devenind un stat autoritar (ceea ce pare directia aleasa astazi). In cazul al doilea, Romania va fi OK, pentru ca are deja sistemul functional. In primul caz, Romania va fi sau expulzata, sau Securitatea va trebui sa predea puterea politica. De ce spun ca UE devine autoritara ? Cred ca e suficient sa te uiti la limbajul folosit de Merkel si Macron in legatura cu cei ce contesta gestiunea crizei migratoare. Amenintari cu justitia, „lepre”, etc.

  Reply
 12. maria

  realizati ca daca ar castiga va avea 5 ani de vacanta? nu va mai putea candida la al 3 lea mandat deci va sta linistit si nu va mai trebui sa -si intrerupa vacanta dupa 2 ani jumatate. E logic ca e dator sa incerce, cine ar renunta voluntar la o pozitie in care e confortabil ca sa citez direct.
  Sa speram ca vor exista oameni care s-au saturat de atata anticoruptie, noul slogan.

  Reply
  • Emil

   Ceea ce scrieti la adresa presedintelui este o rautate gratuita! Nu pentru vacante (de altfel justificate!!) il ataca furibund membrii partidelor de guvernamant, suporterii acestor partide, jurnalistii inregimentati, televiziunile aservite! Il ataca pentru ca reactioneaza la derapajele puterii, pentru ca apara independenta justitiei si lupta contra coruptiei, pentru ca este singurul care face opozitie directa si eficienta abuzurilor la care se preteaza cele doua partide de guvernamant. Este ciudat ca va deranjeaza anticoruptia, in loc de coruptie! Fara acest flagel al coruptiei, Romania ar fi un stat dezvoltat, un stat normal, fara discrepantele care covarsesc societatea. Exista in tara asta miliardari si multi-milionari (in euro!!), dar si sute de mii de copii care se culca flamanzi, copii care abandoneaza scoala ca sa-si ajute parintii la munca, sau copii ai caror parinti au plecat sa-si castige painea in alte tari.
   Si spuneti ca v-ati saturat de atata anticoruptie??

   Reply
 13. Catalin

  Doua lucruri m-au deranjat in ultimele zile:
  1. Comentariile excesive la o decizie in justiție făcute de cei din PSD.
  2. Reactivarea eminentului profesor universitar si conducator de doctorate la școala de vara a SRI.

  Restul seamănă cu un remake demn de zmeura de aur al Mad MAX cu mențiunea ca Dragnea nu e Mel Gibson si nici Koveși nu e Tina Turner: o simpla bătălie pentru acces la resurse si rente din care cetățeanul roman lipsește cu desăvârșire.

  In final, sa nu uitam atunci cand savurăm sau nu diverse sentințe ale sistemului nostru judiciar absenta celei mai importante: cea a lui Ion Iliescu si a complicilor săi din Decembrie 89 si Iunie 90.

  Reply
 14. Mircea Saiu

  Revocarea lui Kovesi nu e ABSOLUT DELOC o chestiune arzatoare pentru romani. Arde poate pentru cateva sute din cele x milioane care au mai ramas in Ro. Si n-ar arde daca ar fi corecti. Pentru restul, arzatoare sunt alte subiecte : scumpirile, scolile, drumurile, salariile, viata de zi cu zi, deh. Tot ce-a reusit PSD intr-un an si ceva, e sa invatam cu totii termeni care n-ar trebui sub nici un fel sa ne intereseze. Gen tot ce apartine de justitie. Inca putin si devenim toti, dintr-un neam in care ne nastem poeti, intr-unul in care ne nastem juristi.
  Dar, desigur, apa si moara merg impreuna, ‘noroc’ cu PSD ca aveti si avem ce scrie si pierde timpul cu tampenii care nu sunt interesante pentru 99% din oameni. Probabil procentul celor care au venit la mitingul PSD si care nu prea aveau o idee clara cu cine e si de ce trebuie revocata Kovesi.

  Reply
 15. nae girimea

  @Csongy
  „Ar fi grozav sa avem niste minti diabolice care sa fie capabile sa orchestreze asemenea conspiratii nationale”
  Ai dreptate , mintile-s dinafara , likuricesti , SRI , DNA sint executantii (idiotii ) fideli . Nici nu e de mirare cit timp un pocait ( deci un prastafan pt care America e raiul ) a fost sef la SRI . M-am intrebat de multe ori : „unii sint prosti pt ca-s pocaiti, sau sint pocaiti pt ca-s prosti”? .

  Reply
 16. Maria

  D-na Pipidi,”pt. o Românie”,haide-ți să-l punem pe Dragnea președintele țării,că el vrea binele cetățenilor români,nu?
  N-avem nevoie de o justiție liberă și puternică,n-avem nevoie de pilonul II pt.pensii,n-avem nevoie de investiții străine și nici de o piață liberă și concurențială,nici de școli performante sau spitale septice, cu cadre medicale bine pregătite și remunerate pe măsură,n-avem nevoie de toate acestea.
  De ce?Avem PSD-ul și a lui conducător”mult iubit și stimat,tovarasul Nicolae Liviu Dragnea”.
  Ura,ura,ura…

  Reply
  • Anonim

   Copii flamanzi? Nu-i intereseaza acesti copii PE bogatii care investesc in case, lux, vacante etc..

   Reply
 17. Pătru Cristina

  Un comentariu echilibrat, scris cu mult bun simt, cred ca o sa devin o cititoare constanta a acestui blog! Cat il priveste pe presedintele Iohanis, prima oara l-am votat, a doua oara, prefer sa nu ma mai duc la vot. De peste 20 de ani, am votat constant cu dreapta, dar daca ma uit in spate, atunci existau personalitati care meritau votate, iar ca sa dau un exemplu, am votat cu Ion Ratiu. Un om mai lipsit de empatie ca Iohanis, greu de gasit, pare un copil infantil concentrat doar pe bunastarea proprie, iar ca sa nu sara in sus #rezist, nici Dragnea nu-i vreo lumina.

  Oricum e un lucru care ma frapeaza este retorica legata comunism, ciuma rosie, oare cati cei care tipa jos comunismul au cea mai vaga idee despre ce vorbesc. Faptul ca sunt unii prost pregatiti profesional ajung sa ocupe functii de conducere in stat, asta nu-i face comunisti, prostul poate iubi orice doctrina politica, iar in ceea ce priveste incompetenta, ne lovim de ea peste tot nu numai in politica.

  Si pentru ca tot am adus in discutie incompetenta, justitia ar trebui sa fie independenta si competenta, ori acum procurorii nu sunt capabili sa aduca in fata judecatorilor probe concludente, pentru ca sunt convinsa ca Dragnea a facut multe lucruri rele, dar de fiecare data este condamnat pt niste mizerii. E bine si cu independenta, dar n-ar fi mai bine sa-si faca meseria cum trebuie?!

  Reply
 18. CMC

  Parca am mai vazut povestea asta cu anticoruptia ca arma politica. Cand a castigat Basescu, in 2004. Si am vazut un jaf si mai mare al tarii, cu exact aceeasi actori in rolurile principale: securistii.
  Mai tineti minte lozincile: „La ţepe, în Piaţa Constituţiei!”
  Ce am primt: EBA, Udrea, Mircea Basescu, Bica, Coldea samd.

  „Fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me”.

  Reply
 19. KJ

  Față de articol, mi se par mult mai consistente în idei comentariile, care spun ceea ce presa ocolește timidă ca o fată mare. Anume că a căzut comunismul, dar nu și comuniștii. Aceștia au fost rebotezați în capitaliști, iar Securitatea în Servicii (probabil o denumire mai corectă din punctul lor de vedere: o structură prin care își aduc lor înșiși servicii). Plus că Occidentul ne privește cum ne-a privit mereu: niște freaky, defazați și ipocriți.
  Când o să citesct aici anchete cu titlul „Ce s-a mai întâmplat cu șefii Securității din județul X?”, în cel puțin 40 de episoade?. Până atunci, semănăm cu comunitățile din Franța și Germania care chemau în judecată șoarecii și insectele care le prăpădeau holdele. Plus afurisenia pronunțată de episcop!
  Stimată dnă profesor, profilaxia este excelentă, la fel și procedurile, însă trebuiesc îndeplinite două condiții ca lucrurile să meargă: profilaxia să se facă înainte de instalarea bolii și să existe un minim respect al regulilor. Despre Johannis, vă înșelați profund: a început să funcționeze ca un dispersor de lehamite.

  Reply
 20. Gheorghe Radu

  Stimata Doamna, intotdeauna v-am apreciat originaliatatea punctelor de vedere si consecventa luptei pentru transparenta deciziilor/criteriilor in viata noastra publica. Odata cu numirea d-lui Ponta ca prim ministru, am avut impresia ca ati luat-o pe ulei (de palmier/masline/ars de motor, sincer, nu stiu). Noul premier avea toate calitatile, „tanar”, „sportiv”, „alta generatie”, si cate si mai cate, numa’ caliati are aduceau asa o boare de renastere parca. Atunci m-am minunat si m-am tot minunat aproape de fiecare data cand mai citeam cite un articol de-al dumneavoastra.
  Articolul acesta incepe fals din prima fraza unde, scrieti cum ca presedinetle ar trebui „să răspundă la întrebarea arzătoare a tuturor, ce face cu Kovesi?”.
  Pai tocmai ca pe mine, in particular, si pe o gramada de alti concetateni de-ai nostri, in general, nu ne arde la basca d-na Procuror Sef DNA. Chiar credem ca avem de-a face cu o falsa problema. sau mai bine zis cu problema catorva mafioti care vor sa ne ferearsca, vezi Doamne!, de abuzurile… stiti placa. Protocoale intre DNA si SRI, ascultari, dosare, etc. Si? Vad ca nu e nimic ilegal de fapt si ca, mai mult, am mai scapat de niste excroci. Altii, beneficiind de complete de judecata mai „slabe de inger” au scapat, Ponta din nou… Va deranjeaza lansarea candidaturii actualului Presedinte pentru un nou mandat? De ce? De ce nu va deranjeaza neconstitutionalitatea hotararilor curtii constitutionale?
  Mai ca-mi vine sa cred ca-i vorba de ulei de plaja…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *